Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Историци за смяната на името на празника 24 май

Снимка: БГНЕС

Не само славянски народи са ползвали кирилицата. 30 хиляди български думи са били изхвърлени от румънския и заменени с латински и с френски, за да се обнови езикът. По-тясната формулировка за „българския празник“ също ще наблегне на ролята на България“. Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ проф. Лиляна Симеонова от Историческия институт при БАН във връзка с предложението за смяна на името на празника 24 май и от него да отпадне изразът „славянска писменост“

Депутатите подкрепиха предложението в началото на октомври.

„Ние не трябва да акцентираме непрекъснато на православния славянски свят, защото така наливаме вода в тази мелница – че виждате ли, българският не е съществувал. Защото Русия предпочита да акцентира върху славянството, неглижирайки конкретния български принос“, посочи още проф. Симеонова.

Извън пленарните дебати, промените не минаха и през обществено обсъждане. При първото четене ГЕРБ подкрепиха предложената от „Обединени патриоти“ формулировка, но с условието да има обществено обсъждане. Именно от закъснението на обсъждането са недоволни преподавателите.

„Предложението създава опасност Сърбия и Русия да се определят като център на славянството“, коментира Александър Николов, преподавател в Софийския университет и допълни: 

„Общославянският контекст на Кирило-Методиевото дело и на писмеността, създадена от тях, е несъмнен. България е първият реален център на славянско-византийската цивилизация“. 

В подкрепа на запазване на формулировката за славянския празник се изказа и проф. Елка Мирчева:

Концентрирането само върху българското в празника би омаловажило общославянското дело. Къде отива „Прогласът към евангелието“, къде отива Константин Преславски, който казва: „Слушай цял славянски народе“ – оригинални произведения на старобългарски книжовници са запазени в славянската писменост“. 

Според проф. Магдалена Панайотова от Югозападния университет „Свети Иван Рилски“ една такава дискусия трябва да бъде спокойна и широка, защото аргументите трябва да бъдат научни, а не политически:

„Празникът трябва да остане в този вид“.

Дори и католическият свят е признал делото на Кирил и Методий, посочиха още историците. От името на вносителите депутатът от ОП Милен Михов каза, че с предложението са искали да сложат именно българския  принос:

„Българската писменост, просвета и култура е в сърцевината на всичко онова, което наричаме славянско“. 

„Тази дискусия трябваше да предшества това предложение, ще се опитаме да го направим между първо и второ четене“, каза председателят на комисията по образование Милена Дамянова.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Сливен проверяват за изправността на шумозаглушителните системи на автомобилите

Полицията в Сливен проверява за изправността на шумозаглушителните системи на автомобилите. Проверките се извършват при ежедневния контрол по спазване на Закона за движение по пътищата и по постъпили сигнали от граждани. От началото на годината са установени 23 случая на изменения в конструкцията на автомобилите. Проверките са върху..

публикувано на 23.07.21 в 19:50
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Политическата ситуация изглежда доста пародийна

" Политическата ситуация изглежда доста пародийна . Защо изглежда пародийна - всички, които се взимат на сериозно, то става пародия после. Особено пародийно е, когато един хуморист или шоумен става сериозен и започва да оправя държавата, това става пародия", каза за БНР Михаил Вешим, главен редактор на вестник "Стършел", автор на книгата..

публикувано на 23.07.21 в 16:10

Форумът "Глобален Добрич" събира идеи за развитието на града

На 15 август ще се проведе шестият форум "Глобален Добрич". Организатор на инициативата е Пламен Пеев. Той живее в столицата на Естония -   Талин. Целта на инициативата е да бъдат привлечени родените в Добрич, които живеят в чужбина и могат да помогнат за развитието на града. Пламен Пеев решил, че вместо да критикува и да се възмущава за..

публикувано на 23.07.21 в 14:48
Националният военен университет „Васил Левски“  - випуск 143

Националният военен университет „Васил Левски“ изпраща своя 143-и випуск

Националният военен университет „Васил Левски “ във Велико Търново изпраща утре своя 143-и випуск. 121 курсанти ще получат своите лейтенантски пагони и 10-годишни договори за работа в Българската армия на тържествена церемония пред крепостта Царевец. В ритуала по присвояването на първо офицерско звание на великотърновските курсанти се..

публикувано на 23.07.21 в 14:28
Еньовден в Белмекен

Виргиния Захариева: В трудни времена имаме нужда от традиция

"На Еньовден, тези много силни дни около 24 юни, бяхме в Белмекен и след това слязохме в Долна Баня. Направихме ритуала на самия Еньовден ", каза за БНР Виргиния Захариева, писател, терапевт, поетеса, художник. По време на празника Еньовден участниците в празника са месили хляб, изричайки силни слова за здраве: "Хлябът стана..

публикувано на 23.07.21 в 12:35

Кметството в Тел Авив създаде програма за подкрепа на самотни възрастни хора

Кметството в Тел Авив създаде програма за подкрепа на самотни възрастни хора.   " Няколко организации се занимават с дейности в подкрепа на възрастните хора . Повечето от участниците в тях са доброволци. Има няколко фондации, които дават стипендии на студенти, като една от клаузите, освен висок успех и творческа, изследователска работа,..

публикувано на 22.07.21 в 17:10

Приключи работата по проекта „Децата се учат да защитават животните“

Дора Радева приключи работа по проекта „Децата се учат да защитават животните“ на Фондация „Четири лапи“, който се изпълняваше седем години. „Работила съм от София до Благоевград, Видин, Търговище Разград, Стара Загора, Габрово, Севлиево. Много са местата, през които минах и успях да изградя една много добре действаща мрежа, която да работи..

публикувано на 22.07.21 в 15:35