СЕМ: Да се изисква 5 г. професионален стаж за генералните директори на БНР и БНТ

| обновено на 04.11.20 в 15:18
Бетина Жотева
Снимка: Ани Петрова

Изискването за пет години трудов стаж на кандидатите за генерални директори на Българското национално радио и Българската национална телевизия да бъде заменено с пет години професионален стаж - това предлага Съветът за електронни медии в становище по проекта за промени в Закона за радиото и телевизията. Аргументът на медийния регулатор е, че това ще позволи на повече професионалисти да се кандидатират.

СЕМ обсъди на днешното си заседание доклада за измененията на Закона за радиото и телевизията. На 30 октомври правителството внесе в Народното събрание законопроект за промени в медийния закон. Целта им е синхронизиране на националното ни законодателство с новите разпоредби на европейската директива за аудиовизуалните медийни услуги. Проектът предвижда СЕМ да осъществява надзор и върху доставчиците на платформи за споделяне на видеоклипове.

В същото време до 18-и ноември е срокът за обществено обсъждане на още един проект за изменения в Закона за радио и телевизия, който засяга основно финансирането на БНР и БНТ. В знак на протест срещу липсващи текстове в този, качен от Министерството на културата за обществено обсъждане, проект за промени в медийния закон, засягащи управлението на обществените медии, генералният директор на БНР Андон Балтаков подаде оставката си, и впоследствие я оттегли след настояване на работещите в общественото радио. 

СЕМ прие на днешното си заседание становище относно промените в Закона за радиото и телевизията. Още в началото ключов момент, за който председателят на СЕМ Бетина Жотева заяви, че: 

"Съществуването на два проекта за закон, на един и същи закон, е възможно най-неудачният вариант за промяна на закон, тъй като има много неизчистени моменти в съгласувателните процедури и това довежда до объркване на всички, които се опитват правилно да разберат какво се случва със ЗРТ. В крайна сметка, когато двата проекта за закон влязат в парламента, там ще трябва да има една трета група, която да обедини двата проекта".

Относно втория проект за изменения, а именно каченият за обществено обсъждане от Министерство на културата и който всъщност доведе до създаване на напрежение с ведомството от последните две седмици, СЕМ отчита като положителна стъпка по-детайлното дефиниране на обществената мисия на двата национални обществени доставчика, както и на дейностите и услугите за нейното реализиране, но нататък има няколко момента, с които медийният регулатор не е съгласен или ги допълва. Като например: 

"Разширеното правомощие на СЕМ да бъде администратор на държавни помощи - с изготвяне на методика за оценка на разходите за създаване или предоставяне на медийни услуги. СЕМ подчертава, че новите му дейности са нетипични за регулатора по съдържание, какъвто сме ние. Това предполага създаване на отделно звено от финансисти и икономисти, които единствено да да администрират държавните помощи за БНР и БНТ. Затова СЕМ не приема текстовете в законопроекта, свързани с финансирането му, като смята, че тези текстове трябва да бъдат ревизирани. ... Друг възможен приход за бюджета на СЕМ могат да бъдат и средствата от европейски проекти - нещо, което не е залегнало в проекта за допълнение и изменение на закона", подчерта Жотева.

Що се отнася до липсващите в качения от Министерството на културата за обществено обсъждане проект за промени в медийния закон текстове, засягащи управлението, мандатите и задълженията на управителните съвети на обществените медии, Бетина Жотева коментира: 

"Нито аз, нито моите колеги можем да се месим в решенията на Министерството на културата. ... Надявам се по време на това обществено обсъждане този проект за закон да претърпи необходимите промени. Тази особеност в управлението на медиите, която се отчита през годините и при БНТ, и при БНР, свързана с разминаването на мандатите на членовете на управителните съвети с тези на генералните директори, е нещо, което не смятаме, че спомага на доброто управление на БНТ и БНР". 

