Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стотици хора от цялата страна помагат на семействата от Разлог, чиито къщи изгоряха

Снимка: Кети Тренчева

Стотици хора от цялата страна се отзоваха на призива за помощ към семействата, чиито скромни къщи изгоряха напълно при пожар в ромската махала в Разлог преди месец. 

Почти всеки ден живеещите в квартала се събират в своя храм - Българската божия църква. Обсъждат всичко с пастора си, вярват му и търсят помощ, но преди това помагат на по-нуждаещите се от тях:

"Човек трябва да осъзнае какво чувства, защото всичко е борба в мислите, като виждаш света как е отруден, обременен и искаш нещо, което ще те успокои, търсиш го в света, но не можеш да го намериш. Господ, което е създал, който е творецът, това е добро за човека".

Снимка: Кети Тренчева

След края на службата, от храма излизат много деца. Марин и Даниел са приятели и учат заедно в шести клас. Искат да имат добро образование и да станат добри хора:

"Научавам много неща за Бог, харесва ми, че се събираме много хора на едно място".

"Ние често помагаме с дрехи, с пари".

В очите на хората разпознавам тези, които са изживели ужаса, когато огнената стихия поглъща къщите им. Малки тухлени бараки, останали от времето на тежката промишленост и закупени от пастора им, за да имат дом:

Останалите без дом живеят при близки:

"Лиляна се казвам и молим много да ни помогнете да си възстановим къщите, защото няма къде да спим, нямаме баня, нямаме тоалетна. Спим по чужди хора, хората ни държат, но се сърдят с право. Аз имам дете ученик, не ходи на училище, защото е болен, изгоряха му и обувките".

Снимка: Кети Тренчева

В основата на мащабната дарителска кампания е пастор Асен Христов. За 30 години той е създал истинска духовна общност в ромската махала на Разлог. И не само това. Отдавна мечтае условията на живот да се подобрят, имал е уговорка с международна фондация, но нещата се провалили. Сега в цялата трагедия на пожара открива и нещо добро, но според него душевните поражения са тежки.

"Може би там е най-големият проблем, пред който се изправяме, защото къщи можем да построим с Божията помощ и с помощта на всички хора, но това, което е наранено вътре, трудно ще изцелеe. И те носят ужаса със себе си".

Пастор Асен Христов се обърна с апел всеки да помогне: "Когато сме заедно, можем повече".

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хераклея Синтика

Людмил Вагалински: Хераклея Синтика е обречена на успех

Разкритите артефакти в античния град Хераклея Синтика са толкова много, че с помощта на дигиталните технологии могат да пресъздадат живота в този древен мегаполис, сринат от две мощни земетресения. Това е напът да се случи - социализацията и изграждането на туристическата инфраструктура ще направят от мястото музей на открито.  Първите стъпки..

публикувано на 26.11.20 в 12:02

С порастването децата с проблеми в развитието се социализират все по-трудно

Седемгодишната Елица от Хасково е със синдром на Даун. Момиченцето учи в първи клас на СУ „Васил Левски“ и за изтеклите два месеца се е интегрирала добре в масовата паралелка. Елица посещава и ресурсен учител, с нея се провеждат специални занимания. Елица е третото дете в семейството, чакано и желано. Трябвало да се роди на 24 декември и да бъде..

публикувано на 25.11.20 в 13:22
Д-р Цветомила Дудевска

Д-р Цветомила Дудевска след прекаран Covid-19: Такава безпомощност никога не съм чувствала

Най-старата белодробна болница у нас - тази в Троян, беше една от първите, която започна да приема за лечение през пролетта пациенти с коронавирус. През всичките тези месеци от началото на пандемията медиците там излекуваха много болни. Сред пациентите на лечебното заведение се оказа и управителят му д-р Цветомила Дудевска. Тя също се разболя,..

публикувано на 25.11.20 в 11:16
Фоайето на Централна железопътна гара през 1976 година

Търсят се доброволци и дарители за "Български визуален архив“

Фондация "Български визуален архив“ представя фотографии, които свидетелстват за историята, хората, архитектурата в България през XX век. В основата му е изграждането на дигитален архив за свободно разглеждане и сваляне на снимки, абсолютно безплатно с уредени авторски права под лиценза на Creative Commons 4. Дигиталният архив представлява..

публикувано на 25.11.20 в 10:12

Клуб „Родолюбие и отечествознание“ разпространява българските история и култура

„ Мисията на Клуб „Родолюбие и отечествознание“ е разпространяването на българската история и култура . Заедно с тези две основни цели идват опознаването на родината, идват и няколко други, като благотворителността, като подпомагането на българската национална общност, доброволчеството също“. Това сподели в предаването „Нощен хоризонт“..

публикувано на 23.11.20 в 15:44

Красимир Гаджоков от Канада дари средства на МБАЛ - Добрич

Българинът Красимир Гаджоков, който живее в Канада, отправи призив във Фейсбук към всички сънародници в чужбина да даряват средства на болниците в България за лечението на Covid-19. Той самият дари средства на МБАЛ - Добрич. Гаджоков живее в Торонто и работи като консултант по киберсигурност за големи канадски корпорации. Казва, че..

публикувано на 23.11.20 в 14:19

Анани Любенов: Соколарството изисква страшно много време

"В България заради нещо, което е доста странно за цял свят, ловът с хищни птици е забранен . Ние имаме право да ги отглеждаме, да ги развъждаме, да ги тренираме, но реално няма право да им дадем това, за което са създадени - да ловуват". Това каза за БНР председателят на Българския соколарски съюз Анани Любенов. Той изрази очакване, че тази..

публикувано на 23.11.20 в 11:26