Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторият президентски дебат в САЩ не успя да размести тектонично нагласите за вота

Снимка: ЕПА/БГНЕС

10 дни преди деня на изборите Доналд Тръмп и Джо Байдън се срещнаха за втори и последен президентски дебат в Нешвил, Тенеси. Този път нямаше брутални прекъсвания и недовършени тези - може би заради промяна в правилата за дебата, според които микрофоните на двамата опоненти можеха да бъдат заглушавани.

Тръмп и Байдън спориха за пандемията, икономиката, здравеопазването, имиграцията. Не липсваха разгорещени моменти, а американските избиратели, които бяха със занижени очаквания след първия дебат, който беше фиаско, този път бяха доволни, че успяха да чуят реални политики, които претендентите за Белия дом смятат да прилагат.


И въпреки това - вторият и последен президентски дебат не успя да размести тектонично нагласите за вота и едва ли ще доведе до промяна в рейтингите. Байдън води с над 8 пункта на национално ниво, изпреварва Тръмп и във всички щати "бойни полета", с изключение на Охайо.

Доналд Тръмп беше по-дисциплиниран и с малко по-смирен тон в сравнение с първия дебат, а Джо Байдън показа малко повече страст. Съветниците на Тръмп са осъзнали, че агресивният му подход отблъсква онези избиратели, които още не са решили за кой да дадат вота си, а Байдън не обиждаше с лични квалификации. Резултатът - цивилизован втори дебат, който показа сблъсъка на две контрастни политически идеологии. В центъра, разбира се, беше пандемията. Единият продължаваше с реториката, че тя си отива, другият насочваше вниманието към семействата загубили близки.

"Казвам, че се учим да живеем с Covid-19. Нямаме избор. Не може да се заключим в мазето, както прави Джо. Той има възможност. Не знам. Очевидно е изкарал много пари отнякъде", заяви Тръмп.

"Казва, че се учим да живеем . … Хората се учат да умират с Covid-19", беше позицията на Байдън.

И макар цивилизован, дебатът не беше лишен и от лични нападки. В основата им стояха пари и пак пари. И двамата се обвиняваха взаимно в корупция.

"Но ти получаваш много пари от Русия. Плащаха ти много, сигурно и сега го правят, някой ден ще стане ясно. Всички имейли, ужасните имейли за парите, които ти и твоето семейство гребете с пълни шепи. И, Джо, ти беше вицепрезидент, когато това се случваше. Мисля, че дължиш обяснение на американския народ", каза Тръмп.

"Не съм вземал и стотинка през живота си от чуждестранен източник. Но научихме, че президентът е плащал 50 пъти по-високи данъци в Китай, отколкото тук. Има тайна банкова сметка в Китай, прави бизнес с Китай, и ми говори, че аз вземам пари. Не съм взел нито една стотинка", опонира Байдън.

Задълбочен дебат по външна политика нямаше, фокусът бяха отношенията със Северна Корея.

"Знаете ли, не сме във война със Северна Корея, имаме добри отношения. Да имаш добри отношения с лидерите на другите държави е добро нещо", заяви Доналд Тръмп.

"Имахме добри отношения и с Хитлер преди да нападне Европа. Хайдеее….причината Ким Чен-ун да не иска да се срещне с Обама е защото той му каза, че ще говорят за ядрено разоръжаване, няма да легитимира режима му, ще продължи да налага все по-строги и по-строги санкции. Ето защо не искаше да се срещне с нас", каза Джо Байдън.

Тръмп поддържаше стратегията, която му донесе успех преди 4 години, когато обещаваше да пресуши блатото във Вашингтон. Продължаваше да поддържа образа на човек, който не е част от политическата класа, макар вече един мандат да е начело на страната.

"Беше в Белия дом неотдавна и не направихте нищо. Кандидатирах се заради теб, заради Барак Обама, защото си вършехте лошо работата. Ако работехте добре, никога нямаше да се кандидатирам за президент. Гледам ви сега - вас, политиците -кандидатирах се заради вас", посочи Доналд Тръмп.

И колкото е да се опитваше Тръмп да обърне десетилетния опит на Байдън като политик срещу самия него, кандидатът от Демократическата партия сложи точката с тези думи.

"Знаете кой съм аз, знаете и кой е той. Познавате моя характер, познавате и неговия. Познавате репутацията ми като човек на честта и човек, който казва истината. Нямам търпение за тази надпревара, нямам търпение за деня на вота. Същността на страната ни, нашата същност е на бюлетината. Вгледайте се в нас двамата по-внимателно", заяви Байдън.

Тръмп трябваше да отговори на въпрос защо определя движението "Животът на чернокожите има значение" като символ на омраза и защо публикува видео с мъж, който скандира "власт на белите".

Доналд Тръмп и Джо Байдън със съпругите си

"Първият път, когато чух за движението "Животът на чернокожите има значение", те скандираха - свине, свине! Така наричаха нашите полицаи - викаха "Изпържете свинете като бекон!". Казах си - това е ужасно. А що се отнася до отношенията ми с хората - имам чудесни отношения с всички и съм най-малко расист в тази зала", заяви кандидатът за втори президентски мандат.

В подкрепа на твърдението си Тръмп заяви, че е човекът, който е направил най-много за чернокожите американци от всички президенти след Ейбръхам Линкълн.

Отговорът на Джо Байдън беше:


"Този Ейбръхам Линкълн е най-расисткият президент в съвременната ни история. Налива масло във всеки расистки огън. Започна кампанията си, слизайки от ескалатор и казвайки, че ще се отърве от мексиканските изнасилвачи. Забрани на мюсюлмани да влизат в страната, само защото са мюсюлмани. Каза на "Гордите момчета" - бъдете готови и изчакайте".

