Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Болницата в Каварна вече с Covid сектор, но без лекари

Снимка: БГНЕС

В изпълнение на заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов общинската многопрофилна болница в Каварна от днес вече разполага с Covid сектор.

В него на разположение на заразените с коронавирусна инфекция има три легла, две медицински сестри, двама санитари и нито един лекар.

Ситуацията с общинската болница в морския град е критична от години – здравното заведение страда от постоянна липса на кадри, а финансирането му от Общината е недостатъчно и в годините е довело до огромни финансови задължения. В тази сложна обстановка обаче и това здравно заведение трябва да бъде подготвено за лечение на пациенти с Covid-19.

Дългогодишната политика в сферата на здравеопазването в посока закриването на общинските болници чрез налагането на ред неизпълними изисквания днес се допълва с още едно сред тях – задължителното разкриване на Covid сектор. Целите са ясни – колкото се може повече легла и колкото се може повече болници, за да не се налага пациентите да пътуват километри, за да бъдат приети за лечение. И в това, разбира се, няма нищо нелогично, но, винаги има едно голямо но – кой и как ще лекува тези пациенти в малките общински болници, които и без това едва оцеляват и са принудени да затварят отделение след отделение.

Типичен пример за това е многопрофилната болница в Каварна – с малко на брой персонал, всички на пенсионна възраст и отиваща си надежда за бъдещето на здравното заведение. Тази седмица в болницата ще заработи Covid сектор, според заповедта на здравното министерство – с легла, кислород, две медицински сестри, двама санитари и нито един лекар. Защо нито единq обяснява управителят на МБАЛ-Каварна д-р Християн Зафиров&

"Лекари, които да влязат, няма. Единственият съм аз. По силата на това, че аз съм управителят и аз съм последният, който трябва да откаже. Аз съм хирург. Какъв капацитет имам аз да се занимавам с тези неща? Каква е ползата от това нещо? Ситуацията всеки я разбира. Но каква е ползата, не знам. Дали само за да отчетем, че имаме такова нещо. Ако има болен, аз трябва да го лекувам, няма кой друг. И евентуално да ползвам консултациите на интернистите. Аз като управител ставам доброволец в Covid сектора. То се е наложило. Защото по силата на заповедта аз трябва да го разкрия. По силата на заповедта аз трябва да дам някакъв график какво има, какво няма".

С лекари, макар и безкрайно малко, болницата в Каварна разполага, но всички са в рисковата група, допълва д-р Зафиров. Част от тях към възраженията си да влязат в Covid сектора са прикрепили и документи от ТЕЛК за придружаващи заболявания. 

"И ако аз един от тях го вкарам вътре, значи неговото отделение трябва да го затворя. Аз поемам част от консултативната помощ на медицинския център и на Спешно отделение поемам, те също спират. Консултативната помощ в стационара също спира. Разбирате ли омагьосаният кръг какъв е? Ситуацията наистина е бедствена. Защото хората и колегите, и тези вътрешни заповеди да не се приемат на друго място, да не се пренасочват, а да са тук - където има издадена заповед и разкрито такова отделение, без значение какво е качеството в отделението. Точно така е - без значение, въпросът е да има. Защо не ни помогнат в тази ситуация? Ние не отказваме, ние нямаме възможността. Постулатът в медицината "Преди всичко да не вредим" тук го забравяме".

Тази ситуация, разбира се, не е създадена от вчера и не е продукт на пандемията от Covid. Тя е следствие на държавната политика от години, категоричен е д-р Зафиров:

"От 20 години продължава целенасочено съсипване на тези болници от нашия ранг. И те успяха, съсипаха ни. Безумни изисквания, безумни стандарти. Намерени какви ли не причини само и само да не се плаща. По трима-пет специалисти от едно, по двама от друго. На времето имаше изискване всяка болница да има патоанатом. Разбирате ли за какво става дума? И това е от време и така продължава. Това наистина е изключително сериозно състояние. Изведнъж станахме много важни и изведнъж сега искат да предложим здравеопазване в този сектор. В този смисъл да предложим здравеопазване, което наистина може да свърши някаква работа".

