Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Чехия и Словакия - стари приятели, които се познават отдавна

Н. Пр. Мануел Корчек и Н. Пр. Лукаш Кауцки
Снимка: БНР

Посланиците на Чехия и на Словакия у нас отбелязаха символично 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и вече несъществуващата държава Чехословакия с гостуване в предаването на БНР „Хоризонт до обед". 

Мирната геополитическа раздяла между Чехия и Словакия след 1989 година сложи край на държавата, възникнала върху руините на Австро-Унгарската империя.

Срещата на чехи и словаци днес е като среща на стари приятели, които се познават отдавна и доста добре, казва Н. Пр. Лукаш Кауцки, посланик на Чехия в страната ни.

Н.Пр. Лукаш Кауцки, посланик на Чехия

Ценим постигнатото от нашите предци при основаването на Чехословакия, защото това е помогнало много за по-нататъшното развитие на словашката идентичност и култура, допълва Н. Пр. Мануел Корчек, посланик на Словакия у нас.

Чехословашкото посолство в България действа от 25 септември 1920 година. Чешка следа в българската история оставят редица личности, включително в кодифицирането на гражданското и наказателното право. Чешки принос има в областта на науката, при изграждането на железниците, в пивоварния бизнес. Модерната си визия Пловдив също дължи на чешки архитект. По линия на словашкото присъствие се открояват фигури, свързани с литературния живот.

Н. Пр. Мануел Корчек

Еднозначен ли е прочитът на Пражката пролет днес?

„Ние живеехме в обща държава. Потушаването на Пражката пролет е обща съдба. Оценката на тази част от нашата история не се влияе от националността на един или друг политик“, каза посланикът на Словакия Мануел Корчек. 

Н. Пр. Мануел Корчек и Н. Пр. Лукаш Кауцки

Относно съвсем актуални събития – придобиването на bTV от чешкия милиардер Петр Келнер, дипломатът Лукаш Кауцки заяви, че това трябва да бъде възприемано в по-широк контекст, защото е част от купуването на цяла група телевизии – в България, Чехия, Словакия, Словения и Румъния. 

bTV е част от тази група и от промяната на собственика може да се очаква нов импулс, не само в техническо отношение, но и за подобряване на съдържанието“, коментира Кауцки.

Словашките инвестиции в България са сравнително малки – през последните години говорим само за около 4 милиона евро, посочи Мануел Корчек. Двустранната търговия за миналата година е възлизала на 804 милиона евро, за тази година се забелязва лек спад и в износа, и във вноса.

На 1.6 милиарда евро се оценява двустранният стокообмен между България и Чехия, обясни Лукаш Кауцки.

Цялото интервю с двамата посланици чуйте в звуковия файл. 

Преводът в ефир е на Татяна Вайсова

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията "Жълти стотинки" събира средства за болницата в Шумен

До края на януари 2022 година ще продължи събирането на средства в 14-ото издание на кампанията "Жълти стотинки". Мотото на акцията е "Деца помагат на деца". Средствата се използват за купуване не медицинска апаратура в детските отделения в болниците. Тази година вниманието е насочено към болницата в Шумен.   " Това, което казват от..

публикувано на 11.04.21 в 17:05

От Вейдър до Годзила – най-ексцентричните в политическия авангард

Докато у нас всички бистрят политика, „Изотопия” реши да избистри спорния, но достоен за световно гласуване въпрос за най-фрапантните примери за партии и кандидат-политици . Сред тях има почитатели на плюшените мечета, на лимоните, класически фенове на бирата, че и филмови чудовища . Някои идеологии просто отиват отвъд . В следизборното..

публикувано на 10.04.21 в 15:22

Диаграма на истината и лъжата

Може ли показателите на тялото ни - дишане, пулс, реакции, да покажат колко сме искрени? Едно техническо средство ни сблъсква с последствията от нашите действия в миналото. Това е полиграфът , известен още и като Детектор на лъжата . „Изотопия " се окичва с кабели и се заема с графичните, моралните и корпоративните измерения на истината и лъжата ...

публикувано на 09.04.21 в 17:00

Книга помага на децата в училище да опознаят връстниците си със специални потребности

Книгата "Да се запознаем с различните деца на България" ще стигне до своята публика в средата на април. Книгата е част от инициативата "Да се запознаем", насочена към децата в училище и запознаването им с техните връстници със специални потребности. Автори на идеята са фотографът Анна Йончева и Ваня Тодорова, председател на Фондация "Можем..

публикувано на 09.04.21 в 11:17

Българската антарктическа експедиция в очакване на ледоразбивача "Агилес"

Шестимата полярници от 29-та българска антарктическа експедиция вече повече от месец работят на база "Свети Климент Охридски" в изпълнение на задачите от Националната програма за полярни изследвания. Трябваше тези дни да потеглят от Антарктида към България на борда на чилийската антарктическа флота - ледоразбивачът "Агилес". Заради заболели от..

публикувано на 08.04.21 в 13:35

Деца доброволци помагат на възрастни хора по проекта „Внуци под наем“

Деца доброволци помагат на възрастни хора във второто издание на проекта „Внуци под наем“, който се реализира на територията на община Мадан. „Основната цел на проекта „Внуци под наем“ е да постави основите на социално предприятие, търсещо работа и реализация на младежи със специални потребности, които преди това ще преминават специални..

публикувано на 08.04.21 в 12:04

Избори до дупка или част от партиите да се прегърнат

И в Кюстендилско, както навсякъде в страната, темата за изборните резултати и това дали ще има правителство, дали предстоят скорошни нови избори, доминира. Дори и измества и епидемията с коронавируса и препълнените Covid отделения в болниците в Кюстендил и Дупница и ваксинирането. Още в деня на вота по селските и кварталните магазини и пред..

публикувано на 08.04.21 в 09:30