Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарител на плазма: Ако се наложи, ще го направя пак

Лечение с кръвна реконвалесцентна плазма
Снимка: лечение с кръвна реконвалесцентна плазма кръводаряване / Снимка: БГНЕС

Реконвалесцентна плазма може да се дари в Националния център по трансфузионна хематология. Даряването може да помогне за лечението на пациенти с Covid-19. Донорите трябва да са на възраст между 18 и 55 години, да са минали не по-малко от 40 дни след положителния PCR тест и здравословното им състояние да не изисква прием на лекарства.

Апелът към даряване на реконвалесцентна плазма става все по-настойчив, защото това се оказва метод за спасяване на животи. Здравното министерство постоянно призовава за даряване. Още през март пък беше създадена специална фейсбук група от сдружението "Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма”, в която общуват всички, желаещи да станат дарители. Знае се вече, че най-търсената кръвна група е А+.

33-годишният Радослав Цветков вече два пъти дарява. Той е бил заразен с коронавируса през лятото. От своя приятелка, която е лекар, той разбира за възможността да дари плазма и не се замисля, а събира информация и се включва в процедурата.

"Ако се наложи, ще го направя пак", заяви пред БНР той е обясни, че процедурата е безболезнена и леко се понася от организма, дори уточни, че той е отишъл на работа, след като е дарил плазма.

Д-р Павлина Михайлова, председател на Сдружението за лечение на Covid-19 с кръвна плазма, каза в предаването "Нещо повече", че броят на дарителите расте, както и на лекарите, които искат да лекуват с този метод.

Проблем в момента са критериите към дарителите и достъпът до плазма отделението, заявяват от сдружението в писма до Министерството на здравеопазването и до министър-председателя. В тях те настояват за адаптиране на изискванията към настоящата ситуация, тъй като критериите са определяни пред пет месеца. Препоръката им е горната възрастова граница да бъде по-висока от 55 години, много хора с тест за антитела да могат да даряват, а не само тези с PCR тест. Друго тяхна искане е Националният център по трансфузионна хематология да работи през почивните дни и във време, което е удобно за дарителите. 

Д-р Михайлова подчерта, че не е получила отговор на писмото си до министъра на здравеопазването и затова е изпратила писмо и до премиера Бойко Борисов:

"Има остра нужда от плазма в Националния кръвен център. Донори могат да дойдат от цялата страна, ние поемаме пътните разходи. В един момент обаче се оказва, че събота и неделя кръвният център не работи. Той работи от 8.00 ч. до 15.00 часа. това съм описала в писмото до премиера. Ние желаем хората, които се свързват с нас, да могат да реализират този добър жест - да дарят".

Няма изискване към дарителите за негативен PCR тест, а се изисква да покажат позитивен такъв, обясни още д-р Михайлова и добави, че призовават критериите към донорите да бъдат хармонизирани и актуализирани с настоящата ситуация - да няма горна граница във възрастта и да може да важи и тест за наличие на антитела.

Интервюто на Диана Янкулова с Радослав Цветков и д-р Павлина Михайлова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана

Съюзниците от НАТО се споразумяха да предоставят на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана, съобщи ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.  След видеоконферентната връзка на министрите на отбраната на Алианса с украинския президент Володимир Зеленски  генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред журналисти в Брюксел, че..

публикувано на 19.04.24 в 19:24

Нови руски удари по територията на Украйна

Русия нанесе нови ракетни удари по територията на Украйна. Същевременно руският министър на външните работи Сергей Лавров обяви, че бойните действия ще продължат дори ако започнат мирни преговори между Москва и Киев. В ранния следобед в източните, южните и централните райони на Украйна беше обявена въздушна тревога, а украинските медии съобщиха..

публикувано на 19.04.24 в 19:15
ЦИК

Германия е изявила готовност да бъдат разкрити избирателни секции в повече от 40 населени места

За първи път от години властите в Германия са изявили готовност в страната да бъдат разкрити избирателни секции в повече от 40 места извън дипломатическите и консулските представителства. Това обяви заместник-председателят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов, като се позова на писмо от Министерството на външните работи: "В резултат на..

публикувано на 19.04.24 в 19:04
Жечо Станков

НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"

Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да предприеме действия по предоговаряне на  споразумението между "Булгаргаз" и турската  компания "Боташ" с цел защита на интересите на "Булгаргаз" и българската страна.  Това решиха депутатите след 4-часов дебат. Докладът, изготвен от временната парламентарна комисия по казуса, ще бъде изпратен..

публикувано на 19.04.24 в 18:22

Главчев освободи трима заместник-министри

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са освободени трима заместник-министри, считано от 22 април. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Мартин Гиков е освободен от поста в Министерството на иновациите и растежа, а Николай Сиджимов – в Министерството на околната среда и водите.  От длъжността заместник-министър на труда и..

публикувано на 19.04.24 в 17:40

Евросанкции заради нарушения на правата на човека срещу палестинци

Страните членки на ЕС включиха в санкционния списък четири лица и две организации, отговорни за тежки нарушения на правата на човека срещу палестинци.  Става дума включително за изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание, както и за произволното нарушаване на правото на собственост и на личен и семеен..

публикувано на 19.04.24 в 17:36

Експлозиите в Иран тази сутрин предизвикаха реакции по целия свят (обобщение)

Над иранския град Исфахан отекнаха експлозии тази сутрин, като според редица източници, става въпрос за израелска атака. Израел не коментира, нито пое отговорност. Техеран обаче, омаловажи случилото се и посочи, че не планира ответни действия.   След израелските удари: Иран спря полетите над няколко града Израелски атаки по Иран, но не..

публикувано на 19.04.24 в 17:33