Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментар на Владислав Апостолов:

Добре дошли в дигиталната диктатура

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представете си, че живеете в свят, в който няколко глобални конгломерата са монополизирали целия пазар и пейзаж на информация, а техните служители се вживяват в ролите на технологични богове и императори, призвани да решават вместо вас какво може и не може да знаете. Какво може и не може да прочетете, чуете, видите. Какво може и не може да пишете, споделяте, а накрая... и да мислите.

Представете си, че няма нужда да си представяте. Това е тук и сега. В момента. Добре дошли в Дигиталната диктатура на най-влиятелните компании в историята на човечеството. Една стряскащо реална версия на киберпънк, neo noir антиутопия, в която съмнителна колекция от безлики и радикализирани корпоративни слуги контролират и манипулират световния поток на информация, кастрират идеи, промотират правилните разкази за света и заглушават всичко, което може да оспори избраната от тях идеология.

Гугъл, Фейсбук, Туитър, Епъл, Амазон... трилиони долари стойност, милиарди хора, които са синхронизирали целия си живот с фирмения ритъм на цифровите колоси.

Стремителният възход на технологиите, дигиталното смаляване на света и преместването на почти цялото човешко общуване в едва няколко сайта и платформи зарази шепа офисни „офицери от културните войни“ на XXI век с божествен комплекс и месиански бесове.

От години тези сляпо повярвали си „господари на вселената“ тихо работят за създаването политически и партийно ориентиран и форматиран информационен пейзаж.

Ала епичен скандал в разгара на настоящата президентска кампания в САЩ зрелищно сигнализира, че една линия окончателно е премината. Граница, от която няма връщане назад.

Туитър и Фейсбук решиха да цензурират статия на американски вестник с 200-годишна история, в която се разкриват потенциални корумпирани схеми и търговия с влияние на семейството на бившия вицепрезидент и настоящ кандидат за президент Джо Байдън. Ню Йорк Поуст публикува имейл кореспонденции на неговия син Хънтър Байдън, от които става ясно, че преди години той е уреждал срещи на представители на украинската газова компания Бурисма с баща си и тогавашен вицепрезидент на САЩ Джо. Хънтър съмнително е бил назначен в борда на украинската газова компания – назначение, някак си съвпандало с идването на администрацията, в която баща му е втория човек след президента.

Хънтър Байдън, който има дългогодишна и добре документирана история на злоупотреба с твърда дрога и всевъзможни други скандали и изцепки, явно е забравил свой лаптоп в магазин за поправка на компютри и дори не го е потърсил. Сега хиляди мейли и снимки документират и насочват вниманието към изобилие от възможни злоупотреби с власт на наистина най-високото ниво на американската и

международна политика. Намесени са уволнен след натиск от Байдън украински прокурор, бизнесмени, олигарси, китайски интереси, капитали и политически лостове за влияние. Корупция като за бестселър и блокбастър.

Но... часове след излизането на материалите в Ню Йорк Поуст, създаден от един от бащите основатели на американската нация Александър Хамилтън през 1801-а, технологичните гиганти предприемат безпрецедентна и историческа акция по цензуриране на двувековната медия.

Статията за корупцията на Байдън е блокирана в платформите. Профилите на медии и официални лица са заключени след опит за споделяне на разкритията. Вестникът получава забрана да публикува линкове в Туитър. Фейсбук ограничава разпространението на материала със скандала.

Дори в лично съобщение не бе възможно да препратиш статията в тези платформи – линкът е блокиран. Никога досега нищо подобно не се е случвало в такъв мащаб и с такъв залог.

Разкрития за потенциална корупция на вицепрезидент, който може да стане президент на най-могъщата страна в света след броени дни, са блокирани и цензурирани от най-могъщите информационни корпорации в историята на човечеството.

Обяснението на техно мастодонтите е потресаващо – материалът бил резултат от „хакната“ информация и не е потвърден по всички официални канали.

