Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мика Зайкова: Не може да раздаваш пари, без да знаеш какво ще дойде като приходи

Снимка: БГНЕС

"Не може да правиш разчети и да раздаваш пари, без да знаеш какво ще дойде като приходи". Така икономистът и синдикален експерт Мика Зайкова коментира правителствените обещания за увеличаване на пенсиите. Тя припомни, че през септември дефицитът в НОИ беше над 5 млрд. лева и изказа недоверие в твърдението на социалния министър Деница Сачева, че трансферът от държавния бюджет за 2020 г. ще бъде 4,134 млрд. лв.

"Това, което предлагат, създава деформация в пенсионния модел и в цялата осигурителна система. Вдига се минималният осигурителен доход, но максималният не се пипа. Съотношението между тях е нарушено. Второ - вдига се максималната пенсия, но максималният осигурителен доход не се пипа, т.е. нарушено е съотношението и между тях", обясни икономическият експерт.  

Според нея управляващите не искат да имат приходи в бюджета на НОИ:

"Само 3,8% ще нараснат приходите, а разходите са 5 пъти повече. Това означава, че централният бюджет е застрашен".

Зайкова коментира, че с поведението управляващите обричат на мизерни пенсии и бъдещите поколения, защото таванът на максималния осигурителен доход се задържа и не се пълни Сребърният фонд, който се пълни от приватизация, концесионни такси и излишъци:

"От 2016-а до 2019-а г имаше бюджетни излишъци, но нито стотинка не е влязла в този фонд".

Интервюто на Диана Янкулова с Мика Зайкова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

НОИ утвърди проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г.

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт утвърди проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2021 година. В него са отразени параметрите на социално-осигурителни политики в страната. От първи януари..

публикувано на 20.10.20 в 16:53
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнали за незаконен добив на инертни материали в защитена зона в Дунава

Жители на свищовското село Вардим сигнализираха за всекидневна незаконна дейност за добив на инертни материали в защитената зона на едноименния остров в Дунава. Регионалната екологична инспекция във Велико Търново неколкократно е правила проверки и е..

публикувано на 17.07.24 в 21:34

От утре започва реконструкция на част от столичната ул. "Опълченска"

В четвъртък, 18 юли, започва първият етап от цялостната реконструкция на ул. "Опълченска" от кръстовището с бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров", съобщиха от Столичната община. Във връзка с ремонта се въвеждат промени в организацията на движение,..

публикувано на 17.07.24 в 21:21

Регионалният министър призова строителния бранш да се включи в борбата с пожарите с тежка техника

Министърът на регионалното развитие инж. Виолета Коритарова призова строителния бранш с тежка техника да се включи в борбата с пожарите в различните региони на страната.  Всички структури в състава на министерството също са в готовност за реакция...

публикувано на 17.07.24 в 21:04
Служебният премиер Димитър Главчев в МС.

МС: "Български пощи" ще обменят безплатно до 10 хил. лв. на ден след влизане в еврозоната

"Български пощи" ще могат да обменят безплатно до 10 хиляди лева на ден след влизането на България в еврозоната. Служебното правителство възложи на държавното дружество да извършва услугата. Дружеството ще обменя безплатно банкноти и монети от левове в..

публикувано на 17.07.24 в 20:48
Снимката е илюстративна.

Квалифициран електронен подпис може да се получи вече по куриер до адрес

От днес може да се получи Квалифициран електронен подпис по куриер до адрес. Услугата е без аналог у нас и в Европа и е възможна чрез Борика. До момента беше задължително явяване в офис, а вече идентификацията може да стане онлайн. Става въпрос за подписа..

публикувано на 17.07.24 в 20:31
Доц. Григор Сарийски

Доц. Григор Сарийски: Има основания да се смята, че Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз

Според икономиста доц. Григор Сарийски има основания да се смята, че идеологът на партия "Величие" Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз, събирайки заеми от различни хора във връзка с изградения в село Неофит Рилски комплекс "Исторически..

публикувано на 17.07.24 в 20:14
Снимката е илюстративна.

Две от трите огнища на новия пожар в Старозагорско са овладени

Движението на влакове между село Михайлово и Стара Загора продължава да бъде спряно заради разразилия се по-рано пожар по протежението на железопътната линия. Няма опасност за населените места в близост.  Пожар между Калояновец, Арнаутито и Михайлово..

публикувано на 17.07.24 в 19:52