Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пречи ли бюрокрацията за възкресяването на емблематична сграда в Русе

Инж. Иванов показва състоянието на сградата, за чието реставриране се бори вече месеци
Снимка: БНР

Архитектурното наследство на Русе е повод за гордост и самочувствие за жителите на дунавската столица.

Определението „Малката Виена" подсказва, че архитектурният стил на града е по-близък до европейския, отколкото до типично българския възрожденски стил.

Богатото културно наследство обаче изисква много грижи и пари. Затова и всеки, който се захване с реставрация на някой от великолепните архитектурни образци, заслужава почит.

Случва се обаче тъкмо обратното - държавата в лицето на институциите си прави всичко възможно, за да спъва и бави работата, с огромното си оръжие - бюрокрация, заредена с безразличие.

Според Закона за културното наследство всеки документ, касаещ реконструкция или реставрация на сграда паметник на културата, трябва да се съгласува с Министерството на културата, пояснява инж. Иван Иванов, който има амбицията с фондацията си да съживява стари сгради в Русе.

Обликът на Русе в старите картички  Снимка: БГНЕС

Новият му проект е свързан със сградата на ул."Рила" 10, позната на повечето хора като старите адвокатски кантори. Всъщност сградата е построена през 1907 година за Доходно здание от големия фабрикант Сабетай Леон Бениеш.

След като купува сградата от наследниците, инж. Иванов води съдебно дело за делба с държавата, което приключва в срок. Започват обаче мъките му с Министерството на културата. Само промяната на Подробния устройствен план го забавя с шест месеца. Заради това, че архитектурните проекти се бавят повече от година, са подготвили проект за аварийно укрепване, пояснява инж. Иванов. „За да има фронт за работа тази година и следващата година.“

Иван Иванов се позовава на текст от Закона за културното наследство, посветен на спешните аварийни ремонти и пита за какъв авариен ремонт можем да говорим, когато е внесъл проекта си през март, а още нищо не е получил. „Писал съм до Банов (министърът на културата  - бел. ред.), никой не ми отговаря и проекта не го утвърждават.“

Националният институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) приема проектите, парафира ги в четиримесечен срок, след което те отиват в Министерство на културата, където също се чака 4 месеца Дирекция „Културно наследство“ да ги одобри, описва административните пътища инж. Иван Иванов.

Говорим за аварийна работа. Сградата е застрашена от срутване“, коментира той и показва документите от март и април, с които е поискал разрешения за аварийните ремонти, защото „с това нещо се бърза и е спешно“.  

Снимка: БГНЕС

Сградата е застрашена от срутване от години. Нещо повече - самото Министерство на културата през 2014 година издава предписание да се направи авариен ремонт.

НИНКН с месеци не отговаря на телефоните, оплаква се още русенският инженер. И пита – с какво институтът и министерството, призвани да опазват културното наследство, помагат. „Те само пречат“, констатира Иванов.

Чиновниците пречат на усилията на инж. Иван Иванов със собствени средства да върне блясъка на двуетажното здание, в което е имало пет магазина, два салона, седем стаи и пристройки в двора. Фабрикантът Сабетай Леон Бениеш е един от първостроителите на Русе, затова и плановете са сградата да се превърне в бутиков хотел, който ще носи неговото име - хотел „Бениеш".

От Министерството на културата съобщават, че становището на ведомството по казуса със сградата на Сабетай Леон Бениеш е издадено на 23 октомври и предстои заедно с графичната документация да бъде изпратено в Националния институт за недвижимото културно наследство.

Още за този казус - в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30