Позициите на Тръмп и на Байдън за климатичните промени също показаха две несъвместими една с друга вселени. "Обичам околната среда", каза Тръмп и продължи:

"Погледнете Китай колко е мръсно! Погледнете Русия, Индия! Там е мръсно, въздухът е мръсен! Излязохме от Парижкото споразумение, защото трябваше да похарчим трилиони долари и бяхме третирани много нечестно. Като ни вкараха в това споразумение, ни направиха много лоша услуга - ще ни отнемат бизнеса. Няма да жертвам десетки милиони работни места и хиляди компании заради Парижкото споразумение".

На тази тема Байдън си вкара много неприятен автогол. "Ще направя преход от петролна индустрия към възобновяеми източници", каза той и Тръмп не се поколеба да използва момента.

"Ако ми позволите да довърша - петролната индустрия трябва да бъде заменена след време с възобновяема енергия. И аз бих спрял да давам пари на петролната индустрия, бих спрял федералните субсидии. Той няма да даде пари за слънцето и вятъра. Защо даваме пари на петролната индустрия?", заяви Байдън, след което Тръмп заяви:

"Това е най-значимото изявление за бизнеса, защото той казва, че ще унищожи петролната индустрия. Ще го запомните ли, Тексас! Ще го запомните ли, Пенсилвания, Оклахома!“.

Финалният въпрос беше какво биха казали двамата в деня на встъпване в длъжност.


"Успехът ще ни обедини и ние вече вървим по пътя на успеха. Но аз намалявам данъците, а той иска да ги увеличи за всички! Иска нови регулации! Ще убие всичко! Ако той влезе в Белия дом, ще имаме депресия, каквато не сте виждали. Спестяванията ви за пенсия ще отидат по дяволите и това ще е тъжен ден за тази страна", заяви Доналд Тръмп.

"Аз съм американски президент и представлявам всички вас, независимо дали сте гласували "за" или "против" мен. Ще гарантирам, че всички сте представени. Ще ви дам надежда, ще се движим напред, ще изберем науката пред измислицата, надеждата пред страха, да се движим напред, защото имаме огромни възможности, ще развиваме икономиката, ще се отървем от системния расизъм и същевременно ще направим така, че икономиката се задвижва от чиста и възобновяема енергия", бяха думите на Байдън.

Репортаж на Тоня Димитрова в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планова техническа профилактика на предаватели

На 18 април ще бъде извършена планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни АЙТОС 4 на честота 88.0 MHz, КАВАРНА 4 на честота 88.1  MHz  и КОСТЕНЕЦ 4 на честота  91.3  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта binar.bg,..

публикувано на 18.04.24 в 06:00
Съдът в Дупница

Досъдебно производство за отрязаните дървета в центъра на Дупница

Образувано е досъдебно производство за отрязаните дървета в центъра на Дупница, казаха за БНР от прокуратурата в Кюстендил. Разследването е за унищожаване или увреждане на движими вещи. По данни на подалия сигнала, сечта е осъществена за времето от полунощ до 12:50 ч на 14 април.  Напрежение в Дупница заради отрязани дървета пред..

публикувано на 17.04.24 в 22:35

Камарата на представителите гласува за предоставяне на военна помощ за Украйна

Очаква се тази събота Камарата на представителите на Съединените щати да гласува предложението за предоставяне на дълго отлаганата военна помощ за Украйна, както и за Израел, съобщи председателят на Камарата Майк Джонсън. Това съобщиха АФП и Ройтерс. От месеци крайнодясното крило на Републиканците блокира подпомагането на украинските сили...

публикувано на 17.04.24 в 22:11
Районният съд във Велико Търново

Обвиниха пияния полицай, предизвикал катастрофа във Велико Търново

Районната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение на пияния полицай, който снощи предизвика катастрофа на оживен булевард в града.  Дисциплинарна проверка за пияния полицай, катастрофирал във В. Търново Резултатите от кръвната проба на полицейския инспектор Иван Атанасов показват концентрация на алкохол от 2,31 на..

публикувано на 17.04.24 в 21:56

Екзитпол в Хърватия: Управляващата партия води на парламентарните избори

Управляващата дясноцентристката партия Хърватска демократична общност (ХДО) води на парламентарните избори в Хърватия, които се проведоха днес, сочи екзитпол проучване на ИПСОС, цитирано от хърватската държавна телевизия ХРТ. Това съобщи БТА. ХДО на премиера Андрей Пленкович получава 58 места в 151-местния парламент, според екзитпол допитването...

публикувано на 17.04.24 в 21:47
Румънски леи

До 78 000 лв. глоба за хазарт в населени места в Румъния с под 15 000 жители

Законът за забрана на хазарта в населени места с до 15 000 жители беше подписан от румънския президент Клаус Йоханис.  Това съобщи Радио Румъния. За нарушителите са определени глоби до 200 000 леи или около 78 000 лева.

публикувано на 17.04.24 в 21:43
Александър де Кро

Какво казаха европейските лидери преди срещата си

"Моята позиция е, че Корпусът на гвардейците на ислямската революция в Иран трябва да бъде санкциониран", заяви на влизане на заседанието на европейските лидери белгийският премиер Александър де Кро, чиято страна е ротационен председател на ЕС. Една от темите на вниманието на ръководителите ще бъде налагане на санкции на персийската страна заради..

публикувано на 17.04.24 в 21:40