Многопрофилната болница в Каварна все още няма договор и с РЗОК за клинична пътека Covid. И може би тук единствената надежда е област Добрич още дълго да остане в оранжевата зона, за да успява областната МБАЛ- Добрич да поема целия поток от нуждаещи се за хоспитализиране пациенти с Covid.

Дали обаче на фона на случващото се в страната не е наивно да разчитаме на това.

Целия репортаж можете да чуете от звуковия файл.Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Танцовите школи може да заработят в началото на февруари

Представители на 50 танцови школи от страната и организации, свързани с изкуство, протестираха в София срещу ограничителните мерки. Демонстрацията е под мотото „Изкуството е живот - душата на един народ“. Част от протестиращите бяха поканени на среща в здравното министерство и разговаряха с министрите на здравеопазването и на културата...

публикувано на 16.01.21 в 14:12
Нанси Пелоси

Конгресът на глупостта

Американският конгрес рязко заприлича на цирк, в който нагли клоуни правят каквото си искат и творят безподобни простотии в пълен разрез с реалността и нормалността. Не, съвсем не става въпрос за онзи щурм. Клоуните, които превръщат институцията на властта в сцена на глупостта и политическото изтрещяване са постоянните и обитатели,..

публикувано на 16.01.21 в 14:09

Навън - борба за демокрация, вътре - екстремизъм

Хилъри Клинтън, бивш държавен секретар на САЩ, която загуби изборите от Тръмп през 2016 г., съвсем наскоро публикува статия в Washington Post, в която обвинява Доналд Тръмп в лансирането на теорията за превъзходството на бялата раса. Хилъри апелира за въвеждане на наказателна отговорност за хора, които следват такова разбиране. Според нея..

публикувано на 16.01.21 в 13:53

Четири издания от XIX век се дигитализират в дупнишкия музей

Дупнишкият музей  ще дегитализира 4 старопечатни издания от XIX век по проект, финансиран от Министерството на културата. Исторически музей - Дупница спечели проект: "Консервация и реставрация на старопечатни издания от ХІХ век", финансиран по обявената конкурсна сесия от Министерство на културата, съобщават от културното звено...

обновено на 16.01.21 в 13:40
Янислав - първото бебе в община Мездра за 2021, родено в местната болница на 4 януари.

Родителите на 84 новородени деца в Мездра са подпомогнати от общината през 2020 г.

Родителите на 84 новородени деца в Мездра през миналата година са подпомогнати от общината с близо 30 хиляди лева. И през тази година с цел насърчаване на раждаемостта ще бъде отпускана еднократна финансова помощ от местния бюджет. Общинската помощ в Мездра за новородени е по 350 лева за първо дете, по 300 лева за второ дете и по 100 лева за..

публикувано на 16.01.21 в 13:37

Защо Матео Ренци предизвика правителствена криза в Италия точно сега?

В най-новата политическа криза в Италия о сновният играч отново е Матео, но за разлика от август 2019-а, не Матео Салвини, а Матео Ренци. На 13-и януари бившият премиер обяви, че партията му "Италия Вива" се изтегля от управлението. Обясни, че е недоволен от начина, по който премиерът Джузепе Конте се справя със здравните и икономическите..

публикувано на 16.01.21 в 13:27
Часовниковата кула, Дупница

Започва реставрация на часовниковата кула в Дупница

Започва отлаганата от близо 5 години реставрация на Градската часовникова кула в Дупница. Финансирането е по Трансграничната програма България-Северна Македония с община Крива паланка и е на стойност около 460 000 евро Часовниковата кула в Дупница е един от символите на града. Построена е през 1782 г. С трапецовидна форма с дължина на страната..

публикувано на 16.01.21 в 13:26