Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Минко Михов: Приходите в болницата в Габрово не идват от пациентите с коронавирус

Снимка: Велина Махлебашиева

В многопрофилната болница в Габрово, която разполага с 300 легла, основните приходи не идват от пациенти с коронавирус. Така че допълнителното финансиране за лечение на коронавируса, заложено в бюдже на Здравната каса догодина, за големи болници като нашата, няма да промени значително разпределението на приходите. Защото нашето финансиране идва от хората с другите заболявания“. Това каза пред БНР директорът на габровската болница д-р Минко Михов.

Болницата в Габрово е най-голямото лечебно заведение в областта и поема основната тежест, но болни с Covid-19 лекуват и в белодробната болница, както и в общинските здравни заведения в Севлиево и в Трявна.

В областния стационар са хоспитализирани 22 души с корованавирус, а в новоразкритото триажно отделение са настанени петима, при които Covid-19 не е доказан.

Многопрофилната болница в Габрово няма да покрие изискванията, за да получи допълнителния ресурс за отделението, в което се лекуват пациенти с коронавирус.

Това, което видях като информация е, че допълнително финансиране ще получат най-големите болници, а нашата болница не попада в такава група. Но се надявам и ние да получим повече средства. Ние лекуваме все пак средно тежки и тежки случаи и клиничната пътека за Covid-19, макар и увеличена, не е достатъчна, защото разходите, които генерират тези пациенти са големи - дълго лечение, скъпи медикаменти и много изследвания“, допълни д-р Михов в предаването „Преди всички“.

Според него по-сериозният проблем е недостигът на медицински специалисти.

„Дотук сме командировали осем сестри, един лекар и трима санитари и то по тяхно съгласие. Но този капацитет може да бъде надхвърлен, както и да се изморят колегите, част от които са на възраст“.

Трима лекари и 19 медицински сестри работят в инфекциозното отделение, където се лекуват пациенти с коноравирус.

Капацитетът за прием на болни вече е изчерпан, като се очаква да бъдат разкрити още 10 легла, посочи директорът на лечебното заведение.

Габрово е сред областите, които бележат ръст в броя на инфектираните с коронавирус. Сред регистрираните има лекари, медицински сестри и санитари, както и служители на Регионалната здравна инспекция. Сред хоспитализираните няма заболели на интензивно лечение.

От днес в болницата започва да работи нова PCR лаборатория – възможност за контрол върху заразата вътре в лечебното заведение. В нея ще се изследват всички пациенти, които постъпват в реанимация или за тежка операция. Разходите за тях, както и за персонала на лечебното заведение ще се поемат от Здравната каса. Капацитетът на лабораторията ще е 90 проби дневно, а резултатите ще излизат за няколко часа. Апаратурата ще се използва за нуждите на цялата област и за назначените от РЗИ изследвания, като достъпът ще бъде свободен и за желаещи да се тестват срещу заплащане.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Центърът за настаняване на мигранти в Харманли

Притесняват ли се жителите на Харманли от присъствието на мигрантите там

Центърът за настаняване на мигранти в Харманли е с капацитет 3 хиляди души, но в момента там живеят 520 души, които са от Афганистан, Сирия   и Ирак.  "Първоначално това бяха семейства с деца, харманлийци са толерантни, помагали са с каквото могат. Разбираме хората, които бягат от война и искат да спасят семействата си, но в..

публикувано на 27.07.21 в 17:29

Проф. Татяна Янчева: Прехвърляме върху спорта нереализираните си очаквания в други сфери

" Ние прехвърляме върху спорта нереализираните си очаквания в други сфери и това е така, защото спортът е една от малкото области, в които завоюваме значими постижения", каза за БНР професор Татяна Янчева, заместник-ректор в Националната спортна академия във връзка с участието на българските спортисти в олимпиадата в Токио. По думите..

публикувано на 27.07.21 в 16:24
Регионалния исторически музей в Плевен

Започват летни занимания за деца в РИМ Плевен

Какво правят археолозите, за да попаднат на следи и дейности, оставени от човека в миналото.  Какви етапи преминават, за да изследват и ни представят символи, рисунки и артефакти -това са малка част от въпросите, отговорите на които ще търсят в Плевен по време на инициативата „Лято в музея“. В парка на Регионалния исторически музей очакват..

публикувано на 27.07.21 в 15:16

Никола Каравасилев мечтае да създаде закон в астрономията или физиката

Никола Каравасилев мечтае след време да има закон в астрономията или физиката, който да носи неговото име. Едва на 30 години той е създал училище „Наука за деца”, където преподава физика и астрономия на ученици от първи до пети клас и на шест годишни, води школи за подготовка за състезания по физика и астрономия. Наричат го наследник на..

публикувано на 27.07.21 в 13:46

Достъпно е приложение за подаване на сигнали за незаконни дейности в горите

Вече е достъпно приложение за подаване на сигнали от граждани относно съмнения за незаконни дейности в горите. То е  zashtiti.gorata.bg „Безусловно вярвам, че всички политики, политици, всичко, което се случва в държавата следва нагласите  - обществените и желанията на всички нас - на хората и на обществото. Ако ние като общество развием..

публикувано на 27.07.21 в 12:13
Велина Тодорова и Венелин Стойчев

Учебникът по гражданско образование като карта и компас за бурните води, в които плуваме

„Няма дефиниции за наузбряне, няма дати, няма имена. Опитахме се да направим учебника като разказ, като приказка , която повече да дава смисъл, отколкото да дава определения.“ Това обясни пред БНР  социологът и политолог Венелин Стойчев, който е сред авторите на един от учебниците по „Гражданско образование” за зрелостниците. Преди..

публикувано на 27.07.21 в 09:06

Цветни хвърчила ще изпъстрят небето над Черноморието на 6 места

Огромни цветни хвърчила ще изпъстрят небето над Черноморието на 6 места. Събитието ще се проведе на 21 и 22 август.  Основен принос в организацията на фестивала през годините имат Клуб „Асто – Въздушни чудеса“, Сдружение за опазване на дивата природа (СОДП) и фонд „Култура“ към Община Варна. Ще бъдат представени хвърчила с формата на..

публикувано на 27.07.21 в 08:36