Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп намалява преднината на Байдън в Аризона

Байдън печели в Мичиган, Тръмп обжалва

Преднината на Тръмп в Джорджия се стопи до едва 23 хил. гласа при още 90 хил. вота за преброяване

| обновено на 05.11.20 в 12:36
Реакции след обявяването по медиите на Байдън за победител в Мичиган.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидатът на Демократическата партия в президентските избори в Съединените щати - Джо Байдън води пред настоящия президент Доналд Тръмп с почти 120 хиляди гласа при почти пълно преброяване на гласовете в ключовия щат Мичиган, съобщиха информационните агенции.

По данни от преброени 99% от гласовете Байдън получава 50,3 процента от вота, а Тръмп - 48,1 процента. Разлика, която е доста по-голяма от преднината на Тръмп в Мичиган през 2016 година, когато той надделя с малко над 10 хиляди гласа.

С шестнайсетте електори, които Мичиган изпраща в избирателната колегия за избор на президент, Джо Байдън вече изглежда си е осигурил 264 от необходимите 270 гласа, коментират експерти.

В същото време неговото изоставане от Доналд Тръмп в щата Джорджия продължава да намалява и вече е сведено до едва 23 009 гласа, според последна информация на CNN и Decision Desk, като остават да бъдат преборени около 90 000 гласа, които бяха подадени по пощата. Към настоящия момент Тръмп печели 49,62% от гласовете в Джорджия спрямо 49,15% за Байдън.

Трябва да се има предвид, че в този щат (Джорджия) даден кандидат може да поиска повторно преброяване на гласовете, ако разликата с неговия основен претендент е в рамките на 0,5 на сто, но няма автоматично повторно преброяване.

По-рано Тръмп заяви, че е спечелил в щата Джорджия, който носи 16 електорални гласа, но в последствие неговият щаб заведе жалба за спиране на преброяването на гласове. Изборните служители в щата обаче обявиха, че ще продължават да броят и се надяват да завършат цялото преброяване на гласовете до края на вечерта.

До момента настоящият държавен глава Доналд Тръмп може да разчита на 214 гласа в избирателната колегия, уточняват информационните агенции.
Снимка: БТА
Щабът на Доналд Тръмп вече подаде жалби срещу преброяването на гласовете в щатите Мичиган, Пенсилвания и Джорджия.

Междувременно преднината на Джо Байдън в щата Аризона започна да намалява, като остават да бъдат преброени още около 275 хил. гласа.

Въпреки че Асошиейтед Прес и Fox News вече обявиха, че Байдън печели в Аризона, неговата преднина се сви с малко над 10 000 гласа до около 68 00 гласа (или около 2 процентни пункта) в сравнение с президента Доналд Тръмп.

Симпатизанти на настоящия президент демонстрираха в преброителен център в Детройт в сряда с лозунги „Спрете вота!“, след като АП обяви Джо Байдън за победител в Мичиган, след като изчисли, че оставащите непреброени бюлетини в щата са твърде малко и в райони с преобладаващо влияние на Демократическата партия, за да може да се очаква Тръмп да стопи преднината на Байдън.

Според данните на АП Байдън си е осигурил 264 електори при необходими 270 за победа, а Тръмп изостава с 213.

В Мичиган щабът на Тръмп подаде съдебен иск за спиране на преброяването с твърдението, че на негови наблюдатели не бил осигурен достъп. Главният прокурор на Мичиган Дейна Несъл, от демократите, отхвърли обвиненията и каза, че на обществеността е бил осигурен достъп до преброителните центрове, като същевременно е налице строга система за контрол и проверка на процеса.

Привърженичка на Тръмп в Детройт/Ройтерс

Полицията в американските градове Портланд и Ню Йорк арестува снощи десетки демонстранти и иззе пиротехнически средства, чукове и огнестрелно оръжие, предаде Ройтерс.

Губернаторът на щата Орегон Кейт Браун задейства щатската Национална гвардия в отговор на „ширещото се насилие“ в нощта след президентските избори в САЩ.

Полицията в Портланд съобщи, че е арестувала 10 души при протести, придружени от безредици.

В. „Ню Йорк таймс“ съобщи, че нюйоркската полиция е арестувала около 60 души в Манхатън при демонстрации, прераснали в насилие.

Демонстрациите и последвалите сблъсъци избухнаха в момент, когато Съединените щати са в напрегнато очакване на резултатите от изборите, а органите на реда са готови да потушат евентуални размирици.

Протестиращите в Манхатън за кратко блокираха уличното движение и скандираха лозунги, призоваващи за „опожаряване на полицейските участъци във всеки град“, отбелязва вестникът.

Демонстрации имаше и в други американски градове, включително Атланта, Детройт, Оукланд, където активисти настояха преброяването на гласовете да продължи безпрепятствено, посочва Ройтерс.

Близо 100 човека се събраха вчера на проява преди планирано шествие в центъра на Детройт в колебаещия се щат Мичиган, за да искат пълно преброяване на гласовете и мирен преход във властта.

Преди изборите на 3 ноември в САЩ месеци наред имаше протести след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд по време на арест в Минеаполис.

Демонстрациите срещу расизма настояват за спиране на полицейската жестокост и расовото неравенство, а при протестите около изборите се отправят искания за пълно преброяване на гласовете.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Тръмп и Байдън с близки резултати - развръзката предстои

Близки са резултатите на двамата претенденти за следващ президент на Съединените щати - настоящият Доналд Тръмп и кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън. Обявилият се за победител, въпреки неокончателните резултати Тръмп заяви, че има..

обновено на 05.11.20 в 00:11
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев..

публикувано на 22.07.24 в 14:30

Д-р Кремена Пармакова: При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б

При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент се намира избраната дестинация. Това обясни в интервю за БНР д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното..

публикувано на 22.07.24 в 09:38

Кой и кога ще угаси политическите пожари?

Цялото интервю слушайте и в звуковия файл.

публикувано на 21.07.24 в 12:38

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната . 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе..

публикувано на 16.07.24 в 10:06