Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христофор Караджов:

Задължителни щати за победителя са Мичиган, Уисконсин, Пенсилвания

Христофор Караджов
Снимка: БНР

„Вече се радвам да ви съобщя първите резултати – от едно малко местенце в Ню Хампшър, където по традиция гласуват и обявяват резултата в полунощ на изборния ден - там живеят 12 души и 5 души са гласували, от които и петимата са гласували за Джо Байдън. През 2016 година там резултатът беше 4 на 1 за Клинтън, така че това е един от малките куриози на американските избори и тази традиция се запазва последните 100 години“, коментира в „Преди всички“ Христофор Караджов, професор в университета в Калифорния.

Кога ще станат ясни резултатите е доста голям въпрос, тези 100 милиона души гласували, техните гласове започват да се броят днес, преди това не могат да бъдат отваряни.

Това е колосален брой бюлетини, колосален брой избиратели, през 2016 имаше около 40 милиона души предварително гласували – разликата е огромна. Дали този ентусиазъм ще се запази, или хората искаха поетапно да гласуват заради коронавируса, това ще се види тепърва, поясни още Караджов.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По думите му на президентските избори в САЩ не гласуват толкова много хора, колкото на подобни избори в Европа. Максималният процент е около 56%, най-високият е бил 65% през 1908 година. Тогава жените не са можели да гласуват.

„Сега, ако се запази тази тенденция, може да бъде подобрен рекордът от 1908 година“.

Това са непреки избори. Последната информация, е че Байдън пада под необходимите 270 гласа в електоралния колеж, сега може да разчита на 252, а Тръмп на 125 , като непредвидимите са 161:

Непредвидимите са в щати като Флорида, той разпределя 28 от тези 270 нужни гласа за победа, което е половината от гласовете на избирателната колегия.

В предварителното гласуване вече се включиха 100 милиона американци. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Абсолютно задължителни щати за победителя – това са Мичиган, Уисконсин, Пенсилвания - важен щат, не случайно Тръмп свърши кампанията си в Мичиган, както го направи през 2016-а, а Байдън - в Пенсилвания.

Това са задължителни щати за всеки победител, въпреки че те не са най-голям брой гласоподаватели, или членове на избирателната колегия, за разлика от Ню Йорк и Калифорния.

Така че битката е за тези фронтови щати – така ги наричат, и там се изсипаха най-големи средства за кампаниите, там кандидатите стояха най-дълго време при избирателите.

Точно защото в американската избирателна система за президент нямаме един вот, в който да печели този, който събере повече от общият брой гласове, а имаме 50 отделни избора по щати и не всички щати са еднакво важни в тази перспектива.

За крайния изборен резултат можем да се ориентираме по гласуването във Флорида, Северна Каролина и Пенсилвания.

Още по темата в звуковия файл.

ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър получава помощ от Швейцария за справяне с миграцията и домашното насилие

Кипър ще получи над 11 млн. евро помощ от Швейцария за справяне с миграционните потоци и с домашното насилие, предвиждат подписаните в Никозия две споразумения. Финансовата подкрепа се предоставя в рамките на втория швейцарски принос към държавите членки на ЕС за периода 2019-2029 г. С повече от 9 млн. евро Швейцария подпомага усилията на..

публикувано на 31.07.24 в 03:31

Безредици в Саутпорт, където бяха убити 3 деца

Безредици избухнаха в северния английски град Саутпорт, където три деца загинаха, а още няколко деца и двама възрастни са в тежко състояние в болница след атаката с нож, за която беше задържан 17-годишен младеж, предаде репортер на Франс прес.  Около 100 протестиращи са запалили огньове и са започнали сблъсъци с полицаите. Гъсти облаци дим се виждат..

публикувано на 31.07.24 в 01:15

Втори пожар от РСМ наближава границата

Около 100 са жителите на двете села Сапарево и Кърпелево, които бяха евакуирани от домовете си. Част от тях са настанени в база на МОН в Сандански, а други са при близки хора.  Пожарът не стихва. Освен стотиците огнеборци и пожарни автомобили, има и тежка техника, с която се правят просеки, за да се ограничи огънят и да се защити пътят към другите..

публикувано на 30.07.24 в 21:41

Половината от обявените близо 850 места в детските градини в Пловдив са заети

Обявените от пловдивската общинска администрация близо 850 свободни места в детските градини и ясли в града са заети едва наполовина, сочат резултатите от провелото се днес поредно класиране. Причината е желанието на родителите децата им да бъдат приети в точно определени детски заведения, в които местата са по-малко от заявения интерес...

публикувано на 30.07.24 в 20:26
В Бейрут, архив.

Израелската армия съобщи, че е нанесла удар в Бейрут като отмъщение за атаката срещу Голанските възвишения

Мощен взрив отекна в южните квартали на ливанската столица Бейрут, предаде Ройтерс. Според източници на Ройтерс атаката е била извършена в южен квартал на Бейрут, където заседава ръководството на "Хизбула", а конкретната мишена е бил Мухсин Шукр - началник на оперативния щаб на шиитската групировка. Не е ясно дали е оцелял.  Според Франс прес..

публикувано на 30.07.24 в 20:10

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит тази година. Регистрирани са 20 нови случая на заболяването. Във връзка със световния ден за борба с хепатита Регионалната здравна инспекция в Монтана провежда информационна кампания. Пред сградата на РЗИ на централния площад "Жеравица" днес и утре се..

публикувано на 30.07.24 в 20:07
Заседание на Комисията по бюджет и финанси в НС -  30 юли 2024 г.

Бюджетната комисия одобри промените в капиталовата програма с проектите за общините

Бюджетната комисия на Народното събрание одобри на второ четене промените в капиталовата програма с проектите за общините. Министър Петкова: Над 6,2 млрд. лв. е достигнала инвестиционната програма за общините Бюджетната комисия в НС обсъжда изменението на капиталовата програма за общините Тя е част от Бюджет 2024, като промени в другите му..

публикувано на 30.07.24 в 19:48