Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авторът на онлайн петиция Мимо Гарсия:

Маските на открито ще задълбочат разделението между паникьори и привърженици на конспирацията

Заповедта на здравния министър трябва да е разумна, за да се спазва

Снимка: БГНЕС

Часове след анонсираното от здравния министър Костадин Ангелов, че ще издаде заповед за носенето на маски на открито, тръгна онлайн петиция против носенето на открито.

Авторът на петицията Мимо Гарсия се обръща към министър Ангелов с предупреждението, че тази заповед "ще разгневи голям брой хора, които тотално ще се противопоставят на спазването на трите Д-та и така пропастта между паникьори (с по две маски една върху друга) и привърженици на теорията за световната конспирация ще породи огромно напрежение в обществото".

Пред БНР Мимо Гарсия коментира:

„И когато сметнем, че има хора, които са много уплашени, носят по две маски, буквално нагодяват цялото си ежедневие около вируса и са изключително стресирани, а от друга страна имаме хора, които изобщо не вярват и агресират, когато чувстват, че свободите и правата им (дали си го внушават, дали наистина е така) са накърнени, когато се приеме такъв тип правило, което дори можем да кажем, че е абсурдно в някаква степен (когато няма никой около теб, какъв е смисълът да носиш тази маска), допълнително нагнетява напрежението и рефлектира върху цялото общество.“

В петицията е посочено, че се подкрепят нормалните мерки, сред които дистанция и дезинфекция, уточни Гарсия в предаването „12+3".

Когато вляза в градския транспорт, на закрито място, аз слагам маска и призовавам всички хора да ги спазват, за да може здравната система да издържи.“

Гарсия подчерта, че изразената в петицията позиция идва от мисленето му на гражданин и „човек, който разсъждава трезво“.

„Аз например ходя час, до два дневно пеша по улиците и около мен наистина няма хора в този момент. И да бъда глобен, защото не нося маска, тъй като буквално съм сам и се  движа, това вече минава някаква граница на разума.“

Мимо Гарсия заяви още, че „когато се урегулира тази заповед и тя е в нормални граници, разумна, ще я спазваме“ и одобри апела на премиера Бойко Борисов заповедта да се прецизира

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40