Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тодор Петев: Музеят е място, в което ценностите се превръщат в памет

Регионален исторически музей Русе
Снимка: Фейсбук - РИМ Русе

„Музеят не е склад, не е хранилище за ценности, той е място, в което тези ценности се превръщат в памет, те се изговарят, осмислят и в този смисъл той е среща между миналото и настоящето". Това каза пред БНР Тодор Петев. 

„Музеят е и среща между различни общности, така че музеят е едно комуникативно пространство - зона на контакти между общности, които са от настоящето, не само от миналото“, допълни в предаването „Закуска на тревата“ Тодор Петев, преподавател в детски Образователен център Exploratоrium в София.

Регионалният исторически музей в Русе е направил проучване сред 10 водещи музея в страната - как реагират по време на пандемията и какви начини са търсили за продължаване на контакта с публиката, при условие че физическото им присъствие не е било възможно. 

„Много интересни примери се дадоха, но най-важното, което излезе от този разговор е, че музеите са съумели да продължат живия контакт с публиката и в една такава ситуация, търсейки истории, търсейки творчески проекти, с които да ангажират публиката", подчерта Петев в предаването „Закуска на тревата“. 

Тодор Т. Петев е завършил философия и изкуствознание в САЩ. Специализирал е история на книжната илюстрация в Лувенския католически университет в Белгия. Работил е като преподавател по история на изкуството в няколко университета в САЩ, а също като изследовател в отдела за европейска живопис в музея Метрополитен в Ню Йорк и в отдела за редки книги на университетската библиотека в Принстънския университет.

Интервюто с Тодор Петев можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дигиталната трансформация - промяна в начина на мислене във всички области

Дигиталната трансформация представлява не само развитие на информационните технологии, но и процес на заместване на традиционните с нови бизнес модели. Иначе казано тя е свързана с промяна в начина на мислене от бизнеса и организациите и от публичния сектор. Медиите също са част от тази дигитална трансформация, заяви в подкаста "Черната кутия" доц...

публикувано на 14.04.21 в 15:03
Милена Ташкова

Милена Ташкова: Всички ще излезем с различни рани от преживяното

Пандемията се е отразила негативно върху психиката и на възрастните, и на децата. Това каза за БНР Милена Ташкова, която преди 18 години заедно със София Фердинандова създават Психодраматична работилница и от тогава работят заедно. " Тепърва ще виждаме ефектите от това, което преживяваме и всички ще излезем с различни рани и с различни..

публикувано на 14.04.21 в 13:52

Започва кампания за преброяване и кастриране на бездомните котки

Само за 10 години  една некастрирана женска котка може да роди близо 50 000 котета . Данните са на фондация "Четири лапи". В отговор на тази тревожна прогноза организацията за защита на животните и Столичната община стартират кампания за преброяване и кастриране на бездомните котки в София. Целта е да се намали популацията по хуманен начин..

публикувано на 14.04.21 в 13:08
Емил Хърсев

Урок по панденомика …. и не само

Що е то панденомика? Без грам креативност – съчетаване на думите „икономика“ и „пандемия“, пише в свой анализ от февруари финансистът и преподавател в УНСС доц. Емил Хърсев , който предупреждава, че звярът е много по-страшен от здравната криза.   "В Европа предстои финансова катастрофа", предупреди в шестия епизод на подкаста „На..

публикувано на 14.04.21 в 12:18
Снимката е илюстративна

Престоят на най-малките пред електронни устройства забавя психичното им развитие

Специалисти призовават за национална информационна кампания, свързана с престоя на най-малките деца пред електронни устройства. Излагането на влиянието но електронни устройства крие рискове за изоставане в психичното развитие на децата, смятат те.  Отправено е отворено писмо до министерствата на здравеопазването и образованието, до Държавната..

публикувано на 14.04.21 в 11:16

Щрихи от живота на забележителни личности

На 18 април отбелязваме 90 години от рождението на режисьора Любомир Шарланджиев. В търсене на своя път за известно време е възпитаник на военно училище, после постъпва в юридическия факултет с намерението да стане журналист, но след първия семестър, по време на който посещава всяка възможна театрална постановка, артистичното в него побеждава..

публикувано на 13.04.21 в 10:37

Едита Хюсеин: Нова наредба залага по-добър микроклимат за животните в цирка

„Съгласно изискванията на Закона за ветеринарно-медицинската дейност  всички обекти, в които се отглеждат животни се регистрират и подлежат на контрол “, посочи пред БНР д-р Едита Хюсеин от Министерството на земеделието и храните във връзката с нова Наредба за създаването на регламент за отглеждането на животните в циркове и увеселителни..

публикувано на 13.04.21 в 09:40