И още по тази тема: 

"В рамките на тези работни групи ние съвместно приехме текстове, които са свързани с управлението на двете обществени медии. Практиката показва, че посочените в закона основания за реализиране на отговорността на органите на управление са ограничени. Тъй като са разгледани общо, позицията ни е, че колегите от БНТ и БНР имат право да настояват те да бъдат върнати", заяви председателят на СЕМ.

Още нещо важно във връзка с управлението на обществените медии: 

"Изискването за пет години трудов стаж на кандидатите за генерални директори на Българското национално радио и Българската национална телевизия да бъде заменено с пет години професионален стаж. Това ще позволи на повече професионалисти да се кандидатират. Ще имаме по-голяма възможност да избираме между професионалисти и хора, които са готови да работят за обществените медии".

Репортажа на Мария Костова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

БНР

Служители на БНР с призив за оттегляне на законопроекта за изменение на Закона за радиото и телевизията

Отворено писмо с призив държавните институции да оттеглят законопроекта за изменения на Закона за радиото и телевизията, оповестиха работещите в Българското национално радио. Десетки мнения са събрани до момента под искането да се спре..

обновено на 22.10.20 в 16:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новият лидер на ХДС Армин Лашет не смята да се отказва от "Северен поток 2"

Новият лидер на Християндемократическия съюз Армин Лашет, който е потенциален наследник на Ангела Меркел и на канцлерския пост, заяви днес, че не смята да се отказва от "Северен поток 2". Срещу проекта за газопровод са Съединените щати, които..

публикувано на 25.01.21 в 23:29
Джо Байдън и Ангела Меркел

Байдън и Меркел се съгласиха за по-тясно трансатлантическо сътрудничество

Германският канцлер Ангела Меркел и президентът на САЩ Джо Байдън са изразили в телефонен разговор тази вечер, че пандемията Covid-19 и други глобални предизвикателства могат да бъдат преодолени само чрез по-тясно сътрудничество, заяви правителствен..

публикувано на 25.01.21 в 23:26

Дания компенсира с 2,6 млрд. евро фермите, избили популацията на норки в страната

Парламентът на Дания одобри финансови компенсации от 19 милиарда крони, което е близо 2 милиарда и 600 милиона евро, за фермерите, които бяха принудени през ноември миналата година да избият цялата популация от норки в страната, предаде Ройтерс...

публикувано на 25.01.21 в 23:11

Втора вечер на протести в Нидерландия заради Covid мерките

Втора вечер на протести в Нидерландия. Недоволството е заради въведения в събота вечерта полицейски час в страната, като част от строгите противоепидемични мерки. Съобщава се за няколко инцидента с демонстранти тази вечер в Ротердам и в южното..

публикувано на 25.01.21 в 23:05

Байдън върна забраната за влизане в САЩ на граждани на ЕС, Великобритания, Бразилия и Южна Африка

Американският президент Джо Байдън подписа указ, с който отново се въвежда забраната за влизане в Съединените щати на чужденци, които пристигат в страната от Европейския съюз, Обединеното кралство, Бразилия и Южна Африка. Така Байдън на..

публикувано на 25.01.21 в 22:56
Кая Калас, първата жена премиер на Естония

Парламентът на Естония гласува за първата жена премиер на страната Кая Калас

Парламентът на Естония гласува доверие на лидера на дясноцентристката Реформистка партия Кая Калас и тя е вече първата жена премиер на балтийската държава, предаде Франс прес. Кая Калас е бивша евродепутатка и е дъщеря на бившия премиер, а след..

публикувано на 25.01.21 в 22:17

Италия изпрати предупредително писмо на "Пфайзер" относно забавянето на Covid ваксините

В понеделник италианското правителство изпрати официално уведомително писмо до "Пфайзер" (Pfizer), призовавайки фармацевтичната компания да спазва договорните си ангажименти по отношение на доставките на ваксини срещу Covid-19, заяви..

публикувано на 25.01.21 в 22:07