Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на производството на кафе в Перу

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Производството на кафе в Перу, страната, която е пета по големина износител на арабика в света, е спаднало с 10 процента тази година заради ниските цени и недостига на мигрантска работна сила, предизвикани от коронавирусната пандемия. Това каза пред "Ройтерс" ръководителят на националната федерация на кафето в страната.

Спадът на перуанската продукция може да спомогне за укрепване на световните цени, тъй като далеч надхвърля пазарните очаквания. Брокерската компания "Марекс Спектрон" (Marex Spectron) прогнозира в най-новия си доклад, че производството на страната вероятно ще спадне с 2,5 на сто за 2020-а.

През последните три години на световните пазари кафето се търгува с около 30 на сто под средната цена за 10 години, подлагайки на засилен натиск производители с по-високи разходи като Перу.

Лоренсо Кастильо от перуанското Национално обединение на кафето (JNC) коментира, че спадът в производството на кафе се дължи и на фермери, които се преориентират към отглеждането на кока - растение, използвано от местните заради лечебните му свойства, но и за производство на кокаин.

Между януари и август Перу събра 3,5 милиона 60-килограмови торби с кафе спрямо 3,9 милиона за същия период на 2019 година, посочи Кастильо.

Той обясни, че някои фермери са се насочили към по-печеливши култури като какаото, а работещите с насаждения от кока могат да спечелят 120-150 нови сола (34-42 долара) на ден в сравнение с 40 нови сола (11 долара) при кафето.

През март Перу затвори почти цялата си икономика в опит да ограничи инфекциите и смъртните случаи, свързани с Covid-19, които са около 100 на 100 000 жители - най-висока степен в света, припомня "Ройтерс".

Перуанците отдавна започнаха да изоставят кафето. По правителствени данни общата засадена площ е намаляла със 17 процента между 2012 година и 2019 година и е възможно да спадне с още 3 процента тази година, добави ръководителят на браншовата организация.

По думите му перспективите за 2021 година не са обнадеждаващи заради вредители по кафените зърна и изключително малкото оборотни средства, с които разполагат фермерите за закупуване на ключови суровини като тор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВВВУ - Долна Митрополия и Висшето училище по телекомуникации и пощи ще готвят кадри заедно

Във Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" започва подготовка на инженерни кадри в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи. Това става реалност след утвърден съвместен учебен план. Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" сключиха споразумение за извършване на..

публикувано на 25.04.24 в 16:42
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Испанската прокуратура иска прекратяване на делото срещу премиерската съпруга

Испанската прокуратура съобщи днес, че е поискала да бъде прекратено делото за корупция срещу съпругата на испанския премиер Педро Санчес, станало причина той да обяви, че обмисля да подаде оставка, предаде Ройтерс. Прокуратурата заяви, че е протестирала вчерашното решение на мадридски съд да разгледа частен иск от антикорупционни активисти..

публикувано на 25.04.24 в 16:35

Не всички депутати в комисията за Митниците бяха прочели доклада, който приеха

Докладът на временната комисия за Агенция "Митници" беше приет без всички депутати в нея да са го прочели. Това стана ясно на последното заседание на комисията, свикано в почивка на удълженото пленарно заседание. От думите на Димо Дренчев от "Възраждане" стана ясно, че документът е 37 страници, а според Константин Бачийски от ПП-ДБ е раздаден..

публикувано на 25.04.24 в 16:34
Kитайската космическа станция

Китайската Shenzhou-18 излетя към космическата станция Тянгун

Екипажът от трима астронавти на китайската мисия Shenzhou-18 излетя с ракета, насочена към космическата станция "Тянгун", съобщиха държавните медии в страната, цитирани от БГНЕС. Това е най-новата мисия от космическата програма на Пекин, която има за цел да изпрати астронавти на Луната до 2030 г. 

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Насрочиха нов конкурс за управител на дупнишката болница

Нов конкурс за управител на общинската болница в Дупница, след като първият на 4 април се провали, беше насрочен за след изборите - на 12 юни. Това гласуваха общинските съветници в местния парламент. На сесията има остри дебати и напрежение, а кметът на града Първан Дангов обвини съветниците, че водят здравното заведение към влошаване, дори до..

публикувано на 25.04.24 в 16:23
Димитър Манолов

КТ "Подкрепа" за отлагането на либерализацията: Работа на парче

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов определи като "работа на парче" отлагането с една година на либерализацията на пазара на електроенергия. Той смята, че парламентът нямаше да вземе решение за отлагането, ако не предстояха предсрочни избори на 9 юни: Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година "Можеше да не се..

публикувано на 25.04.24 в 16:17

ПП-ДБ остана без група в Общинския съвет в Плевен

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" остана без група в Общинския съвет в Плевен. Причина е заявеното желание на един от съветниците за напускане на групата. Групата на ПП-ДБ до момента беше от трима съветници, колкото е минимумът за група. Искането за напускане е от Павлин Стефанов. Не е ясно какво ще се случи със..

публикувано на 25.04.24 в 15:51