Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кенет Лефковиц: Не очаквам ръчно броене на бюлетините в САЩ, но не го изключвам

От Байдън не се очаква нова визия, а реставрация на статуквото преди Тръмп

Снимка: БГНЕС

"Не очаквам ръчно броене на бюлетините, но не изключвам това", така финансистът Кенет Лефковиц - американец, който от години живее в България, коментира президентските избори в САЩ. Той припомни, че през 2000 г. е ставало дума за стотици гласове и заради това е имало ръчно преброяване. Според него може и още довечера да разберем кой е новият президент, но може и още поне седмица да чакаме резултата.

"Нещата протекоха много по-спокойно, отколкото се опасяваха много хора", каза той във връзка с очакванията за протести и напрежение след изборния ден.

Лефковиц прогнозира Сенатът на САЩ да остане в ръцете на републиканците, а демократите да вземат президентството:

"Ще има баланс и това ще предотврати резки промени в законодателството, а пазарите приветстват това".

Той припомни, че дни преди изборите, когато е имало несигурност за техния изход, е имало волатилност на пазарите.

"От Байдън не се очаква нова визия, а реставрация на старото - на статуквото от преди Тръмп", подчерта Кенет Лефковиц и прогнозира демократът да провежда строга политика към Русия и по-нормална политика към съюзниците от ЕС.

Демографските трендове са благоприятни за демократите, посочи още той.

Интервюто на Даниела Големинова с Кенет Лефковиц в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Инвеститори приветстват варианта с победа на Байдън и „републикански“ Сенат

Финансовите пазари продължават печелившите си сесии, въпреки несигурността около президентския вот в Съединените щати. Все повече инвеститори споделят убеждението, че победа на демократа Джо Байдън и доминиран от републиканците Сенат е „златен..

публикувано на 05.11.20 в 11:48

Тръмп и Байдън с близки резултати - развръзката предстои

Близки са резултатите на двамата претенденти за следващ президент на Съединените щати - настоящият Доналд Тръмп и кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън. Обявилият се за победител, въпреки неокончателните резултати Тръмп заяви, че има..

обновено на 05.11.20 в 00:11
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови горски пожари в Гърция доведоха да евакуация на туристи

Гражданска защита спешно евакуира жителите на три туристически района на остров Крит в близост до град Хана.  Според местните жители в района има стотици туристи, които се местят в съседен град.  Пожарът е предизвикан от катастрофа на..

публикувано на 24.07.24 в 19:03
Вътрешният министър Калин Стоянов.

Вътрешният министър не смята, че има "чадър" на МВР за Ивелин Михайлов

28 проверки по сигнали, свързани с Ивелин Михайлов, са били извършени от 2016 година досега, заяви вътрешният министър Калин Стоянов пред временната парламентарна комисия, която проверява фактите и обстоятелствата около създаването и финансирането на..

публикувано на 24.07.24 в 18:38
Исторически музей - Стрелча

Музеят в Стрелча вече е и с обновена художествена галерия

Историческият музей в Стрелча вече е с напълно обновена художествен галерия. Финансирането бе осигурено от Министерството на културата по спечелен проект в края на миналата година, като преди това бяха обновени и експозициите в отдел..

публикувано на 24.07.24 в 18:18
Георги Тахов

Георги Тахов: Първите фермери, пострадали от пожарите, ще получат обезщетенията си до края на седмицата

До края на тази седмица първите фермери, които пострадаха от пожарите, ще получат обезщетенията си - каза пред депутатите от земеделската комисия аграрният министър Георги Тахов.  До края на днешния ден ще бъдат съставени констативни протоколи за щетите,..

публикувано на 24.07.24 в 18:17

В с. Малка Арда живеят като в миналия век с режим на водата

Близо месец жителите на родопското село Малка Арда, в община Баните са на воден режим. Това се повтаря всяка година през лятото заради сериозен проблем с водоподаването в селото. Друга причина е и засушаването, вследствие на което е намален дебита на..

публикувано на 24.07.24 в 17:59

Оранжев код за значителни валежи и бури за утре

Предупреждения за значителни валежи и гръмотевични бури обяви за утре Националният институт по метеорология и хидрология.  Оранжев код е обявен за областите Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра.  В отделни райони там са възможни до..

публикувано на 24.07.24 в 17:39

Временна комисия за Ивелин Михайлов изслуша директора на НАП и председателя на ДАНС

Депутатите от временната комисия, свързана с дейността на Ивелин Михайлов и "Исторически парк", изслушват при закрити врата изпълнителния директор на НАП Румен Спецов и председателя на ДАНС Пламен Тончев, предаде БТА. Румен Спецов отбеляза, че..

публикувано на 24.07.24 в 17:32