Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангелов: Най-големият проблем в момента е с медиците на първа линия

| обновено на 22.10.20 в 12:28
Костадин Ангелов, министър на здравеопазването
Снимка: БГНЕС

Навлизаме в сериозна фаза на епидемията от Covid-19, предупреди на днешния редовен брифинг на кризисния щаб здравният министър Костадин Ангелов. Той подчерта, че медиците на първа линия вече са изморени, а много от тях са заразени, под карантина или в болници. Здравната система се нуждае от помощ и тя ще се търси сред специалистите от извънболничната помощ и студентите по медицина, обяви министър Ангелов.

От началото на епидемията са регистрирани 1727 медици с коронавирус. Само през последното денонощие има нови 45 позитивни лекари, сестри, фелдшери и санитари. Медиците на първа линия са най-сериозният проблем на системата в момента, категоричен е министър Ангелов:

"Всички са изморени, голяма част от тях са заразени, голяма част от тях са болни, някои са и в реанимации".

Резерви ще се търсят сред специалистите в извънболничната помощ и студентите по медицина, посочи здравният министър.

"Ще настоявам кметовете в общини, където имаме сериозен недостиг на медицински специалисти, да направят среща с лекарите в извънболничната медицинска помощ; на тях да им се осигури възможност да помогнат на своите колеги, и, съответно, да получат възнаграждение".

Министърът заяви, че ще проведе видеоконферентна връзка с ректорите на медицинските университети и медицинските факултети в страната, на която да бъде обсъдена възможността студентите шести курс медицина, които карат държавните си стажове, да могат да се включат в битката с болестта и това да им бъде признато за стаж

Петте области с най-много пациенти, хоспитализирани в лечебни заведения, са София - 425 случая, Пловдив - 208, Благоевград- 197, Бургаска - 97  и Шумен - 82, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов 

Наблюдаваме възходящ, но устойчив ръст на епидемията у нас, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и посочи, че България е на 21-во място по заболеваемост и на 9-то по смъртност в Европа. 6 области на страната вече са в червената зона с висок риск от заразяване. Доц. Ангел Кунчев подчерта, че "кривата на хоспитализираните почти плътно върви по кривата на заболеваемостта, което е логично, тъй като няма особена промяна в процента положителни, които имат клинична картина и имат нужда от лечение". 

Относно задължителното носене на маски той каза:

"Ключовото тук е отстоянието. Естествено, че ако ходите по улицата сам, няма нужда да носите маска. Искам много ясно да го кажа! Естествено че, ако се разхождате в парка, няма да носите маска! Маска се слага, за да се пазим взаимно от човек, който е по-близо от метър и половина до нас. Спазено ли е това - няма нужда от маска, не е ли спазено, трябва маска".

Да се приема витамин D, продължавайки спазването на дистанция, дезинфекция и дисциплина, посъветва по време на брифинга проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Приемът е необходим заради липсата на слънцегреене, посочи той и подчерта да не се превишава препоръчаната доза.

Кантарджиев уточни, че витаминът се пие 10 дни, след което приемът се преустановява за 20 дни. Дозата на ден е 4 капки за възрастен и около 1-2 капки за деца в зависимост от възрастта и теглото.

PCR диагностиката е най-точният метод, по който се ориентираме за Covid-19 и към момента 185 лаборатории докладват всеки ден своите положителни случаи, допълни Кантарджиев. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Тъмен кислород" се произвежда в дълбините на океаните без участието на светлина

Учени обявиха, че са открили "тъмен кислород", който се произвежда в дълбините на океана от бучки метал на дъното и без използването на светлина. Около половината от кислорода, който дишаме, идва от океаните. Преди последното откритие обаче се смяташе, че той се произвежда от растения във водата, които фотосинтезират - процес, за който се изисква..

публикувано на 23.07.24 в 05:21

Камала Харис: Ще спечелим президентските избори в САЩ

Ще спечелим изборите, заяви Камала Харис в град Уилмигтън, щата Делауеър. Тя говори пред служители в седалището на предизборната кампания, които работеха за преизбирането на Джо Байдън като държавен глава, а сега ще работят за Харис. Вярваме в свободата, възможностите и правосъдието за всички, подчерта вицепрезидентът демократ и допълни, че ще възстанови..

публикувано на 23.07.24 в 05:12
Курортът Агия Напа в Кипър

Все повече хора в Кипър търсят помощ заради топлинен удар и топлинно изтощение

Продължаващата гореща вълна в Кипър усложнява здравната ситуация, като спешните отделения на болниците се пълнят с десетки хора, пострадали от жегата, алармираха здравните власти. Заради високите температури бе поставен рекорд с издадено двойно предупреждение за изключително високи температури за три поредни дни и нощи. 64-годишна жена почина от..

публикувано на 23.07.24 в 03:34

Ценно признание за Теодор Ушев от фестивал в Италия

В Багерия на остров Сицилия започна десетото издание на международния фестивал Animaphixs за авторско анимационно кино. Наградата за цялостно творчество получи българският Теодор Ушев. Фестивалът бе открит с киноконцерт на Джовани Солима - един от най-големите виртуози на виолончелото, който чрез музика барок, рок и метъл представи картини от..

публикувано на 23.07.24 в 01:38
Жозеп Борел

Неформалните съвети "Външни работи" и "Отбрана" на ЕС ще се проведат в Брюксел, а не в Будапеща

Предвидените в края на август неформални съвети "Външни работи" и "Отбрана" ще се проведат не в Будапеща, а в Брюксел. Решението бе взето и оповестено от върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. То е израз на недоволството от совалките на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва и Пекин, след като Унгария пое..

публикувано на 22.07.24 в 21:27
Алсу Курмашева

Съд в Русия изпрати в затвора за 6,5 години журналистка с руско и американско гражданство

Съдът в Русия изпрати в затвора за шести години и половина журналистка с двойно гражданство руско и американско, която работеше за радио "Свободна Европа". Алсу Курмашева беше призната за виновна, че е разпространявала фалшиви информация за руската армия. Делото беше гледано при закрити врата без възможности да се узнаят детайли около..

публикувано на 22.07.24 в 20:52
Камала Харис

Камала Харис: Наследството на Байдън е несравнимо в съвременната история

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис похвали президента Джо Байдън за службата му на страната в първата си публична изява, откакто той внезапно се отказа от президентската надпревара и я подкрепи за свой наследник. В речта си тя само говори за неговите заслуги, съобщава Ройтерс. Камала Хари отбеляза, че "наследството от постижения“ на..

публикувано на 22.07.24 в 20:43