Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Данов: Адвокатите са в много по-рисково положение от съдиите

2
Шуменски окръжен съд
Снимка: Шуменски окръжен съд

"Адвокатите са в много по-рисково положение от съдиите", коментира пред БНР адвокат Ивайло Данов - председател на Софийската адвокатска колегия, предложението за съдебна ваканция от 15-и ноември до края на годината.

Той посочи, че по решение на ВСС от едни входове трябва да се осъществява влизането на съдебни магистрати и служители, а от други за граждани и адвокати:

"В много от съдилищата колегите се оплакват от лоши условия, където залите са малки и непригодени за целта и хората чакат, без да може да се спази нужното отстояване и въобще противоепидемичните мерки. Така че, ако някой трябва да се оплаква, това са адвокатите".

По думите му, ако се претендира, че България е правова държава, следва да държим сметка, че достъпът до правосъдие и правото на справедлив процес са характеристики, които не познават такива ограничения:

"Ако искаме да гарантираме правата на гражданите, много по-лесно това ще стане, ако въведем в процесуалните закони съответните изменения и допълнения, които позволяват да бъдат осъществяване процесуални права в електронна форма. За целта има създадена работна група към Министерството на правосъдието, аз участвам с състава ѝ. Днес, по решение на Софийския адвокатски съвет, предложихме на министъра на правосъдието в работната група да влязат още 4-ма софийски адвокати, защото това ще ни вкара в 21 век и да можем да осъществяваме работата си и да защитаваме правата на гражданите, без да се допуска риск за здравето и живота на гражданите, адвокатите и съдебните магистрати и служители".

Интервюто на Диана Янкулова с Ивайло Данов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Ивайло Данов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Адвокати настояват за електронен обмен на документи като противоепидемична мярка

Да се предостави официално възможност на страните в съдебния процес и адвокатите да предоставят по електронен път заявления, искови молби и доказателства, като се разписват с квалифициран електронен подпис . За това настояват адвокатски сдружения..

публикувано на 05.11.20 в 10:11
Пазарджишки административен съд

ГЕРБ се отказа от идеята за съдебна ваканция

Управляващите от ГЕРБ се отказаха от идеята си за съдебна ваканция от 15 ноември до края на годината и вместо това предлагат с промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение - при усложнявана на епидемичната обстановка..

публикувано на 04.11.20 в 14:52

Протест за "Правосъдие без каскет" и без съдебна ваканция

Пред Съдебната палата в София се проведе поредният протест на „Правосъдие за всеки“ под надслов "Правосъдие без каскет". Несъгласни с евентуална съдебна ваканция адвокати също бяха сред демонстрантите пред столичната Съдебна палата. "Ако..

обновено на 04.11.20 в 20:56
ВИЖТЕ ОЩЕ
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър",..

публикувано на 26.04.24 в 17:06

Избирателните секции в община Кюстендил ще са с една по-малко

Избирателните секции в Община Кюстендил ще са 112 - с една по-малко, сравнено с местния вот през октомври миналата година, казаха от администрацията.  Избирателните списъци вече са поставени пред помещенията, където ще се гласува, в тях са и около..

публикувано на 26.04.24 в 17:05

Международна конференция по спинална хирургия в Русе

Петата международна конференция по спинална хирургия бе открита днес в Русе.  Над 100 са участниците във форума, организиран от Русенския университет и лечебни заведения "Медика" в града.  Водещи световни специалисти в областта на ортопедията и..

публикувано на 26.04.24 в 16:55

Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май

Министерството на образованието и науката ще проведе допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика от 22 до 29 май.  Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е публикуван на сайта на Министерството на..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

47% от 15-годишните ученици у нас не закусват в повечето дни

47% от българските 15-годишни ученици не закусват през повечето дни, което е над средната стойност за всички. Това показват българските резултати от глобално проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за социално-емоционалните..

публикувано на 26.04.24 в 16:41

Евросанкциите за дестабилизиране на Молдова - удължени с година

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу отговорните за подкопаването, дестабилизирането и заплахата за суверенитета и независимостта на Молдова.  В санкционния списък са включени 11 лица и едно образувание.  На попадащите под..

публикувано на 26.04.24 в 16:28
Венеция

Протести във Венеция и противоречиви мнения за таксата за еднодневните туристи

Във Венеция от 25 април влезе в сила такса от 5 евро на човек за еднодневните туристи. Това предизвика и протести, и задоволство. Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли Протестът бе организиран от социални..

публикувано на 26.04.24 в 16:24