Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Помните ли баритона Цветан Каролев?

Навършиха се 130 години от рождението на един от създателите на българския оперен театър и дългогодишен солист на Оперната дружба, по-късно на Софийската опера - баритона Цветан Каролев. Уви, днес неговото име е напълно непознато, останал е само един, при това много стар запис на негово изпълнение, който дава съвсем бегла представа за неговото изкуство. А Каролев е имал уникален глас - драматичен баритон, какъвто рядко се среща, впечатляващ като обем, мощност, тембър...

За качествата на гласа на Цветан Каролев неговият учител Иван Вулпе пише: "Гласът му бе обширен по диапазон, широк, мощен и железен по звучност, тембрист, издръжлив и устойчив във всички регистри... Той започна с незначителни роли. Скоро обаче неговото постоянство и трудолюбие го издигнаха в редиците на първите... Ако тогава условията не бяха толкова трудни, ако имаше възможност той да получи по-обширни музикални познания и обща музикална и сценична култура, той би станал европейска известност от голям мащаб.“

Цветан Каролев е роден на 19 октомври 1890 г. в Пловдив - най-малкото от деветте деца в семейството. Завършва средното си образование в София и пее в хора на катедралата "Света Неделя" и в хор „Родна песен“. Учи вокална постановка при Иван Вулпе. Приемат го за хорист в Оперната дружба. На 25 ноември 1910 г. дебютира с ролята на Разбойника в операта „Сиромахкиня“ на Емануил Манолов. Присъствието му на сцената е впечатляващо и той поема баритоновия репертоар на театъра. За да се усъвършенства, две години учи при Франц Щайнер във Виена и още две в Берлин - при Шварц. След завръшането си през 1919 г. близо двайсет години той е несменяемият водещ баритон на Софийската опера, в репертоара му са 45 роли, като 14 от тях изпълнява за първи път на наша сцена - Риголето, Скарпия, Яго, Холандеца, Княз Игор, Мизгир, Грязной, Томски и др. Участва и във всички български опери, които се поставят в този период. През 30-те години на отминалия век гостува с голям успех в оперните театри на Виена, Будапеща, Загреб, с ролите на Риголето, Граф ди Луна и Холандеца. След оттеглянето си от сцената през 1938 г. още 13 години работи като инспектор в операта. Умира на 19 февруари 1960 г.

В спомени за певеца неговите колеги Попиванов и Дончев отбелязват: "Не се помни в операта някога Каролев да е преуморил гласа си от много пеене, а имаше по 5-6 спектакъла седмично, нито пък да е пресипнал от простуда или общо телесно неразположение. Без да го щади много, гласът му притежаваше рядка издръжливост. При изучаването на нова опера Каролев не само пръв научаваше ролята, но успяваше да запомни ролите на партньорите си, преди последните да ги научат, и то само от слушане на репертициите. Също така успяваше да запомни съвсем точно и партиите на оркестъра.“

Чуйте в звуковия файл откъс от единствения запис, останал в Златния фонд на БНР от баритона Цветан Каролев - песента на Добри Христов "Не плачи, малка моме, не тъжи".


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Журналистът Георги Ангелов и Славена Илиева

Журналистът Георги Ангелов за иронията и провокациите в творчеството на Фредерик Бегбеде

Журналистът Георги Ангелов, водещ в БНТ, преведе книгата "Емотикон" на френския писател Фредерик Бегбеде. Нейното подзаглавие е "Човекът, който плаче от смях". "Тази книга продължава най-добрите традиции на Фредерик, тя затваря трилогията за Октав Паранго, неговото алтер его.  Той продължава да е с прекрасно чувство на хумор, което..

публикувано на 22.04.21 в 18:39
Ана Пападопулу

Актрисата Ана Пападопулу за ролите в театъра и киното

Тя може да бъде нежна и крехка на сцената, но и властна и твърда. Понякога е тъжна, но може и да се смее заразително. Тя е Ана Пападопулу и е актриса в Народния театър "Иван Вазов".  Започва работа в Народния театър благодарение на режисьора Александър Морфов, който я поканил да изиграе роля в постановката "На дъното": "Една героиня е..

публикувано на 22.04.21 в 16:49
Снежина Русинова-Здравкова и          Ерик-Еманюел Шмит

Снежина Русинова-Здравкова пренася текстове на френски пиеси на българска сцена

Интересът на преводачката Снежина Русинова-Здравкова като ценител на театъра към спектаклите, които се представят в театрите в Париж, се превръща в професионален и тя превежда пиесите на български. Някои от тях са поставени на сцена у нас. В момента във Франция няма никакви спектакли, но театралните трупи репетират с четене на текстове, разказа..

публикувано на 22.04.21 в 13:42

"Целият свят е превод" - конференция за 80-годишния юбилей на проф. Александър Шурбанов

Международната конференция "Целият свят е превод" ще се проведе на 23 април онлайн по повод 80-годишния юбилей на проф. Александър Шурбанов - преводач, есеист, поет. Конференцията се организира от Катедра "Англицистика и американистика" на Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Идеята на..

публикувано на 22.04.21 в 12:52
Димитър Захариев, Явор Бахаров, Бойко Кръстанов, Даниел Пеев

"Отчаяни съпрузи" в нестандартна комедия

Стендъп комедията „Отчаяни съпрузи“ ще бъде представена на 29 април във Фестивалния и конгресен център във Варна, а на 9 май ще има представление в театър „Сълза и смях “ в София. Историята на комедията „Отчаяни съпрузи“ на Алекси Макар, Жером Даран и Стефан Мюра проследява трудностите на „силния“ пол, който трябва да приеме..

публикувано на 22.04.21 в 12:24

Фестивал на българското кино в Чехия

Пет български филма ще бъдат показани по време на започващия днес 13-и поред фестивал на българското кино в Чехия. Заради пандемията от Covid-19 той ще се проведе онлайн. Откриването е с филма „Завръщане“ на режисьора Ники Илиев. В продължение на пет дни ще бъдат показани още лентите „Ятаган”, „Диви и щастливи”, „Писма от Антарктида” и „Дъвка..

публикувано на 22.04.21 в 08:35
Зорница Иларионова

"Le Cadeau" - нов албум с френска музика на цигуларката Зорница Иларионова

Новият компактдиск на младата, но вече много изявена цигуларка Зорница Иларионова, e записан в партньорство с пианистката Мария-Елена Средева. Той е озаглавен „Подаръкът“ (Le Cadeau) и съдържа пиеси от френски композитори. Зорница Иларионова е възпитаничка на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София, в класа на нейната майка –..

публикувано на 21.04.21 в 20:28