Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крият ли опасности промените в Закона за лова

Явор Гечев
Снимка: Ани Петрова

Организацията "Четири лапи" възрази срещу промените в Закона за лова и опазване на дивеча. Според фондацията мотивите, които са посочени за съответните промени са несъстоятелни и противоречат на действащото ветеринарномедицинско законодателство. Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) е изготвило проект с изменения в Закона за лова и опазване на дивеча (ЗЛОД), който на практика разрешава всички забранени и считани за жестоки и неетични методи за лов. Под претекст, че по този начин може да се осъществи "борбата с африканската чума" МЗХГ предложи да бъдат узаконени методи за убиване на животни близки до най-примитивните - чрез използване на отрови, упойващи вещества, залагане на капани, ями, примки и дори експлозиви, посочват от фондацията.

"След като реагирахме и ние, и абсолютно всички организации, които работят на терен с диви животни, Министерството на земеделието, храните и горите даде малко на заден ход и изтегли проекта", каза в предаването "Закуска на тревата" Явор Гечев от "Четири лапи".

Това, което предвиждаше промяната в закона беше със заповед на министъра на земеделието, храните и горите да се позволи дори на служители на Министерството на вътрешните работи и на Министерството на отбраната да избиват поголовно всякакъв дивеч и с всякакви средства - експлозиви, отровни примамки, автоматично оръжие, ток, всичко, което е забранено в момента в Закона за лова и опазване на дивеча, обясни Гечев.

"Освен, че са много неетични и неморални тези начини на лов на животни, те са и много опасни не само за животните, не само за околната среда като цяло, но и за човека, защото представете си отивате на излет една седмица, след като е правена хайка, стъпвате на мина, или на отровна примамка, попадате Вие и вашия домашен любимец", подчерта Гечев.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мирослав Маринов: Промени в Закона за лова - само с консенсус

Предложенията за промени в Закона за лова ще бъдат оттеглени, за да се прецизират, след като предизвикаха силна обществена реакция . Получени са над 1500 становища и предложения , които предстои да бъдат разгледани и в рамките на месец да..

публикувано на 28.10.20 в 08:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

СЕМ избира нов председател

Съветът за електронни медии ще избере на днешното си заседание председател на медийния регулатор за следващата една година. Мандатът на досегашния председател Соня Момчилова изтича в края на този месец. Соня Момчилова беше избирана за..

публикувано на 25.04.24 в 08:15
Елена Йончева

Елена Йончева: Не съм правила компромиси нито в журналистиката, нито в политиката

"В последните години се борих много активно срещу целия модел в България, който не предоставяше медийна свобода, не предоставяше върховенство на закона. Водих много тежка битка с ГЕРБ. Тези промени, които тук инициирах, са част от тази битка. За да..

публикувано на 25.04.24 в 08:01
Премиерът на Испания Педро Санчес

Премиерът Педро Санчес обмисля да остане ли в испанската политика

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че ще престане да изпълнява обществените си задължения, "за да спре и да помисли" дали иска да остане на политическия фронт, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че Санчес е заявил това в писмо в профила му в..

публикувано на 25.04.24 в 07:51

Евродепутатката Ева-Мария Костова: Отново избори, ставаме партньор, на който не може да се разчита

Днес завършва последната парламентарна сесия на Европейския парламент (ЕП) преди изборите за подновяване на състава му през юни. На последната пленарна сесия в Страсбург испанската евродепутатка с български произход Ева-Мария Костова коментира..

публикувано на 25.04.24 в 07:46

Синдикати се вдигат на протест за отлагането на либерализацията на тока

КТ "Подкрепа" и КНСБ и техните федерации организират Национален протестен митинг за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия и в защита на работещите в енергетиката и въгледобива. Протестът ще се проведе от 10:30 ч пред сградите..

публикувано на 25.04.24 в 07:42

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си..

публикувано на 25.04.24 в 07:37

ЦИК регистрира от днес независими депутати от ИК за евроизборите

От днес Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на Инициативни комитети (ИК) за издигане на независими кандидати за участие в изборите за членове на Европейския парламент. Също от днес започва и регистрацията на..

публикувано на 25.04.24 в 07:32