Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мярка в подкрепа на такситата заради Covid кризата

Снимка: БГНЕС

Държавата обяви мярка в подкрепа на таксиметровите превозвачи заради кризата, предизвикана от коронавируса.

През следващата година те ще плащат минималния размер на данъка към общините, а разликата ще бъде поета от държавния бюджет. Това беше обявено след среща на представители на бранша с министъра на транспорта Росен Желязков.

На срещата с бранша министър Желязков е обявил, че прилагането на мярката ще се осъществява съвместно с общините, отговорни за определяне на алтернативния данък, който се заплаща от таксиметровите превозвачи.

Като държавата ще поеме разликата между определения от общинските съвети размер на данъка до размера, заплащан за 2020 г.

Съгласно Закона за местните данъци и такси, данъкът върху таксиметровия превоз на пътници е в границите от 300 до 1000 лв. Като конкретният размер за съответната година се определя от общинските съвети.

Така, ако за Столичната община общинският съвет е определил размера на данъка от 850 лв. за тази година, по предвидения механизъм за подпомагане, разликата ще бъде поета от държавния бюджет чрез допълване на бюджета на общината.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Политическите партии в Силистра не постигнаха съгласие за състава и позициите в РИК

Политическите партии и коалиции в Силистра не постигнаха съгласие по време на проведените днес консултации за определяне състава и позициите в Районната избирателна комисия по повод обявените за 11 юли т.г. избори за състава на 46-о НС на Република България. Окончателното решение ще бъде взето в София от ЦИК. Съгласно предварителната..

публикувано на 14.05.21 в 13:47
В кафенето - Никозия, 21 май 2020 г.

Ново облекчаване на Covid мерките в Кипър

Нови промени в Кипър във вечерния час и в задължителния коронавирусен „безопасен пропуск” за местата със засилено присъствие на хора влизат във втората фаза на по-нататъшното облекчаване на Covidмерките след локдауна, реши правителството днес. Те ще са в сила от понеделник, 17 май. При посещаване на открити места в Кипър – външните зони на..

публикувано на 14.05.21 в 13:46
Съоръжението е емблема за района, който привлича десетки хиляди туристи годишно.

Откриха с водосвет възстановения мост на Дряновския манастир

Мостът на Дряновския манастир, емблематичен за района, беше възстановен и открит с тържествен водосвет. Съоръжението беше разрушено преди две години в следствие на проливните дъждове. Мостът на Дряновския манастир свързва светата обител с пещерата „Бачо Киро“ и туристическите маршрути в райони. Новата стабилна конструкция беше изградена,..

публикувано на 14.05.21 в 13:33
Иванина Манчева

Иванина Манчева: Изненада ме изборът на Румен Спецов, той няма достатъчно управленски опит

" Изненада ме изборът на Румен Спецов за директор на НАП , той не е известен извън териториалната дирекция на НАП в Добрич, където е работил, и в Централно управление". Това коментира пред БНР ико номистът и журналист Иванина Манчева. Тя изказа притеснение от това, че Спецов няма достатъчно управленски опит, а това може да се окаже важно. Според..

публикувано на 14.05.21 в 13:32

Половината от работодателите биха запазили дистанционната форма на работа

Половината от работодателите в България биха запазили дистанционните форми на работа и след като отпаднат противоепидемичните мерки, показва проучване на Българската стопанска камара. 55 на сто от работодателите у нас са въвели дистанционна работа в своите компании след установеното извънредно положение преди една година. 90% обаче..

публикувано на 14.05.21 в 13:12

В община Гулянци отстраняват щети от паднала градушка

В община Гулянци продължава овладяването на щетите след падналата снощи градушка. Наводнени са земеделски площи, паднали са дървета от бурята. Няма бедстващи хора. Градушката е продължила около двайсетина минути, следи от нея  има и днес. „Към 22,30 ч. минавах през Шияково и Ленково и видях, че всичката продукция е унищожена и имаше около..

публикувано на 14.05.21 в 13:12
Служебният министър на финансите Асен Василев представи своя екип. На длъжността заместник-министър на финансите са назначени Ваня Стойнева, Виолета Лорер и Моника Димитрова-Бийчър.

Служебният финансов министър представи екипа си, нови шефове на НАП и Агенция "Митници"

Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“ вече имат нови ръководители, обяви служебният министър на финансите Асен Василев. Румен Спецов заменя Галя Димитрова начело на НАП , тъй като Димитрова, „системно не е изпълнявала служебните си задължения“. Павел Тонев поема Агенция „Митници“ от Георги Костов , тъй като вчера..

обновено на 14.05.21 в 13:05