Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Епидемичната картина в Кърджалийско - повече пневмонии от обичайното, легла има

Болницата в Кърджали
Снимка: БГНЕС

В аптеките в Кърджали няма бързи тестове за Covid–19, а търсенето е голямо. Не достигат и антивирусните препарати. Това установи репортерска проверка на Радио Кърджали. 

Според лекари в последните дни се наблюдава увеличаване на броя на пациентите с грипоподобни симптоми. Това е причината за повишеното търсене на противогрипни ваксини, основно от възрастни хора. От Регионалната здравна инспекция съобщиха, че на този етап не се налага обособяването на болница за лечение само на пациенти с коронавирус. 

Проверка в аптечната мрежа показа тревожна тенденция – масово се купуват антибиотици, много често без рецепта. Явно хората ги е страх и се запасяват, коментира фармацевт, пожелал анонимност. В част от обектите липсват антивирусни препарати, предписвани като ефективно средство в първите дни на заболяването. Няма противогрипни ваксини. Свършили са и бройките, отпуснати на личните лекари за пациенти над 65 години.

Доктор Гергин Габровски е общопрактикуващ лекар в Момчилград. В листата му има над 5 000 души, 1 200 от които са възрастни хора. Получените ваксини са били само 90 и са изчерпани. Всеки ден се обаждат пациенти с въпроса ще има ли още ваксини. Отговорът е отрицателен. Има и много хора с грипоподобни симптоми.

Някои от тях излизат положителни. Някои не можем да докажем, че е Covid, защото просто не си правят изследвания. Но общо взето не е грип това, което е в момента. Настинка, ринити, чукаме на дърво, че астматиците засега добре държат.“

Почти всеки ден доктор Габровски изпраща по един пациент в болница със съмнения за Covid. 

„Някои са си направили тест и се оказва, че тестът е отрицателен, но същевременно има пневмония. Никой не може да гарантира. Тестът невинаги дава 100% сигурност, че е положителен на Covid инфекция, а рентгенологично горе-долу върви наистина на този тип пневмония.“

Пневмонията се открива на рентген, а тестът е отрицателен - това е тенденция от десетина дни, отбелязва общопрактикуващият лекар. „Други години сме нямали толкова много пневмонии по това време. Почти всеки ден има по един-двама човека с пневмония. Общо взето е притеснително“, коментира д-р Гергин Габровски.

Около 30 на сто от последно направените тестове в област Кърджали са положителни. Близо 500 души са на домашно лечение, а под карантина са над 800. Още 36 пациенти са приети в болница по данни на Регионалната здравна инспекция. Според директора д-р Виктор Кирчев на този етап не се налага разкриване на болница само за лечение на пациенти с Covid. Засега има достатъчно легла, уверява той. Според д-р Кирчев има недостиг на медицински персонал, но колегите му се справят на този етап дори с цената на денонощни дежурства.

Съгласно заповедта на здравния министър най-голямата болница в района – тази в Кърджали, вече има мобилен пункт за изследване на пациенти със симптоми на Covid. Пунктът се намира встрани от болницата и работи от няколко дни.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК прие подход за изкуствения интелект с четири нива на риск

Европейската комисия предложи нови правила и действия за постигане на надежден изкуствен интелект, определени от нейния изпълнителен заместник-председател Маргрете Вестегер като “революционни”. Те предвиждат забрана за с истемите с изкуствен интелект, които са несъмнена заплаха за безопасността, поминъка и правата на хората. Сред тях са и такива,..

публикувано на 22.04.21 в 20:26
Язовир „Студена“, януари 2020 г.

Язовир „Студена“ е пълен, вода ще има и при суха година

Язовир „Студена“, който преди една година бе пред пресъхване, сега е препълнен. Само 4 млн. куб. м. го делят от максималния му обем. За да се осигури свободен обем, който да поеме евентуална висока вълна, в началото на годината бяха отклонени две от деривациите - Владайски и Паликарски канал, а малко преди януарските наводнения, когато река..

публикувано на 22.04.21 в 12:03

Няма опасност от водни бедствия в Сливенско

Няма опасност при преливане на двата най-големи язовира в област Сливен - „Жребчево“ и „Асеновец“ да бъдат засегнати земеделски площи или населени места . Това увериха управителите на „Напоителни системи“ Сливен, клон „Средна Тунджа“ - инж. Пламен Иванов и на ВиК - Сливен - инж. Севдалин Рашев. Язовир „Жребчево“ се изпуска контролирано,..

публикувано на 22.04.21 в 10:33

Донеси любовта си към филмите – посланието на "Оскар"-ите тази година

Церемонията за най-престижните отличия в света на киното – наградите "Оскар" – ще бъде необичайна тази година заради пандемията. За 93-ти път Американската филмова академия раздава отличията  на най-добрите филмови звезди и режисьори. 225 държави отново ще излъчват церемонията. Театър „Долби“ в Лос Анджелис е в центъра на събитието...

публикувано на 22.04.21 в 10:18

Международната туристическа борса Ваканция и СПА отново онлайн

Най-голямата международна туристическа борса у нас Ваканция и СПА , която традиционно се състои в средата на февруари, има вече второ интернет издание . Изложението започна в 09.00 часа днес и ще продължи до 18:00 ч. на 25 април. То ще бъде достъпно от всяка точка на света. След затваряне на изложението съдържанието ще остане онлайн до 30 юни 2021..

публикувано на 22.04.21 в 09:47
Калоян Васев

Калоян Васев събра в книга неизвестни факти от живота на Тодор Александров

Интересите към историята на Калоян Васев прераснаха в написването на книга за Тодор Александров със заглавие "Тодор Александров - легендарният комита". " Той е последната фигура на романтичния период на македонското революционно движение и в този смисъл той е последният цар на планините, тъй като този термин има много романтична..

публикувано на 21.04.21 в 18:17

Предстои ръст на лихвите по кредитите

Лихвите по кредитите ще претърпят „известно повишение“ заради икономическия ефект от пандемията, докато при депозитите ще останат на рекордно ниските си нива, прогнозира в седмия епизод на подкаста „На всяка цена“ професор Стефан Петранов , ръководител на катедра „Икономика“ в Стопанския факултет на СУ „Свети Климент Охридски“...

публикувано на 20.04.21 в 17:56