Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американските избори в огледалото на борсите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Как изборите за американски президент се отразяват на борсите по света?

Картината на финансовите пазари е изключително динамична. В Азия борсовата търговия е много предпазлива, особено с фокус резултатите във Флорида. Уолстрийт затвори с повишения, като Дау Джоунс отбеляза ръст от 2,1 на сто или повече от 500 пункта. В края на търговията дори за момент докосна върха от 700 пункта. Широкият измерител Стандарт енд Пуърс 500 също записа добро представяне с ръст от 1,8 на сто, всичко това се дължи на оптимизма, че демократът Джо Байдън ще е победителят от президентската надпревара. След края на борсовата търговия в Съединените щати обаче и с все по-голямата яснота, че няма да има скоро окончателен изборен резултат, ентусиазмът на инвеститорите се охлади. Доларът успя да навакса част от загубите, натрупани в предходните дни, а петролът продължава да поскъпва.

Любопитен акцент, макар и извън финансовите пазари, са букмейкърските прогнози. Винаги, когато има избори, хазартният бизнес също предлага интересен поглед върху ситуацията, затова аз ще обобщя движенията при два от най-големите британски хазартни оператори. Betfair дава шанс на настоящия президент Доналд Тръмп за 60 % победа, докато в началото на изборния ден – процентът бе 39. Залозите за Байдън спаднаха до 40 % при 61 на сто в началото на вота. При друг оператор – Smarkets процентът за победата на Доналд Тръмп е 65 на сто при 39 % в началото на вота. За победата на Байдън залозите спадат до 39 при 61 на сто в началото.

Реакцията на финансовите пазари е една от най-бързите и сигурни прогнози на последиците от изборните резултати. Докато индексите в Съединените щати затвориха с позитивен резултат борсовата търговия, проведена в деня на изборите, в Азия обаче борсовите индекси се колебаят заради несигурността на резултата от вота.

Кошмар в една безсънна нощ – така могат да се опишат настоящите инвеститорски настроения заради несигурността от изборния резултат. Глобалните инвеститори в Азия са много предпазливи в решенията си, тъй като вотът не просто се очаква да бъде много близък, но е и твърде вероятно някои от кандидатите да го оспори.

Също така важно е как ще изглежда Сенатът след президентския вот, а там изчисленията може да продължат със седмици, предупреждават анализаторите. Знаем, че пазарите следят с много голямо внимание въпросът за новия пакет стимули за икономиката. Друг много важен акцент са решенията на Федералния резерв, а неговото двудневно заседание ще започне днес следобед българско време. 

Един от най-добрите индикатори за тревогата на инвеститорите е оценката им за цената на американския долар – най-голямата резервна валута в света. Пред Блумбърг независимият валутен анализатор Дейвид Блум заяви:

„Веднъж, когато имаме окончателен резултат, всеки ще си помисли – политиката си отиде, сега може да погледнем към утрешния ден. Мисля, че доларът ще се покачи за известно време, но след това ще изгуби от стойността си. Всъщност, това е чудесна възможност да си набавим известно количество.“

Също като Блум повечето анализатори са убедени, че доларът ще остане слаб в следизборния период, макар и сега да навакса част от загубите си от предходните дни. И още един важен измерител на настроенията на инвеститорите, а именно – движението на индексите, с което се остойностяват акциите на компаниите. Решението на инвеститорите дали да купят активи от дадена компания обикновено е взето на базата на очакванията за нейното собствено представяне, което е комбинация от решенията на мениджмънта й и политиката на управляващите.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рано тази сутрин именно политиката на Белия Дом предрешава инвеститорските настроения. Докато Дау Джоунс и останалите индекси в Ню Йорк записаха най-доброто си представяне след кошмарната минала седмица, ние ще се върнем четири години назад, когато светът се събуди изненадан от победата на Доналд Тръмп над Хилъри Клинтън. В атмосферата ни пренася репортаж на АВС.

Докато избирателите на Доналд Тръмп подскачаха от радост, пазарните индекси буквално се сринаха. В края на търговията Дау Джоунс затвори с близо 900 пункта загуби – при 610 пункта спад в деня, когато Великобритания гласува за напускане на Европейския съюз. Сега индексът затвори с повишения, които се дължат на оптимизма на пазарите, че Джо Байдън ще бъде новият стопанин на Белия дом. Безсънната нощ в Съединените щати обаче може да доведе до друг резултат, което веднага ще има отражение върху пазарните настроения в Ню Йорк. Може би вече го усещаме в азиатските борси, където инвеститорите са изключително предпазливи.

Много се говори за икономическата политика на демократите. Няколко акцента от кампанията на Джо Байдън  – увеличаване на корпоративния данък от 21 на 28 %, по-висок налог и за хората с най-високи доходи.

Бенджамин Харис е неизвестният икономист, който е най-добре запознат с икономическия план на Байдън, както го описват в „Ню Йорк Таймс”:

„Това не е просто увеличаване на данъци, а истинска данъчна реформа. При нея има и намаляване на данъци. Освен това са заложени дългосрочни разходи, които са от полза на бизнеса. Например – инвестиции в инфраструктура”, заяви Бен Харис в интервю за CNBC.