Ако те прилагаха този стандарт към всичко, нито една експлозивна история нямаше да види бял свят, нито едно разследване нямаше да бъде допуснато на техните – уж публични и неполитизирани - платформи. Те с радост промотираха нерегламентирано получената информация за изтеклите данъци на Доналд Тръмп, който в началото на ноември ще се изправи срещу Байдън на изборите.

Години наред тези компании разпространяваха отдавна доказаните като фарс истории за „руския заговор“ за американските избори от 2016-а и какви ли още не абсурдни манипулации. Но сега решиха да блокират достъпа до реална история за реална корупция. Медиите отново се разкрещяха за „руска дезинформация“, стъпили върху точно нула доказателства.

Засега фактите сочат другаде – корупция с бранда Байдън. Но това са неудобни факти. Факти за блокиране и манипулиране от технологичните гиганти, които се пръскат по корпоративните шевове от официални дарители на кампанията на Байдън и служители, които чакат за позиции в евентуалната му бъдеща администрация.

Това е скандал за историята, но само ако историята остане извън обхвата на новата дигитална диктатура. А това ще е трудно.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кирил Петков отхвърли идеята на Борисов за общи министри в служебен кабинет

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков отхвърли идеята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за разговори за общи министри в служебен кабинет. "Това, което аз чух днес, е отделни откъси от разкази по време на преговори. Истината е, че г-н Борисов никога не седна цялостно с преговорния екип, той правеше някакви отделни разговори..

публикувано на 28.03.24 в 12:00

На второ четене: МВР ще охранява центровете за бежанци

МВР ще охранява териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и центровете за настаняване. Това реши парламентът, след като прие на второ четене промени в Закона за МВР. Повод за измененията станаха зачестилите сблъсъци между български граждани и чужденци, а целта е запазване на обществения ред. Преди това с пълно..

публикувано на 28.03.24 в 12:00

Борисов към Радев: Не назначавайте за служебен премиер Росен Желязков или Димитър Главчев!

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов помоли президента Румен Радев да не избира за служебен премиер председателят на парламента Росен Желязков,нито Димитър Главчев. "Аз г-н Главчев не съм го виждал може би от 7-8-10 години, а към г-н Желязков ще впрегна цялата агитационна мощ на групата, на партията, на Изпълнителната комисия, да не ни го..

публикувано на 28.03.24 в 11:49

Украйна е свалила почти всички дронове, с които Русия е атакувала през нощта

Украинските сили са свалили 26 от 28 дрона, с които Русия е атакувала през изминалата нощ Източна, Южна и Югоизточна Украйна. Няма данни за нови жертви, но има ранени и поразени жилищни сгради и обекти от енергийната инфраструктура. Губернаторът на Запорожка област написа в социалната мрежа "Телеграм", че две жени са пострадали при..

публикувано на 28.03.24 в 11:42

С 13% поскъпват парното и топлата вода в Пловдив от юли

От 1 юли парното и топлата вода в Пловдив трябва да поскъпнат с 13% според моментните разчети на EVN, които притежават Топлофикацията в града. В следващите три месеца прогнозата може да се промени, но ако ситуацията се запази, през предстоящия отоплителен сезон парното на пловдивчани ще струва близо 157 лева за мегаватчас. От EVN, които..

публикувано на 28.03.24 в 11:41
Ива Лазарова

Ива Лазарова: Ако изборите са 2 в 1, много е важно да се говори за начина, по който ще се гласува с машини

Около 106 милиона са стрували парламентарните изборите през 2023 година . Това съобщи пред БНР  Ива Лазарова, Институт за развитие на публичната среда. " Това включва видеонаблюдение, работа на машинните устройства, транспорт, логистика и организация на изборния процес. Най-скъпите избори през последните години бяха местните през есента..

публикувано на 28.03.24 в 11:15

"Булгаргаз" поиска природният газ да поскъпне с 2% през април

"Булгаргаз" запазва прогнозата и поиска природният газ да поскъпне с около 2% през април. Това стана ясно по време на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цените на синьото гориво. Окончателно решение ще бъде взето на 1 април. За разлика от март, когато поевтиняването на синьото гориво беше значително,..

публикувано на 28.03.24 в 11:07