Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ключови сделки на медийния пазар у нас

Снимка: Ани Петрова, БНР

Свидетели сме на сериозни размествания на медийния пазар, които се случват почти по едно и също време - най-вече в полето на телевизиите, но и на радиопазара. Преди седмица беше финализирана сделката за придобиването на собствеността на Би Ти Ви от чешкия милиардер Петр Келнер, а "Нова броудкастинг груп" в същото време стана собственик на още три телевизии и четири радиостанции. 

Междувременно и при печатните издания има промени - справка в Търговския регистър показва, че дружеството „Телеграф медиа“, доскорошен издател на едноименния вестник и на други издания, е в ликвидация. Медийните експерти са категорични, че собствеността на медиите никога не е била и няма да бъде невинен въпрос. Още повече, на фона на критиките към България в първия доклад за върховенството на закона. 

Преди броени дни станахме свидетели на ключови сделки на медийния пазар у нас. През септември "Нова Броудкастинг груп" на братята Кирил и Георги Домусчиеви заяви намеренията си да придобие медийните активи на "Бест съксес инвестмънт" ЕООД, и с одобрението на Комисията за защита на конкуренцията, сделката беше финализирана през октомври. Така групата вече е собственик на още 3 телевизии и 4 радиостанции, сред които Канал 3 и радиата "Витоша" и "Веселина". По-рано групата придоби и 100 процента от онлайн групата сайтове Нет инфо.

Ани Петрова

Отдавна в медийното пространство вървят упорито слухове, че тече процедура или поне преговори, за евентуалната продажба на "Нова броудкастинг груп" на "Юнайтед груп", която стана собственик на БТК.  

Стана ясно, че Еврокомисията разреши Петр Келнер чрез неговия фонд "Пи Пи Еф груп" да придобие "Сентръл юропиън медия ентърпрайсиз", собственик на Би Ти Ви медия груп. Продажбата се финализира точно една година след обявяването на сделката. Фондът на чешкия милиардер е собственик и на основни телевизионни канали в още четири държави, както и на телекома "Теленор" у нас.  

Георги Лозанов

Според медийния експерт Георги Лозанов сме в интересна ситуация, която ясно показва, че у нас в момента вървят два интензивно противоположни процеса. Единият е доста стар, вече има история и е свързан с оттеглянето на големи чужди инвеститори, като се започне още от ВАЦ и Мърдок и замяната им с местни капитали: 

"Капитали, натрупани през годините на прехода. Последната такава инвестиция е на братя Домусчиеви, които купиха Нова телевизия. ... Част от протестите, които в момента вървят в страната, са свързани с медиите. Критични са бележките към медиите и в доклада на ЕК. От идеологията на капиталите започва да зависи идеологията на медията и медийната политика".

Според Лозанов чуждестранните инвеститори са се интересували предимно от печалбата и изрази очакване чешкият милиардер Келнер да върне този модел.

От последните дни има и промени в полето на печатните издания - дружеството „Телеграф медиа“ ЕООД, свързвано неофициално с депутата от ДПС Делян Пеевски, е в ликвидация. Доскоро то беше издател на едноименния вестник, на всекидневника "Монитор", седмичника "Политика" и други. В редакционното каре на „Телеграф“ като издател е посочен вестник "Телеграф": 

"Пеевски е и пряко много пъти споменаван, а и непряко - във връзка с концентрации, а и с неговото влияние върху съдържанието и корпоративни обвързаности. Той изглежда иска да прекрои образа си на собственик".

Иво Инджов

Доцентът по журналистика от Великотърновския университет Иво Инджов смята, че медийните трансформации от последните дни у нас се реализират в момент, когато медийният пазар в България се намира в криза: 

"Българският медиен пазар е много малък и не може да изпълнява функциите си да бъде солидна основа за развитие на пазарно ориентирани медии, като гарантира тяхната автономия".

Според доц. Инджов при основните трансформации, които се случват в телевизиите, ключовата дума е „окрупняване“, за което ясен пример е случващото се с разширеното вече портфолио на "Нова броудкастинг груп".Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да уловиш черноморската пустош без парти животните

Плаж. Море. Пясък. Пустош. Няма нощен живот, няма викащи и веселящи се туристи, няма наплив от плажуващи. Никой. Само разположените върху плажа постройки на барове, заведения, казина.  Странно за това място, тихо настроение властва над пейзажа. 12 кадъра са уловили последиците от атаката на Ковид-19, довела до изчезването..

публикувано на 24.07.21 в 11:30
Светослав Малинов

Светослав Малинов: Без диалог правителството ще е жертва на конюнктурни интереси и комбинации

Най-важното е фигурата на министър-председателя да е силна и да не оставя впечатление, че някой друг зад нея и управлява, каза пред БНР   доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра „Политология" във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, бивш евродепутат от ЕНП. Изглежда, че се връщаме в ситуация на по-висока предсказуемост..

публикувано на 23.07.21 в 07:58

Катя Михайлова: Младите и ерудирани българи са в България

„Младите и ерудирани българи се намират в България. Не е необходимо да ги търсим пръснати по света. Тук са се родили, тук са живели, тук до момента са влагали всичките си капитали – човешки, социални, финансови.  Българите в България са младите, ерудирани, образовани българи, които могат тази промяна, която в момента се случи, да я овладеят . Защото..

публикувано на 22.07.21 в 09:35
Калоян Буковски

Калоян Буковски: Влизаме в абсолютно сигурна световна финансова криза

Влизаме в абсолютно сигурна световна финансова криза и в момента трябва да се харчи повече. Това мнение изрази в интервю за БНР  Калоян Буковски, консултиращ мениджър във Великобритания, ръководител на проекти за прогнозни модели и оценка на кредитен риск във финансовия сектор, както и създател на платформата „Българи от ново време“ . В..

публикувано на 22.07.21 в 08:48

Близо ли са партиите до съгласие за следващ кабинет

„Изключително интересно начало, имам предвид скритите послания, които успях да разчета в изказванията на лидерите.“ Така политологът Георги Проданов обобщи началото на работата на новото 46-о Народно събрание, което заседава за първи път днес .  Има 5 приоритета в изказванията, които обаче според Проданов не са „гаранция, че ще бъдат..

публикувано на 21.07.21 в 11:21
Антоний Гълъбов

Антоний Гълъбов: Ако не бъдат удържани, корпоративните интереси ще продължат да генерират кризи

„През изминалите 7 години България се намира в много тежка корпоративна война . След фалита на КТБ тази война излезе на повърхността. През последните две години тя е много остра. Много се надявам тези корпоративни амбиции и интереси малко да бъдат удържани, защото в противен случай те ще продължат да генерират кризи .“ Това мнение изрази пред..

публикувано на 21.07.21 в 08:35
Мая Илиева

Мая Илиева: Клиничните пътеки се превръщат в персийски килими

„Започват да излизат мръсните тайни на системата. Беше време да излязат. Пандемията ускори излизането на мръсните тайни на тази система . Виждаме, че вече и лекари започват да говорят за това, че тази система не работи. Тя най-накрая да бъде не просто реформирана, а да бъде променена изцяло.“ Това коментира пред БНР Мая Илиева, председател на..

публикувано на 20.07.21 в 09:54