Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изложбата "Природа в риск" дава възможност да се замислим за живота на Земята

Венцислав Петков - зоолог
Снимка: Л. Светозарова
Екземпляри от редки и застрашени видове животни посрещат посетителите на музея в Плевен.

Уникалната експозиция "Природа в риск" е създадена от музея в Русе.

Изложбата

В световен мащаб има над 30 хиляди застрашени видове, което е наложило приемане на Световна конвенция в тяхна защита, забранила търговията с тях.

По доходност търговията с редки и защитени видове се нарежда на второ или трето място след търговията с наркотици и оръжия, според световната статистика. У нас природата е много богата, което води до известни апетити на колекционери.

"Царският орел е много рядка птица, но има колекционери, които искат да притежават яйце от нея и дават хиляди долари за едно. Синигери, славеи и дроздове се ловят със специални мрежи, за да бъдат продавани за домашни любимци или консумация. Подобни случаи се засичат на границите", разказва Венцислав Петков, зоолог в Регионалния исторически музей в Русе.

Министерството на околната среда и водите е предоставило на музея конфискувани палта от кожа на видра и бенгалска котка и обувки от крокодилска кожа, иззети по Закона за биологичното разнообразие, регламентите на ЕС и Конвенцията за международна търговия със застрашени видове.

Експонатите могат да се видят в колекцията, която ще бъде показана и в други градове, за да запознае повече хора с проблема.

Изложбата

Самата изложба е подредена по невероятно интересен начин, а въздействието е запомнящо се. Венцислав Петков се надява, че много хора ще видят изложбата у нас, една възможност да се замислим за живота на Земята.

Латинска Светозарова ни среща с Венцислав Петков в предаването "Рано в неделя".Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Информационна табела пред стадион в Дюселдорф показва посоката към център за ваксинация.

Капка Тодорова: По 20 хиляди души на ден ще могат да се ваксинират в Берлин

„Плановете за ваксинация в Германия вървят по график – центровете за ваксинация трябва да са готови до 15 декември, те всички вече се знае къде и по колко ще бъдат“, каза в „Хоризонт до обед“ Капка Тодорова, кореспондент на Клуб Z в Германия. „Вече се знае, че тези центрове в Берлин ще са 6 – ще има един в една от панаирните палати, на..

публикувано на 02.12.20 в 12:13
Снимката е илюстративна.

Райна Миткова-Тодорова: Плащания спират и се забавят заради страх от бъдещето

Има пряка връзка между епидемиологичната обстановка и готовността ни да плащаме, каза пред БНР Райна Миткова–Тодорова, председател на Асоциацията на колекторските агенции.  Факторът е най-вече психологически и е свързан със страх от бъдещето, поясни тя.  „Тънката линия, която намирам, е не толкова икономическа – не отричам, че такъв фактор..

публикувано на 02.12.20 в 09:04
Атанас Славов

Доц. Атанас Славов: Пороците на законодателния процес бяха пренесени върху конституционния

Очаква се днес Конституционният съд да обяви решението си противоречи ли на основния закон временната парламентарна комисия , която беше създадена, за да обсъди, анализира и направи конкретни предложения за промени в проекта на ГЕРБ за нова Конституция.  Миналата седмица в Народното събрание стана ясно, че няма мнозинство за нова Конституция, а..

публикувано на 01.12.20 в 09:56
Октомври 2020 г.

Как да се стопят опашките пред Дирекция „Миграция“ на МВР

Обединението на свободните адвокати предлага шест варианта за намаляване на опашките пред Дирекция „Миграция” на МВР в центъра на столицата.  Седмица след подаването на становището реакция и отговор от МВР няма, уточни пред БНР адвокат Петромир Кънчев. Това е една спокойна търговска улица, но когато стигнете „Мария Луиза“ 48, изведнъж..

публикувано на 01.12.20 в 09:13
Павел баня

Здравният туризъм като подценявана възможност у нас

Чист въздух, разходки в планината, лечебни минерални извори и места, където специалисти знаят какво да направят, за да ни върнат или поддържат здравето ни. Само на територията на Благоевградска област тези места са поне 73. Описаха ги партньори от България и Северна Македония в рамките на проект, в който участваха студенти и университетски..

публикувано на 30.11.20 в 14:58

Локдаун за туристическия бизнес в Банско: Сезон ще има, туристи - не

Туристическият бизнес в Банско е в ситуация на локдаун , макар че наложените ограничителни мерки не засягат хотелите и ски зоната над града. Положението стана още по-тежко след предложението на германския канцлер Ангела Меркел зимните курорти в Европа да отворят чак след Коледно-Новогодишните празници. Това предизвика лавина от анулирани резервации..

публикувано на 30.11.20 в 14:55
Миряна Сирийски

Миряна Сирийски: Социалните предприятия трябва да получат подкрепа през оперативните програми

Необходими са целеви програми за безвъзмездно финансиране на социалните предприятия , за да могат те да поемат глътка въздух през следващата година. Това каза пред БНР Миряна Сирийски, програмен директор на фондация „Светът на Мария“. Още от март, от началото на кризата социалните предприятия са в много тежка ситуация, изтъкна тя. „..

публикувано на 30.11.20 в 11:38