За Харис се знае малко, а дори и в професионалната общност не е добре познат, но повечето анализатори са убедени, че той ще бъде част от администрацията на Байдън, ако той бъде следващият президент на Съединените щати. Ето защо е редно да чуем и реакцията на данъкоплатците – Мати Дъплър от Националния съюз на данъкоплатците:  

„Това ще бъде голямо отстъпление от това, което вицепрезидентът Байдън и президентът Обама, бяха през 2008 и 2009 година. Тогава Обама повтаряше, че данъци не се увеличават по време на рецесия. Тази зима бизнесът се нуждае от сигурност, а не от несигурността на увеличаването на данъците. Това ще нанесе изключително тежки вреди на икономическата среда”, заяви Мати Дъплър от Националния съюз на данъкоплатците в Съединените щати отново пред CNBC.

Ако Доналд Тръмп спечели втори мандат, поне корпоративният данък няма да се увеличава. Докато Байдън обещава увеличаване на регулациите и чиста енергия, което би означавало коренна промяна и в екологичната политика на Вашингтон, то Тръмп се фокусира върху запазване на привилегиите на енергийния и банковия сектор. Разходите на двамата – при Байдън за инфраструктура, наука и ръст на заплатите, а при Тръмп – повече инвестиции в отбрана, сигурност и космически технологии. В политиката си към Китай двамата имат различна реторика, а и Доналд Тръмп наложи мита на Пекин за общо 360 милиарда долара през първия си мандат. Въпреки че Байдън коментира премахването им, „Вашингон Поуст” излезе с публикация, че бившият вицепрезидент на Барак Обама в най-добрия случай ще потърси намаляването на тарифите – т.е. реториката ще се смени, политическият курс – не по същество. Байдън обаче обещава да търси съюзници във войната с нечестната търговия на Китай, което може да означава и подаване на ръка към Европа. Знаем, че има много нерешени търговски спорове и по оста Вашингтон – Брюксел.

Още един акцент от коментара на анализатора Дейвид Блум:

Ние говорим за червената и за синята партия, но доларът е зелен. Той не се интересува кой ще спечели изборите. Няма доказателства, че победа на републиканците или демократите оказва дългосрочно влияние върху цената на долара.“

Курсът на долара към еврото има пряко отношение към цените на стоките, които българските производители изнасят, както и на тези, които ние потребяваме чрез внос. Също така – цената на долара е ключова при формирането на цената на енергийните продукти, а това също ни удря пряко в джоба. 

Повече по темата - в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18

"Лято в музея" започва във Враца

Какви настолни игри са играли древните римляни и какво освен забавление и приятни емоции в свободното време са им носели те? Отговори на тези и други въпроси ще бъдат дадени в музея във Враца в идния вторник. Тогава от 10:30 часа ще се проведе поредното занимание от инициативата за деца и младежи "Лято в музея". За идеята на тази..

публикувано на 21.07.24 в 06:54
Ирена Киркова

Ирена Киркова: Чувството за вина ни пречи да си починем ефективно

"Според определението "почивка" е възстановяване на силите след умора или продължителен труд , или свободно от редовната работа време, разказа за "Нощен Хоризонт" психологът от Варна Ирена Киркова . Тя е от Българската школа за психоанализа. "В контекста на психологията обаче, почивката в най-общ план се разглежда като дейност, която успокоява и..

публикувано на 18.07.24 в 09:15
Ивайло Мичев, Явор Наумов – заместник началник на станцията, Петър Чилов, Христо Михалев, Даниел Инков, Румен Иванов

От покрива на България - връх Ботев: Оцеляваме трудно, но с екипност!

"Качихме се четирима колеги, техничари, но нямах никаква представа тогава къде заминавам, при какви тежки зимни условия, коментира за БНР и инж. Маринов.  "Качихме се там с вертолет и заварихме там хора без електричество, само с един дизел-агрегат, с мощност 30 киловата, само за техниката и съоръженията, всичко друго беше студ и мраз, така започна..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

Мъж в инвалидна количка: Най-лесно се придвижвам... със самолет

Най-достъпни са Варна и Бургас, защото дотам може да се стигне съм самолет. Тази горчива равносметка прави Митко Александров, млад мъж в инвалидна количка. Митко  мечтае София да бъде достъпен град подобно на други големи градове по света, където е бил. Митко е програмист. Според него Санкт Петербург е най-достъпният град за хора с..

публикувано на 15.07.24 в 09:38

Кои нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли?

Множество нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли . Включително и т.нар. "черна кутия", която ще записва данни за движението определено време при и след пътен инцидент.  Последните  данни на Агенция за пътна безопасност  отчитат, че средната възраст на автопарка в България е над 20 години , а в Европейския съюз..

публикувано на 14.07.24 в 21:10