Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Иван Кръстев, „Солидарно общество“:

Социалният сектор е длъжник на хората, които имат нужда от дългосрочна грижа

Семействата поемат тежестта заради неразвитата мрежа за социални услуги

2
Снимка: redcross.bg

Десетки хиляди български семейства полагат грижи за зависими членове на семействата им, основно възрастни хора, но са лишени от подкрепа както от страна на държавата и общините, така и от страна на програми и мерки, които биха били от полза за тях. Това обясни пред БНР Иван Кръстев от фондация „Солидарно общество“.

"Системата за медицинска експертиза в страната, която и в момента е обект на обществен дебат, не предоставя бърз и безболезнен начин за хората, които са пострадали и имат нужда от специализирана подкрепа, да я получат в обозрими срокове. От друга страна имаме проблема с изключително недоразвитите социални услуги в страната, особено социалните услуги за зависими възрастни хора в дома, в общността“, коментира Кръстев в предаването „Преди всички".

Миграционните процеси и промяната в семейния модел през последните 20-30 години в България налагат като общество, държавните органи и общините да помислят как биха могли по-добре да развият тази мрежа от услуги, които предлагат на лицата, смята Кръстев. 

„Невинаги на първо място стои въпросът с доходите или обезпечаването със средства, макар че неадекватността на пенсионната система също е предпоставка една голяма част от хората, включително и работещите с ниски доходи, да не могат да си позволят да ползват формална грижа и формална подкрепа в ежедневието си, а такава грижа определено е необходима“, каза още Иван Кръстев. 

Данните на Европейската мрежа за социална политика показват, че България е на едно от последните четири места в Европа по дял на публични средства, които се отделят за дългосрочни грижи, ние сме пет пъти по-ниско спрямо средното за Европейския съюз, поясни Иван Кръстев. „Това показва, че тази тежест трябва да бъде поета от домакинствата.“

Нямаме развит социален сектор от гледна точка на възможностите за почасова грижа, допълни Кръстев.

БСП неколкократно е предлагала приемането на специализиран закон за възрастните хора, част от разпоредбите на който касаят именно полагането на грижи, посочи още Иван Кръстев.

На онлайн дискусия, посветена на развитието на дългосрочната грижа за зависими членове на семейството, ще бъдат препоръчани законодателни мерки, които трябва да бъдат предприети и програми, които трябва да бъдат реализирани. Дискусията е организирана от Фондация „Фридрих Еберт“ и фондация „Солидарно общество“.

Мнението в детайли чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Акад. Богдан Петрунов в студиото на предаването „За здравето”

Акад. Петрунов: Логистиката е много важна при ваксинацията срещу Covid-19

„Логистичният подход при масовата ваксинация срещу Covid-19 е много важен, защото става дума за хиляди хора“, това посочи в „Хоризонт до обед“ имунологът академик Богдан Петрунов. „Много важно при тази ваксинация е да са създадени подходящите условия за съхранение на съответната ваксина, защото всяка една от тях се пази при различни..

публикувано на 02.12.20 в 11:23
Николай Шарков

Д-р Николай Шарков: След прекарано заразно заболяване хвърлете четката за зъби

Стоматолозите искат достъп до регистъра на заразените и боледуващите от Covid-19, за да не бъдат подвеждани и да знаят кои пациенти са заразени и кои боледуват. Това обясни пред БНР д-р Николай Шарков, председател на УС на Българския зъболекарски съюз.  Това не означава, че на пациент ще бъде отказана неотложна дентална помощ, уточни той.  Шарков..

публикувано на 02.12.20 в 08:08

Домашният оксиметър - довчера непознат, сега с огромен ръст в продажбите

Малки устройства за измерване на кислорода в кръвта позволяват показателят да се следи в домашни условия. Оксиметърът спечели голяма популярност по време на епидемията от коронавирус, докато преди това се използваше най-вече от хора с белодробни заболявания. Оксиметрията е много полезен метод, когато някой е заразен и има оплаквания,..

публикувано на 01.12.20 в 13:03

Люба Златева: Родителите са в патова ситуация

От днес родителите на малките деца са изправени пред дилемата - да бъдат вкъщи с децата и едновременно на работа, да разчитат на дядо и баба, поставяйки ги в риск, да наемат детегледачка, да прибегнат до приятелски кооператив от няколко семейства или да търсят друг спасителен вариант за гледане на децата по време на ограничителните мерки до Коледа...

публикувано на 30.11.20 в 09:42
Анри Кулев

Анри Кулев: Ние сме племе, водено от демони, никаква ваксина няма да ни спаси от тях

" Всеки е затворен в избирателната урна, това е голямото послание, че ние сме жертва и на политиците, които успяват да насадят в главите ни собствената си величавост ", така художникът проф. Анри Кулев коментира пред БНР своята карикатура на настъпилото объркване в обществото по време на пандемия. По думите му въпросите, които следват, са що за хора..

публикувано на 29.11.20 в 12:15

Започна национално проучване за достъпна среда в университетите

Националното представителство на студентските съвети започна инициатива под надслов „Достъпна среда за всеки студент”. Целта е да се събере информация от цялата страна за достъпността на университетските бази, общежития и спортни комплекси за студенти, докторанти и специализанти със специфични двигателни нужди, с нарушени зрителни, говорни или..

публикувано на 27.11.20 в 11:05

Павлета Алексиева: Държавата да предвиди адаптирани за социалните предприятия мерки

Държавата трябва да подкрепя социалните предприятия, независимо дали сме в криза или не, за да се развива тяхната екосистема през следващите години. Това мнение изрази пред БНР  Павлета Алексиева, програмен директор на Центъра за нестопанско право. Днес центърът организира онлайн дискусия „Финансови инструменти за устойчивост и растеж на..

публикувано на 27.11.20 в 09:34