Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън ще е победителят, прогнозира проф. Олег Йорданов

Математикът припомни, че Америка преизбира президентите си, освен когато са неуспешни

Предварителното гласуване в Илинойс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Социологическите проучвания очертават интригуваща картина на президентската битка в САЩ. Броят на предварително гласувалите тази година  надхвърли 90 милиона души. За сравнение – общо гласувалите на миналите президентски избори в Съединените щати са били 138.8 милиона души. Това на практика означава, че вече са постигнати 67 процента от избирателната активност на предишните избори.

Възможно ли е математически да се предвиди изходът от президентския вот?

В момента данните сочат голямо предимство на кандидата на Демократическата партия Джо Байдън пред настоящия президент Доналд Тръмп, каза за БНР  математикът проф. Олег Йорданов, който преподава във факултета по математика и статистика в един от университетите в Южна Каролина.

Предварителното гласуване във Флорида

„В Америка президентът не се избира пряко. Избират се 538 души, да ги наречем електори (които формират електоралната колегия – бел. ред.), които след това избират президента и тук е цялата трудност при определяне кой ще е следващият президент. Тези електори се избират по щати. Ако в един щат един кандидат спечели дори с един глас повече, всички електори в този щат, колкото и да са те пропорционално на жителите в този щат, отиват за него. С изключение на два щата – Мейн и Небраска, които са сравнително малки и нямат значение, може да се преразпределят електоратите.“

В ключови щати кандидат-президент може да спечели неочаквано и с това да обърне резултата, коментира проф. Олег Йорданов. Това се случи и през 2016 година.

„По тази прогноза Байдън води убедително. 347 срещу 191, които ще бъдат избрани – хора от електоралната колегия, а са необходими 270. Разликата е такава, че даже да се получи стандартна статистическа грешка, с много голяма вероятност, 90 на 10% следващият президент ще се казва Джо Байдън и ще е демократ“, допълни проф. Йорданов.

Исторически най-голямата разлика между прогнозни и реални резултати е постигнал Роналд Рейгън през 1980 г.

Всички социологически агенции в САЩ публикуват не само крайните си прогнози, но и необработени данни и моделите, по които обработват данните, уточни проф. Йорданов и определи това като добър пример и за българските агенции.

Един от източниците на грешка – когато резултатът изглежда прекалено сигурен, това демотивира част от избирателите на дадена партия, отбеляза още математикът.

Телефонното допитване като метод за сондажи води до това, че хора с университетско образование и живеещи близо до центровете на големите градове са по-склонни да отговарят, а повечето от тях по правило са привърженици на Демократическата партия. Това се смята за една от причините за изкривяване на данните през 2016 година, когато социолозите даваха предимство на Хилари Клинтън.

Америка има традиция да преизбира президентите си. Неуспешната политика е важен фактор това да не се случва, изтъкна още Олег Йорданов.

Прецедент за непризнаване на изборите в американската история няма. При настоящата усложнена обстановка и поляризация на американското общество непризнаването на изборните резултати от страна на някой от кандидатите крие неизвестни, смята той. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Тръмп - Байдън - ден преди сблъсъка

В САЩ започна обратното броене преди утрешните избори. Президентът Доналд Тръмп призова привържениците си да отидат до урните, за да заличат преднината на демократите, които са по-активни в предварителното гласуване. В него вече са взели участие..

обновено на 02.11.20 в 17:22
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицаи под прикритие по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби

Специални операции с полицаи под прикритие се провеждат по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби по тях. 57 случая на инциденти с откраднати ценни предмети от летовници се разследват до момента, 11 нарушители са арестувани, съобщиха от полицията...

публикувано на 23.07.24 в 20:50
Детето, оцеляло при инцидента в Стара планина, е проявило изключителна смелост и е действало напълно адекватно. Това коментираха военнослужещите от 24-та авиобаза Крумово, които участваха с хеликоптер в спасителната акция.

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало с изключителна смелост

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало изключително адекватно и смело, заявиха днес военнослужещите от екипа на 24-та авиобаза Крумово, участвали с хеликоптер в спасителната акция.  При инцидента в централна Стара..

публикувано на 23.07.24 в 20:27
Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис, съобщава Ройтерс.  Бомбардировките в района продължават втори ден и вече принудиха десетки хиляди палестинци да търсят убежище на други места. Местните власти твърдят, че от началото на новата..

публикувано на 23.07.24 в 20:05
Георги Пеев

Българинът с две трансплантации Георги Пеев с четири златни медала на Европейските игри в Лисабон

Единственият българин с два трансплантирани органа Георги Пеев спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон. Пеев е първи на 100 метра бруст, 100 метра кроул, 50 метра бруст и 50 метра..

публикувано на 23.07.24 в 19:56
Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто.

Докато Киев пречи на транзита на руски нефт, Будапеща ще блокира европарите за доставчиците на оръжие

Унгария ще блокира изплащането на европейски средства за страните-доставчици на оръжие за Украйна, докато украинските власти продължават да пречат на транзита през своя територия на нефт от руската компания "Лукойл". Предупреждението дойде в прав..

публикувано на 23.07.24 в 19:51

Хотелиери и ресторантьори в стачна готовност заради ръста на цените на тока

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече алармираха в писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността..

публикувано на 23.07.24 в 19:30
Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов (вдясно) беше на посещение в Болярово, за да се запознае на място с пораженията от пожарите - 23 юли 2024 г.

Производители от Ямболско са притеснени, че трябва да продават зърно на безценица

Ниската изкупна цена на борсата на зърното принуждава земеделските стопани да го задържат в складовете. Производители от Ямболско са притеснени, че трябва да продават на безценица. Георги Тахов: Всички селскостопански производители, засегнати от..

публикувано на 23.07.24 в 19:24