Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алан О’Дъфи: Британските министри само се фукат, оставиха музикантите на дъното

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обръчът около музикалната индустрия с разрастването на пандемията от Covid-19 се затяга все повече. Проучване във Великобритания показва, че 87 процента от музикантите на свободна практика ще заработят по-малко от 20 000 паунда годишно, което е близо 10 хиляди под средния доход за страната. Освен това 2/3 от тях са успели да запазят едва 1/4 от обичайните си ангажименти. 1/3 от професионалните музиканти на Острова обмислят дали да не се простят с кариерата си.

Алан О’Дъфи e жива легенда в звукозаписния свят, човекът зад пулта, произвел албуми като рок операта Jesus Christ Superstar. Той познава Алан О’Дъфимузикалната индустрия от всичките ѝ страни. Самият той е певец и музикант, но голямата му сила е като звукорежисьор. Той е записал невероятни албуми и сингли с невероятни изпълнители.

„Трябва да е ужасно за музикантите, които се издържат, като свирят. Да не им се позволява да правят неща, които им носят доход. Да нямат изяви на живо. Няма партита, няма местни концерти по хотели или общински центрове. Как ще оцелеете, ако сте музикант, който свири два пъти седмично, за да преживява? Това е катастрофално. Става дума, разбира се, за музикантите на свободна практика. Някои от тях може и да имат друга работа, но може и да нямат. Това е толкова тъжно за моите приятели музиканти“.

Предполагам, че има все пак музиканти, които са на постоянни договори и могат да се ползват от схемата на правителството за изплащане на част от заплатите им? В нашия предварителен разговор ти спомена за твой приятел, оперен певец в Кралската опера, който сега няма работа.

Радвам се да кажа, че той е сред така наречените „пуснати в принудителен отпуск“, така че той оцелява с частичното покриване на заплатата от правителството. Той наистина има голям късмет като музикант да има някакви доходи тези дни. Повечето музиканти обаче нямат нищо.

Твоят цял живот е преминал да записваш музика с едни от най-големите имена в бранша. Албум като Jesus Christ Superstar е с продадени над 14 милиона копия по света. Работил си с хора като Анрдю Лойд Уебър, Пол Макартни, Ерик Клептън, легендарни групи като „Ролинг Стоунс“, „Кингс“ и Слейд“. Списъкът няма край. Как ще сравниш това време с днешната криза, която все повече обхваща културния живот?

Музиката от Англия и Ирландия пътува по света. Тя стигна до Виетнам, до Австралия, до цяла Русия. Хората слушат музиката, която се излъчва от Ирландия и Англия. Хората обичат тази музика. Това е музика с голяма културна и обществена стойност за целия свят. За мнозина от нас това е музиката на любовта, музиката, която искахме да свирим.

Ние искахме да правим песни, които променят света. И точно това се случи. Момчета отиваха във Виетнам, слушайки записите на Джими Хендрикс, които ние направихме в Хамърсмит в Лондон. Сега всичката тази енергия, любов, страст, натрупан опит и квалификация бяха разпилени от вятъра на Covid.

Разбира се, музикалната индустрия далеч не е единствената, която страда от ефекта на Covid-19. Мнозина сигурно биха казали, че има други много по-важни отрасли, но освен че имаме нужда от храна на масата, ние имаме нужда и от духовна храна и енергия, за което стана дума. Знам, че този въпрос е много труден, но какво може да се направи, за да се обърне внимание на музикантите?

Аз съм много критичен към британското правителство по отношение на културата. Министрите се фукат, точно това е думата, колко прекрасни са те, но на практика те подведоха тази страна. В тази страна се реагира на Covid по един от най-лошите начини по света и определено по най-лошия в Европа. В резултат на това музикантите са на дъното.

А ето, че и Брекзит се задава, така че тази страна не отива на добре. Какво може да се направи? Ние имаме нужда от политици, които да управляват с ум и с разум. Не се съмнявам, че Борис Джонсън е интелигентен, но той управлява с лозунги. Ето ви фраза: „Светът побеждава Covid!“. Да бе, да! Не го вярвам.

Интервюто с Алан О’Дъфи можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52