Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Йордан Минчев - мисия адвокат

92-годишният юрист е живата история на българската адвокатура и най-възрастният действащ адвокат у нас

Йордан Минчев
Снимка: Здравка Маслянкова

92-годишен юрист е най-възрастният действащ адвокат във Велико Търново. С Йордан Минчев се върнах три епохи назад в историята на България - царското време, социализма и демокрацията, споделя журналистката Мила Милчева, автор на биографичната книга за юриста, който 64 години неизменно продължава да влиза в дела и предоставя адвокатска защита. Книгата за Йордан Минчев беше официално представена на рождения му ден пред публиката във Велико Търново.

Йордан Минчев е епоха и живата история на българската адвокатура. 92-годишният действащ юрист от Велико Търново е феномен, мозъкът му работи с точността на бръснач и не спира да се готви активно и прецизно за делата, по които продължава да се явява в съда, за да защитава гражданите, потърсили адвокатските му услуги, споделя Мила Милчева, автор на биографичната книга „Йордан Минчев - мисия адвокат“:

„В първата глава, която е свързана с детството му, може да се намерят едни много интересни спомени за мелници, гуменки и камили, за това как е посрещал първо немските войски, а след това и съветските войски, какви са спомените му от тези времена. Не по-малко любопитно за мен беше, когато разказваше за студентските си години в една София, опустошена от бомбардировките, но която пази очарованието на цъфналите кестени, на звъна на трамваите. В Юридическия факултет е бил в един поток с 800 първокурсници и са му преподавали истински колоси в правната наука, хора, които са завършили световни и европейски университети. Върнахме се и във времената на бригадирското движение с романтиката и с очарованието на тези години“, допълни Мила Милчева.

Йордан Минчев и Мила Милчева                                      Снимка: Здравка Маслянкова

В биографичната книга за най-възрастния действащ юрист в България Мила Милчева разказва история за евреи, блейзър със златни копчета и крило от самолет, но и за калугерката, мелничарят и художникът, както и за кихавицата, която спасила милиционерски шеф. Това са част от мини разказите за делата, по които Йордан Минчев се е явявал в съда през последните шест десетилетия. Любопитна е историята и за годините на казармата, където Йордан Минчев среща верния си другар Стършела:

Един от акцентите за мен в книгата е разказът за неговата казарма, когато той се сприятелява с поета Пеньо Пенев. Там има любопитна случка, която се явява и първият му опит той да се изяви като адвокат, доста е забавно, до някъде и комично всичко, което се е случило между тях. Факт е, че Пеньо Пенев му е чел много от стиховете си, които доста по-късно след години виждат бял свят в стихосбирките“, подчерта Милчева. 

Доайенът на българската адвокатура Йордан Минчев разказа за слушателите на БНР, че интересът му към адвокатската професия дошъл още от ученическите години, въпреки че любимите му предмети били химия и физика и мечтаел да стане химик:

„Дядо ми беше полицейски пристав и много добре знаеше законите и правилата и нему, не само като началник на полиция, но и като културен човек беше известно, че ако пише нещо, ще бъде обвинен в чужда работа и той ме използваше мен като малолетен аз да пиша. От тогава свикнах с правилото на работата на просбописците, тези, които пишеха просби, пишеха молби и от там може би. Нито един ден, нито един час не съм съжалявал защо съм станал адвокат, защото разбрах, че орисията ми е да правя добро и съм се старал да правя добро“, каза Йордан Минчев.

Десетки хиляди са делата, по които се е явявал Йордан Минчев за 64 години в професията. Явявал се е по дело за развод от любов. Не успял да изкара от затвора двама студенти, писали позиви срещу Людмила Живкова, но след това написал до нея молба и надълго и нашироко разказал историята им, а тя я парафирала и студентските права на момчетата били възстановени. Йордан Минчев споделя, че винаги се е ръководил от един принцип в римското право - Дай ми фактите и ще ти дам правото.

