Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Трифон Вълков: Инфекциозна болница в София е на предела на възможностите си

Проблемът с леглата започва да става осезаем, подчерта той

Новият Координационен център за разпределение на пациенти в София
Снимка: БГНЕС

"Проблемът с леглата започва да става осезаем. Болницата ни е на предела на възможностите да приема пациенти", каза пред БНР д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница в София. Той уточни, че в здравното заведение има единични свободни легла, които са освободени от пациенти, които ежедневно се изписват, но много бързо се запълват - дори в рамките на едно дежурство.

По думите на д-р Вълков със заповед на министъра на здравеопазването може да се увеличи легловата база, но кадровият проблем е факт в цялата страна:

"Доброволците са решение на проблема, макар и отчасти, защото умората в екипите е огромна. Проблемът с медицинските сестри е по-голям, отколкото с лекарите. Сестрите са на предела на възможностите си".

В предаването "12+3" д-р Трифонов посъветва пациентите със симптоми да се свържат с личните си лекари и да се правят тестове само на тези, които имат разгърната клиника:

"При положителен резултат и развити някакви симптоми да потърси медицинска помощ, независимо от стадия на заболяването".

Според д-р Трифон Вълков предприетите противоепидемични мерки са достатъчни, ако се спазват стриктно:

"Не виждам в обществото притеснение от нарастването на случите на заразени с коронавируса. Неизпълнението на мерките е проблем", подчерта той.

Опитът в диагностиката и лечението на коронавирусната инфекция медикът определи като вероятна причина за успокоението сред обществото и подценяването на сериозността на заболяването.

Д-р Трифонов припомни, че в Инфекциозна болница е базиран и Координационният център за разпределение на пациенти с Covid и сподели, че поради това там могат да се видят пациенти във всеки стадии на болестта и с различно протичане на заболяването.

Интервюто на Петър Волгин с д-р Трифон Вълков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Антирекорд: 2569 нови случая на коронавирус у нас

2569 нови случая на Covid-19 са регистрирани у нас през изминалото денонощие. Това е най-голямата бройка установени случаи на заболяването на всекидневна база от началото на пандемията. Положителни са почти 23 на сто от направените тестове -..

обновено на 28.10.20 в 12:06
ВИЖТЕ ОЩЕ
Станимир Георгиев, председател на сдружение

Инсталация, а не затвяране искат енергетиците от ТЕЦ "Марица Изток-2"

Енергетици и миньори от ТЕЦ "Марица Изток-2" внесоха в Народното събрание декларация с настояване за изграждане на инсталация за улавяне на въглеродния диоксид. Предложението е възможност да се спре затварянето на енергомощностите и поставянето..

публикувано на 23.04.24 в 12:07

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева. За кончината ѝ съобщи нейният съпруг проф. Боян Биолчев. Опелото ще се състои в събота в храма "Св.Седмочисленици" от 13.30 ч. Мариана Евстатиева-Биолчева изучава кино и телевизионна режисура във..

публикувано на 23.04.24 в 11:53
Максим Минчев

Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма учредява награда "Максим Минчев"

Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма учредява награда на името на Максим Минчев. Първата награда ще бъде връчена в зала "Максим" на БТА на 5 юни – рождената дата на Минчев. Дългогодишният директор на БТА Максим Минчев..

публикувано на 23.04.24 в 11:45

Климатичните промени и младите

Климатичните изменения са едно от най-големите предизвикателства на днешното време . Това каза пред БНР Люк ван Оз – втори секретар на посолството на Кралство Нидерландия. УНИЦЕФ в партньорство с посолството проведе дискусия с млади хора именно на..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Свежи цветя, положени на лобното място на Ани и Явор, които бяха пометени от лека кола на София през май.

Делото за смъртта на Ани и Явор на бул. "Сливница" влиза в съда

Делото за смъртта на 24-годишната Анна-Мария Малчева и на нейния годеник - 22-годишният Явор Стоянов, вече е в съда. Това се случва почти година след трагедията на столичния булевард "Сливница", когато двамата бяха блъснати и убити от лек автомобил,..

публикувано на 23.04.24 в 11:32

Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, месец и половина след раждането на бебето, а не както е сега според Имунизационния календар тя се прилага след втория месец.  Това е решено..

публикувано на 23.04.24 в 10:52

Фонд "Научни изследвания" връчва грамоти за най-добри проекти за 2023 г.

Днес ще се състои церемонията по връчване на грамоти за най-добри проекти, отчетени през 2023 г. към Фонд "Научни изследвания" . "За втора поредна година ще бъдат връчени грамоти. Стремежът ни е да го превърнем в традиция , защото това е един..

публикувано на 23.04.24 в 10:47