Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Междуособици помрачават делника в манастир "Благовещение" край Копиловци

| обновено на 27.10.20 в 14:42
Снимка: Православен манастир „Благовещение”

Междуособици, свади и скандали белязват битието на манастир "Благовещение" край кюстендилското село Копиловци.

Братята монаси там са старостилци - те не признават смяната на Църковния календар, станала у нас през 1968 год. и служат по Светогорския канон.

Известни са с пословичното си трудолюбие. Поддържат помощно стопанство – отглеждат гледат крави, овце, пчелин, рибарник недалеч от българо-сръбската граница. Обработват стотици декари земя под аренда. Продават пъстърва собствено производство, мляко, мед, конфитюри. Участват във фермерски пазари в столицата.

Основател на светата обител е архимандрит Касиян, който се е установил там през 1979 година. Преди време той бил отстранен от манастира. Монасите го упрекват в сериозни канонични нарушения и най-вече във връзки със светски лица, които имали апетити към построения върху близо 10 декара площ и притежаващ над 100 декара имоти и овощни градини манастир.

Прокуденият архимандрит се бил заселил в скита - втория манастир на братството: "Св. Йоан Предтеча" край село Жабляно, Земенско. Сега настоява да се върне като игумен, но братята старостилци не го приемат. Избрали са си нов игумен - йеромонах Климент.

"Аз съм законен каноничен, легитимен игумен на манастира. Това го казват каноните и всички хора, които са участвали в това. С цената на живота си аз оставам такъв“, декларира архимандрит Касиян.

Дядо Касиян преживава мъчително прогонването си от манастира. Лежал е в болница. Написал покаятелно писмо и потърсил за подкрепа и миряните. 

Снимка: Кирил Фалин

Тридесетина от местните жители на Копиловци се събраха пред входа на манастира „Благовещение“, настоявайки игуменът да се върне и мирните времена за манастира и братята да продължат.

Братята обаче са непреклонни. Твърдят, че архимандрит Касиян има „канонични престъпления“. Йеромонах Висарион, завеждат стопанската част на светата обител, разказва, че епископ е посъветвал Касиян да не служи като свещеник, да не изповядва повече и да не притежава църковна власт. Висарион отрича Касиян да е бил отстранен от манастира с насилие. Пояснява, че решението да се засели в скита е лично негово, но едва след неколкодневен престой е заявил желанието си да се върне обратно и е написал покаятелно писмо до монасите.

Аз съм свидетел как той се нахвърли върху един от братята, събори го на земята, аз извиках полиция. Когато дойде полицията, той каза, че братът се е нахвърлил върху него.“

Новоизбраният игумен йеромонах Климент не е словохоотлив, но е категоричен:

Той не е прогонен. Отец Касиян направи сериозни канонични грешки. Братството взе решение да се дистанцира от него, да си избере нов игумен.“

Развръзката засега остава неясна. Светият Синод се е разграничил отдавна от „Благовещение“, от Касиян и братята му. Каноничен епископ трябва да разреши спора, но не български епископ, а гръцки, руски или украински по Светогорския канон.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Иванов: Донорство по презумпция ще увеличи броя на трансплантациите у нас

„ Мисля, че се движим в правилната посока – идеята беше да се говори повече за донорството и ние приехме каузата на здравно министерство още преди пътуването – „Да, за живот “, каза в „Хоризонт до обед“ Стефан Иванов за мисията "Неверест" след отговора на Министерство на здравеопазването на призива им за прецизиране на законодателството с цел..

публикувано на 19.01.21 в 11:30

Три истории за радиото като смисъл в ежедневието

За половин век съществуване програма "Хоризонт" е била част от всекидневието на няколко поколения слушатели и е съпътствала живота им както в добро, така и в по-трудни моменти. Три истории на верни слушатели разказват за присъствието на радиото в техния бит и размисли. Светлин Арсов през 2015 г. бил обявен за изчезнал по време на..

публикувано на 18.01.21 в 15:10

Усилията на Сдружението за развитие на туризма в Тутракан за опазване на околната среда

Усещането да се спуснеш със сал по Дунав не може да се сравни с нищо, каза за БНР Кристиян Якимов от Сдружението за развитие на туризма в Тутракан. „ Когато си в лодката, пътува брегът, когато си на брега, пътува лодката - там движението не се усеща , в сала всичко пътува покрай теб, целият свят се върти около теб“. В предаването „Графити..

публикувано на 18.01.21 в 11:21

Спомени за предаването "Нощен хоризонт", което се излъчва от 36 години

Началото на предаването "Нощен хоризонт" е поставено на 3 януари 1984 г. Първоначално „Нощен хоризонт“ се излъчва шест пъти в седмицата, а сигналът му е фрагмент от „Мечтание“ на Шуман. От проф. Веселин Димитров тръгва идеята за създаване на нощен блок. "Ние нямахме толкова много сведения за европейското радио и търсих какво ли не,..

публикувано на 17.01.21 в 13:57
д-р Даниел Иванов, проф. Владимир Аврамов, Симона Станиславова Йорданова, Симона Веселинова Йорданова

Симона и Симона - талант във време на пандемия

В условията на социална изолация и дистанционно обучение изкуство се прави трудно, казват студентите и техните преподаватели от факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. В точно тези трудни времена две студентки от Тутракан, носещи едно и също име - Симона Йорданова, направиха за..

публикувано на 17.01.21 в 12:05
Пламен Войков

Семейството на Пламен Войков от Троян отново се нуждае от помощ

През миналата година Община Троян чрез различни инициативи, проекти и дарителски кампании е подкрепила много нуждаещи се лица. Активно се включва и бизнесът като дарява продукти, които произвежда. Общината е помогнала и на семейството на Пламен Войков. Младежът страда от таласемия и ежемесечно се нуждае от кръвопреливане .  За заболяването..

публикувано на 17.01.21 в 10:44
Обединеното училище „Петко Славейков“ в село Джулюница

Децата от обединеното училище „Петко Славейков“ в село Джулюница спазват традициите на етносите

Децата от обединеното училище „Петко Славейков“ в село Джулюница в община Лясковец са пример за толерантност и спазване на традициите на етносите. Дори в условията на дистанционно обучение, в училището със 124 ученици от първи до десети клас, продължават часовете по фолклор на етносите, които изграждат мост между децата и създават..

публикувано на 16.01.21 в 17:43