Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Хелене Кортлендер: Интеграцията на ромската общност в България е възможна

Снимка: Иванка Петрова

„Интеграцията на ромите представлява дългосрочно предизвикателство пред българското общество, което изисква мобилизацията на различни ресурси.

Постигането на значителен напредък по този въпрос не е фикция, а реална възможност“, каза в „12+3" директорът на Фондация "Фридрих Еберт" в България д-р Хелене Кортлендер.

Ромската общност в страната ще наброява около 1 милион души през 2050 година, сочат данни на Фондация "Фридрих Еберт", която изготви анализ за предизвикателствата пред интеграцията на етническото малцинство у нас.

Според данните след няколко десетилетия ромската група ще представлява около 24 процента от българското общество. Този значителен процент налага необходимостта от полагането на значими усилия за образоването на този етнос и неговото социално приобщаване.

Интеграцията на ромската общност в България е възможна. Налице е политическа воля и финансови средства. Този процес не трябва да се възприема като форма на благотворителност. Време е да сложим край на разделението.“ Това посочи още д-р Хелене Кортлендер.

Според Кортлендер на дневен ред стои въпросът за разработването на конкретни политики и препоръки за успешното включване на малцинствената група в обществената сфера.

„Негативният образ на ромската общност се гради върху множеството клишета, които изкривяват обществената представа и водят до прилагането на погрешни политики“ каза в „12+3“ доц.Георги Бърдаров от Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”: 

Навсякъде ромите се представят под един общ знаменател и затова няма никакви резултати. А те са изключително интересен и специфичен народ, който винаги запазва корените си".

„Тъй като липсата или ниската степен на завършено образование предопределя мястото на индивида в социалната стълбица, затова и образователната интеграция на ромите е ключова за тяхното внедряване в българското общество“, това коментира доц. д-р Надежда Илиева от Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Експертите изтъкват още и необходимостта от подготвени хора, които добре познават потребностите на общността

У нас ромската общност наброява около 780 хиляди души. Като пример за успешната ромска интеграция доц. Георги Бърдаров дава за пример град Стралджа край Ямбол. Местната власт финансира проект на стойност 10 хиляди лева, с който стимулира желанието на децата от ромската махала да посещават основното училище "Св. Св. Кирил и Методий": 

Но 100% от учениците бяха обхванати в извънкласни занимания от 1 до 7 клас и те винаги са идвали в тези часове, с помощта на медиатори, които следят те да са в час. За една година се постигна 40% по-висока посещаемост в училището", разказа още доц.Бърдаров.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велизара Добрева, АБК: Книгата е стока от първа необходимост, особено в криза

От Асоциация „Българска книга“ поискаха в отворено писмо до премиера, министъра на здравеопазването и министъра на културата книжарниците да останат отворени.  „ Книгата може да е и храна, и лекарство  – особено в трудно време като днешното. Книгите ни забавляват, образоват, развиват, извисяват, те ни носят успокоение и вдъхновение,..

публикувано на 27.11.20 в 06:53

Растителният свят във фокуса на Европейската нощ на учените

Европейската нощ на учените през 2020 ще се проведе от 27 до 29 ноември. В инициативата участват стотици учени от изследователски институции и организации в над 25 населени места в България. Фокус на събитията тази година е темата за растителното здраве, за бъдещето на планетата в контекста на опазването на растителния свят, екологията, ролята на..

публикувано на 26.11.20 в 20:34

Ще оцелеят ли галериите при затварянето заради коронавируса

Частните галерии и художниците ще понесат загуби при обявеното от правителството затваряне от 27 ноември до 21 декември заради пандемията от Covid-19. "Декември месец е един от най-печелившите месеци за галериите, тогава хората най-много ходят по изложби и тогава ние правим една много интересна изложба - предколедна, наистина ще бъде доста..

публикувано на 26.11.20 в 13:33
Димитрина Петрова

Димитрина Петрова: Речта на омразата на етническа основа е исторически изстрадана

Нашето законодателство вменява на ръководителите на висшите училища да санкционират негативните стереотипи , поясни пред БНР Димитрина Петрова от Българското общество за либерална демокрация,  правозащитник от екопротестите преди 1989 г., бивш програмен директор на SOS Детски селища и носител на международни награди за защита на човешките права...

публикувано на 26.11.20 в 13:04
Строителни дейности в основно училище „Проф. Димитър Димов“ в Ловеч

Не е ясно кога ще бъде завършен ремонтът в ОУ „Проф. Димитър Димов“ в Ловеч

На днешното заседание на Общинския съвет в Ловеч ръководството на общината ще отговаря на питане на общинския съветник Минчо Казанджиев за изплатените средства по проекта за изграждане на спортна зала и рехабилитация на дворното пространство в ОУ „Проф. Димитър Димов “. Строителните дейности там започнаха още през лятото на 2018 г., но от..

публикувано на 26.11.20 в 11:18
Надежда Цекулова

Надежда Цекулова: Затварянето отново засяга най-силно децата и хората с увреждания

Най-засегнати при налагането на каквито и да било ограничения са децата и хората с увреждания , припомнят от Българския хелзинкски комитет (БХК) на прага на новото затваряне на редица дейности и обекти в страната от утре. През последните месеци сме свидетели на демонстративно бездействие на здравните власти, а сега отговорността отново се..

публикувано на 26.11.20 в 10:27

Ще има ли отказ за субсидиране на некоректни платци на наеми и аренди в земеделието

Предложения за промени в Закона за подпомагане на земеделските производители обвързват плащането на ренти и аренди с правото на субсидии за земеделските производители. На този етап предстои по-широка дискусия.  Тези промени са предложени между първо и второ четене, но след обсъждане в парламентарната комисия по земеделие са оттеглени от..

публикувано на 26.11.20 в 09:48