Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Помните ли баритона Цветан Каролев?

Навършиха се 130 години от рождението на един от създателите на българския оперен театър и дългогодишен солист на Оперната дружба, по-късно на Софийската опера - баритона Цветан Каролев. Уви, днес неговото име е напълно непознато, останал е само един, при това много стар запис на негово изпълнение, който дава съвсем бегла представа за неговото изкуство. А Каролев е имал уникален глас - драматичен баритон, какъвто рядко се среща, впечатляващ като обем, мощност, тембър...

За качествата на гласа на Цветан Каролев неговият учител Иван Вулпе пише: "Гласът му бе обширен по диапазон, широк, мощен и железен по звучност, тембрист, издръжлив и устойчив във всички регистри... Той започна с незначителни роли. Скоро обаче неговото постоянство и трудолюбие го издигнаха в редиците на първите... Ако тогава условията не бяха толкова трудни, ако имаше възможност той да получи по-обширни музикални познания и обща музикална и сценична култура, той би станал европейска известност от голям мащаб.“

Цветан Каролев е роден на 19 октомври 1890 г. в Пловдив - най-малкото от деветте деца в семейството. Завършва средното си образование в София и пее в хора на катедралата "Света Неделя" и в хор „Родна песен“. Учи вокална постановка при Иван Вулпе. Приемат го за хорист в Оперната дружба. На 25 ноември 1910 г. дебютира с ролята на Разбойника в операта „Сиромахкиня“ на Емануил Манолов. Присъствието му на сцената е впечатляващо и той поема баритоновия репертоар на театъра. За да се усъвършенства, две години учи при Франц Щайнер във Виена и още две в Берлин - при Шварц. След завръшането си през 1919 г. близо двайсет години той е несменяемият водещ баритон на Софийската опера, в репертоара му са 45 роли, като 14 от тях изпълнява за първи път на наша сцена - Риголето, Скарпия, Яго, Холандеца, Княз Игор, Мизгир, Грязной, Томски и др. Участва и във всички български опери, които се поставят в този период. През 30-те години на отминалия век гостува с голям успех в оперните театри на Виена, Будапеща, Загреб, с ролите на Риголето, Граф ди Луна и Холандеца. След оттеглянето си от сцената през 1938 г. още 13 години работи като инспектор в операта. Умира на 19 февруари 1960 г.

В спомени за певеца неговите колеги Попиванов и Дончев отбелязват: "Не се помни в операта някога Каролев да е преуморил гласа си от много пеене, а имаше по 5-6 спектакъла седмично, нито пък да е пресипнал от простуда или общо телесно неразположение. Без да го щади много, гласът му притежаваше рядка издръжливост. При изучаването на нова опера Каролев не само пръв научаваше ролята, но успяваше да запомни ролите на партньорите си, преди последните да ги научат, и то само от слушане на репертициите. Също така успяваше да запомни съвсем точно и партиите на оркестъра.“

Чуйте в звуковия файл откъс от единствения запис, останал в Златния фонд на БНР от баритона Цветан Каролев - песента на Добри Христов "Не плачи, малка моме, не тъжи".


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ерсин Мустафов

Група JEREMY? подготвя трети албум

Преди няколко дни беше открадната техника на музикантите от група JEREMY?. В предаването "Хоризонт до обед" Ерсин Мустафов, вокалист и един от създателите на инди-рок групата, сподели: "Налага ми се няколко пъти в месеца да пътувам до София и този път трябваше да пътувам за снимките на видеоклип на новия ми сингъл, който все пак осъществихме, но..

публикувано на 27.11.20 в 15:25

На бис - проф. Сава Димитров

В това издание на предаването „На бис – българските музиканти“ гостува проф. д-р Сава Димитров – новият ректор на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София. Постът той пое през септември 2020 г. Говорим за предизвикателството на управляваш това учебно заведение в наше време, както и за уникалния му род, в който той е..

публикувано на 26.11.20 в 12:48

Спомен за Александър Моцев

В рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" припомняме делото на един забравен български музикант - Александър Моцев, който в средата на ХХ век работи като музиковед, фоклорист, диригент и педагог. Поводът е 120-годишнината от неговото рождение на 16 ноември 1900 г. Роден е в Лом, през 1925 г. завършва теоритичния отдел на..

публикувано на 25.11.20 в 20:23

Трио "Имаж" включи българска музика в третия си албум

Благодарение на пианиста Павлин Нешев в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" имаме възможност да направим световната радиопремиера на новия албум на Трио "Имаж", в което заедно с него свирят цигуларката Гергана Гергова и виолончелистът Томас Кауфман. Камерният ансамбъл работи приоритетно в Берлин, но славата му отдавна е излязла извън..

публикувано на 25.11.20 в 19:44
Найден Тодоров на церемонията

Маестро Найден Тодоров: Стараем се да поддържаме огъня и да носим духовна подкрепа

Две много специфични програми подготвяше Софийската филхармония за тази седмица: на 26 ноември в зала "България" от 19 часа е концертът под надслов La Dolce Vita с музика на италианските майстори на филмовата музика Нино Рота и Енио Мориконе, работили в близък контакт с великия режисьор Федерико Фелини, 100-годишнината на когото светът отбеляза през..

публикувано на 25.11.20 в 18:56
Quarto квартет

Кварто квартет свири камерна музика на италианските оперни майстори

В концерта си на 25 ноември от 19 часа Кварто квартет ще представи на публиката в зала "България" една програма, която несъмнено предизвиква любопитство. Тя е озаглавена "Viva Italia" и включва рядко изпълнявана камерна музика от Джоакино Росини, Джакомо Пучини и Джузепе Верди . Всяко от произведенията има своя интересна история, която..

публикувано на 25.11.20 в 16:49
Иван Михайлов

Иван Михайлов: В сърцето на Европа днес се живее трудно

Иван Михайлов е роден в гр. Ловеч и започва музикалния си път като инструменталист - учи валдхорна в музикалното училище в Плевен и след това в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” в София. След дипломирането си свири за няколко години във филхармонията в Шумен и тази в Плевен. Любовта го отвежда в Холандия, където отново се..

публикувано на 25.11.20 в 15:58