Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Борис Таблов: В България виждам козметични решения и политика без наука

България плаща цената за грешна политика в областта на медицинските кадри, казва анестезиологът

Снимка: БТА

„Не е нормално при положение, че числата растат прогресивно и здравните заведения издъхват, министърът да излезе и да каже – ситуацията с вируса в България е овладяна.“ Това коментира пред БНР анестезиологът д-р Борис Таблов, който работи в Германия. 

Борис Таблов даде пример с препоръките на премиера Борисов към медиците да сменят антибиотиците и да се сложат „по един фургон и по един професор“ пред всяка болница и подчерта, че в мерките у нас има „твърде много политика, която не е научно издържана“.

„Наблюдавайки отстрани, виждам някакви козметични решения, които определено нямат ясна структура къде точно искат да ни отведат.“

Д-р Таблов определи нещата в България като „определено изпуснати“. Сама по себе си по-кратката карантина няма да даде някакви резултати, „освен чисто политически и организационно“, смята той. Има логика в намаляването на карантината на медици, ако е в пакет от мерки, допълни анестезиологът.

В Германия процесът по организация на работата в болниците е започнал още пролетта, стана ясно от думите на д-р Таблов. „Всяка болница имаше достатъчно време да го организира това нещо.“

Няма друг начин за намаляване на натиска към здравната система, освен да се ограничи разпространението на болестта, изтъкна той и даде пример с частичния локдаун в Германия.

Много от нещата, които в ежедневието ни досега функционираха нормално, са сложени на трупчета, за да се ограничи това разпространение.“

„Ресурс има. Реорганизират се структури. Болници има във всички региони достатъчно нагъсто. Пациентите се транспортират от точка А към точка Б с хеликоптери, с линейки. Германия поема и пациенти от съседни на нея страни. Легловата база е доста голяма. Интензивните легла са 30 хиляди“, разказа Борис Таблов.

Недостиг на лекари и на медицински сестри има и в Германия, но с ограничаване на плановата медицинска дейност може да се освободи медицински ресурс, посочи той. В Германия има единен стандарт за лечение на най-тежките случаи. Тези протоколи се обновяват своевременно при натрупване на нови данни.

България плаща цена на грешна политика в областта на кадрите от последните 10 и повече години, категоричен е д-р Борис Таблов.

Д-р Таблов сподели, че получава ежедневно запитвания от приятели, познати и дори непознати в България как да се лекуват у дома.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пет пожара в защитените територии на България от началото на годинат

От началото на годината са възникнали пет пожара в защитените територии на България. Четири от тях са потушени. Това са пожарът в „Национален парк Рила“, който е на малка площ от около 150 кв.м.; два в Централен Балкан със значителни площи - от порядъка на 800 декара, и един в „Национален парк Пирин“ на площ от 8 декара. Единственият незагасен..

публикувано на 17.08.24 в 08:46

Започва военното учение "Тракийско лято"

Ежегодната съвместна българо-американска летателна тренировка "Тракийско лято" започва днес.  Тя ще се проведе в районите на авиобаза в Крумово, летище Пловдив, Чешнегирово.  Заради тренировката ще има временно затворени райони от въздушното пространство, казват от Министерството на отбраната.  В учението ще участват и формирования от..

публикувано на 17.08.24 в 08:33

"Хамас" отхвърли и най-новите предложения на САЩ за спиране на войната в Газа

Групировката "Хамас" е отхвърлила най-новите предложения на Съединените щати за спиране на войната в Газа, съобщава Франс прес. Предложенията бяха представени от Вашингтон като компромис след края на двудневните консултации с посредниците от Египет и Катар в Доха. Намерението е те да бъдат обсъдени през следващите дни и да бъдат окончателно договорени..

публикувано на 17.08.24 в 08:21
Генерал Олександър Сирски (вльво) с украински войници

Сирски: Украинските сили контролират 82 селища в Курска област

Щурмовите части на украинските въоръжени сили са напреднали между един и три километра в някои участъци в руската Курска област, докато руските сили в Донецка област вече са близо до град Покровск. Украинските сили контролират 82 селища в Курска област,  заяви главнокомандващият генерал Олександър Сирски. Командващият военновъздушните сили..

публикувано на 17.08.24 в 08:05

Десетки пожари на Балканите и в цяла Европа

Десетки пожари горят и в съседни на страната ни държави.  И днес остана много висок рискът от пожарна активност са райони в Северна Гърция . През изминалия ден гръцките власти гасиха по въздух пожара по билото на планината Славянка. Турция мобилизира десетки самолети, стотици превозни средства и хиляди служители за борба с пожарите, който..

публикувано на 17.08.24 в 07:54

Жълт код за високи температури в 14 области

За днес е в сила жълт код за високи температури в 14 области в страната.  Предупреждунието от първа степен е за областите: Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Благоевград, Кюстендил, както и Русе, Плевен, Велико Търново, Ловеч, Враца, Монтана и Видин.  В тези райони остава и много висок рискът от пожари. Остава под..

публикувано на 17.08.24 в 07:43

Очаква се и в Смядово да бъде обявено частично бедствено положение заради безводието

Очаква се днес и в Смядово, област Шумен, да бъде обявено частично бедствено положение заради безводието.  В петък кметът на общината Иванка Петрова обяви частично бедствено положение в селата Риш, Веселиново, Александрово и Черни връх , където не достига вода за пиене и за бита и са на режим от 10-ти юли: Заради проблемите с водата..

публикувано на 17.08.24 в 07:40