Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съпрузите Гергана и Акил водят битка с институциите, за да живеят заедно

Снимка: Pixabay

Историята на една българка и един пакистанец, борещи се за правото да живеят заедно с детето си в България, е обект на съдебни спорове от години. След многократни откази от българското посолство в Пакистан да издаде виза на мъжа, той е принуден да предприеме дълго и опасно пътуване извън закона до страната ни. Успява да стигне до Гърция, където е заловен, с пасаван влиза в България, но битката му за статут продължава и до днес.

Гергана и Акил се запознават и влюбват в Норвегия през 2013 година. Малко по-късно заминават за Пакистан, където сключват брак. Съгласно визата Гергана може да остане само месец. След това, през 2015 година тя, вече бременна, се прибира в България и оттук започва тяхната многогодишна борба да се съберат да живеят заедно, без страха, че миграционните служби, съдилищата, законите на държавата могат да ги разделят отново.

Гергана разказва за многократните ѝ опити да получат виза за Акил, следвайки стриктно законите на България:

"Аз се върнах 2015 година в България, след което започнах да му пращам покани и той ходеше в българското посолство в Пакистан, но му беше отказано два пъти. Причините бяха, че аз нямах сключен договор за наем тогава, нямах и имот на мое име и заради това ни отказаха".

Притежаването на имот и доходи на поне единия от двамата дава сигурност на нашата страна, че Акил ще може да издържа сам семейството си тук, а няма да разчита на социални помощи от България. И понеже беднотата често е смятана за грях, те са наказвани нееднократно с поредния отказ за издаване на виза.

След две години на безуспешна борба с институциите Акил, решен да види съпругата и детето си, предприема изключително рисковото си пътуване - от Пакистан до България.

"Беше много трудно, не знаех дали ще успее, защото много хора, не са успели да стигнат дотам, където са искали", споделя жената.

Акил Сървър успява да стигне до Балчик. Вероятно тогава си е мислел, че най-трудното е зад гърба му, но три години по-късно вече му е ясно, че това е било само началото. 

Невъзможността да пробият системата в България отвежда преди две години семейството до дружество, занимаващо се с консултантски услуги в сферата на миграцията. Тяхното единствено желание е било да узаконят статута на Акил, за да може той да живее заедно със своята съпруга и общото им дете в България, да има елементарните човешки права като това да работи, да може да излиза без придружител и когато се почука на вратата, да не се страхува, че идват за него.

Отдел "Миграция" към Областната дирекция на МВР в Добрич отказва право за продължително пребиваване на Акил, тъй като той няма издадена виза от посолството ни в Пакистан. Такава виза Акил не може и да получи вече, тъй като заради пандемията посолството ни там не работи. Завежда дело в Административния съд в Добрич, който уважава искането му за продължително пребиваване, но Върховният административен съд в София отменя решението на съда в Добрич. Така се стига до сегашната искова молба в Административния съд в Добрич от страна на Акил, в която той съди началника на ОД на МВР в Добрич, както и Върховния административен съд и иска обезщетение от 20 000 лева заради нарушените му права.

"В случая нашият клиент се възползва от правото си да иска обезщетение заради това, че Върховният административен съд и отдел "Миграция" нарушават неговите права, които са гарантирани с правото на Европейския съюз и от това за него произтичат както имуществени, така и неимуществени вреди", разказва юрисконсултът от дружеството Петя Казакова.

Тя е категорична, че ако съдът в България отново откаже да му даде разрешение за продължително пребиваване, ще заведат дело срещу България в Страсбург. И всичко това, за да признае една държава, че нейна поданичка има правото не само да се влюби в пакистанец, но и да живее с него в родината си.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Клуб „Родолюбие и отечествознание“ разпространява българските история и култура

„ Мисията на Клуб „Родолюбие и отечествознание“ е разпространяването на българската история и култура . Заедно с тези две основни цели идват опознаването на родината, идват и няколко други, като благотворителността, като подпомагането на българската национална общност, доброволчеството също“. Това сподели в предаването „Нощен хоризонт“..

публикувано на 23.11.20 в 15:44

Красимир Гаджоков, който живее в Канада, дари средства на МБАЛ - Добрич

Българинът Красимир Гаджоков, който живее в Канада, отправи призив във Фейсбук към всички сънародници в чужбина да даряват средства на болниците в България за лечението на Covid-19. Той самият дари средства на МБАЛ - Добрич. Гаджоков живее в Торонто и работи като консултант по киберсигурност за големи канадски корпорации. Казва, че..

публикувано на 23.11.20 в 14:19

Анани Любенов: Соколарството изисква страшно много време

"В България заради нещо, което е доста странно за цял свят, ловът с хищни птици е забранен . Ние имаме право да ги отглеждаме, да ги развъждаме, да ги тренираме, но реално няма право да им дадем това, за което са създадени - да ловуват". Това каза за БНР председателят на Българския соколарски съюз Анани Любенов. Той изрази очакване, че тази..

публикувано на 23.11.20 в 11:26

Кристияна Брънзалова продължава да работи за регистър на сградите с изключителна архитектурна стойност

Общ регистър на сградите с изключителна архитектурна стойност - за това мечтае архитект Кристияна Брънзалова от Фондация „Даскал Брънзалов“. „За жалост това е доста по-трудно, отколкото си мислех. Вече четвърта година работим в тази посока . Сумата, която трябва да бъде събрана, е около 10 хиляди лева. С тези събития, които правя, се..

публикувано на 23.11.20 в 11:26

Уроците на Covid-19: Ние сме гости на този свят, да се смирим

От края на октомври насам семейството на Камелия Тодорова от Добрич е в битка с коронавируса, която отнема живота на майка й и карантинира самата нея за домашно лечение. „Моето състояние в момента е добре, но психически трябва да се стабилизирам, защото много неща ми се струпаха. Въпреки всичко трябва да продължа напред, си казвам всеки ден,..

публикувано на 23.11.20 в 10:45

Търсят ли лекарска помощ жителите на Зидарово и Извор

Зидарово и Извор са две села, които се намират на територията на община Созопол. Над 1000 са постоянно живеещите хора в тях. Разликата е, че в Зидарово има аптека и лекар, докато жителите на Извор пътуват до областния център Бургас за лекарства и лечение. Зидарово и Извор са две съседни странджански села. За разлика от селищата по границата..

публикувано на 23.11.20 в 08:17

"Фабрика за идеи" търси монитори за компютри за нуждаещи се ученици

Търсят се монитори за 200 компютъра. Те ще бъдат за ученици, които нямат възможност да учат дистанционно заради ситуацията с Covid-19. Мониторите ще бъдат за района на Видин. Кампанията за осигуряване на компютри и монитори се организира от "Фабрика за идеи". "Ние още през април месец започнахме кампания "Дари устройство". Работим в села с..

публикувано на 22.11.20 в 14:51