Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ат. Атанасов: Реакцията на държавата трябва да е като при заплаха за националната сигурност

Едрите корупционни скандали при управлението на ГЕРБ са над 70, посочи той

Атанас Атанасов
Снимка: БГНЕС

"Тази криза е заплаха за националната сигурност, защото са застрашени животите на българските граждани. Адекватната реакция на държавата трябва да е като при заплаха за националната сигурност, а изобщо не виждам тези елементи". Това каза пред БНР ген. Атанас Атанасов - съпредседател на "Демократична България" и попита защо нито една от институциите - Народно събрание, правителство, президент, Консултативен съвет за национална сигурност - не прави нищо:

"Създаден беше един лекарски щаб в началото на кризата и всичко беше хвърлено там - да се оправят сами", коментира още Атанасов и припомни, че доскоро министър на здравеопазването беше "счетоводител" (Кирил Ананиев - б.р.), а за справяне с коронакризата са необходими експерти в здравната област.

Съпредседателят на "Демократична България" посочи, че големият проблем на България е в това, че институциите изобщо не са на мястото си:

"За да бъдат изпълняване определени мерки, хората трябва да имат доверие във властта... Какви мерки можете да прилагате, когато хората ви нямат доверие".

В предаването "Неделя 150" Атанас Атанасов определи опозицията в парламента като анемична и посочи, че БСП "само дуе мускули".

"Бойко Борисов е човек, който не изпитва срам. Дали ще е с редовни, или с предсрочни избори - ерата на Борисов свърши", коментира още съпредседателят на "Демократична България" и подчерта, че едрите корупционни скандали в периода на управлението на ГЕРБ са над 70.

Във връзка с неявяването на коалицията им на срещата, организирана от т.нар. Отровно трио, Атанасов посочи, че при втора такава те ще отидат, но подчерта, че не бива да се вадят крайни изводи от тяхното отсъствие:

"Това, с което искаха да се занимават на първата среща, ние сме го направили преди 3-4- месеца. Ще го предоставим на всички, за да могат да го използват в борбата срещу машината на ГЕРБ за печелене на избори".

По думите на Атанасов важен белег на Бюджет 2021 е насочването на парични потоци към "обръчи от фирми", които да ги усвоят.

Интервюто на Диана Янкулова с ген. Атанас Атанасов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петя Банкова

Бившата шефка на Агенция "Митници" с ново обвинение – за принуда

От трети опит Софийският апелативен съд решава да останат ли за постоянно в ареста бившият директор на Агенция "Митници" Петя Банкова и хасковският бизнесмен Стефан Димитров. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за контрабанда и пране на пари, част от която от вчера е и бившият главен секретар на МВР Живко Коцев.  Според..

публикувано на 18.04.24 в 12:09

"Възраждане" се присъедини към ПП-ДБ по казуса "Боташ"

ПП-ДБ и "Възраждане" настояха докладът със заключенията на временната комисия  по повод споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ" да влезе за обсъждане в пленарната зала.  ПП-ДБ иска извънредно заседание на НС за "Булгаргаз" - "Боташ" Обвинения в НС заради отпадането на доклада за договора между "Булгаргаз"..

публикувано на 18.04.24 в 12:08

Пеевски с нов призив към президента да одобри смяната на министри в служебния кабинет

Председателят на парламентарната група на ДПС и съпредседател на партията Делян Пеевски отново призова президента да изпълни Конституцията и да одобри предложената смяна на министри. "Съгласно Конституцията той е длъжен да ги разпише, но от това, което наблюдавам, нека държавните мъже да бъдат на висотата на доверието на хората и да спрат с..

публикувано на 18.04.24 в 12:02

Даниел Митов: Бавенето на рокадата в МВнР застрашава изборите в чужбина

Номинираният за външен министър Даниел Митов, който е заместник-председател на ГЕРБ, коментира в кулоарите на парламента, че забавянето на рокадата в кабинета застрашава организацията на изборите в чужбина. Пред журналисти Митов беше категоричен, че е готов за поста и има подкрепата на лидера на партията Бойко Борисов. "Първият разговор е..

публикувано на 18.04.24 в 11:54
Марк Рюте

Рюте уверил Главчев, че ще съдейства за пълноправно членство на България в Шенген

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте е уверил колегата си Димитър Главчев, че ще съдейства на България за пълноправното ѝ членство в Шенген пред Австрия.  "Това беше заслуга на България, неприемливо е да не сте членове и по суша. България се справя сама", е заявил още Рюте. Нидерландия дълго време налагаше вето на България заедно с..

публикувано на 18.04.24 в 11:51
Бойко Борисов в село Шуменци

Борисов призова за осъзнаване и отрезвяване на политическата класа

За осъзнаване и отрезвяване на политическата класа, призова Бойко Борисов в село Шуменци, край Тутракан, където участва в тържественото откриване на новия иновативен музей в Мемориалния комплекс "Тутраканска епопея -1916". Откриват мемориал "Тутраканска епопея 1916" в с. Шуменци "Искам да остане този министър, да си носи отговорност Радев за..

публикувано на 18.04.24 в 11:51
Лидерът на „Алтернатива за Германия“ в Тюрингия Бьорн Хьоке

Бьорн Хьоке се изправя пред съда

В Хале започва съдебният процес срещу един от най-изявените крайнодесни лидери в Германия Бьорн Хьоке от "Алтернатива за Германия". Той е обвинен за използване на забранени нацистки лозунги по време на политически митинги. "Интересът към съдебния процес е обясним. Проблемът не е само с Бьорн Хьоке, но и с много негови съпартийци и цялата партия и..

публикувано на 18.04.24 в 11:44