Снимка: Здравка Маслянкова

Великотърновските адвокати говорят само с респект към учителя си. Адвокатите Деян Попов, Веселка Коева и Йордан Цветанов споделят:

“Йордан Минчев е изключителен адвокат, спомням си, че още когато си карах стажа, съм минавал през него за кратко. Той в момента е адвокатът с най-голям стаж в цялата страна и това е голяма гордост за нашата колегия“, заяви Деян Попов.

„Колегата Минчев аз го приемам не само като колега, а и като мой баща. От момента, в който го познавам, имам много топло чувство към него, защото той е всеотдаен към клиентите си, много работлив - най-важното, сутрин рано е в кантората. Помагал е на много хора. Учил ни е всички нас, ние сме се учили от него“, посочи  Веселка Коева.

„Колегата Минчев е връзката между старото, новото и средното поколение. 64 години адвокат. Тъкмо се е научил вече да се явява по делата без да ги чете и сега тепърва започва неговата адвокатска кариера на велик адвокат, още по-велик“, коментира Йордан Цветанов. 

Йордан Минчев е явление, казва авторката на книгата „Йордан Минчев - мисия адвокат“ Мила Милчева:

„Феномен. Той е толкова съхранен като професионалист, че само мога да му сваля шапка. Той е изключително запознат и подготвен с адвокатската материя с правната наука. Наистина е явление“. 

На 92-ия си рожден ден на-възрастният действащ адвокат в България Йордан Минчев пожела на младите адвокати:

Да не ламтят за много пари и да бъдат добросъвестни. Много са знаещи, много добре са подготвени, много умеят, но повечко морал и български стил в работата“.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Капка Пеняшка - куклена актриса

Голямата любов на Капка Пеняшка са децата и театъра

Поколения деца от Враца я познават като баба Марта. Предпочита ролята на злата вещица пред образа на глезената принцеса. Признава, че голямата й любов са децата - тези в публиката и нейните три, двамата близнаци и по-голямата им сестра. Тя е Капка Пеняшка и е актриса в Драматично - куклен театър - Враца. От 39 години играе на сцена...

публикувано на 07.08.22 в 04:26

Д-р Емил Илиев, Доктор Джаз

"През ноември 2020 г., когато чух за кончината на д-р Емил Илиев, журналистическата ми съвест проговори - защо при неизброимите си интервюта с големи имена от българската култура не бях се докоснала и до света на Човека, създал най-обичания джаз фестивал у нас? Точно година по-късно осъзнах, че съдбата е искала друго от мен - да открия този..

публикувано на 05.08.22 в 18:12

Георги Мамалев на 70: Велико нещо е да разсмиваш хората

"Дълги години мечтаех да изиграя Големанов. По различни причини не се получаваше. Но миналата година влязох в тази роля и я играя с много любов, личи си, че съм щастлив. А в киното мечтая да изиграя забавен, но строг и изпълнителен полицейски инспектор". Това сподели пред БНР актьорът Георги Мамалев, който днес празнува 70 години...

публикувано на 05.08.22 в 17:34
Шри Шри Рави Шанкар

Шри Шри Рави Шанкар: От всяка криза и хаос излиза нещо добро

"Ако всеки мисли само за себе си, светът ще бъде в хаос. Ако всеки мисли за другия, светът ще бъде по-добро място. " Това каза в интервю за БНР духовният лидер и учител Шри Шри Рави Шанкар, който гостува в България по покана на Киноцентър "Бояна".  Според Рави Шанкар трябва " да поставим нацията, страната на първо място - хората на..

публикувано на 01.08.22 в 13:11

Пламен Дойнов: Вазов е равен на българския свят

"Вмества се по един особен и едновременно патетичен и от друга страна дълбок начин. За Иван Вазов е толкова говорено и казано, че той е равен на българския свят ", каза за БНР професор Пламен Дойнов - литературен критик и историк, ректор на Нов Български университет. Пламен Дойнов: Ние сме склонни да се влюбваме в диктатора По думите му..

публикувано на 31.07.22 в 16:04
Павел Павлов има доверието на 90% от гласувалите във вота на доверие

Как се печели вот на доверие в шуменско училище

Докато политическия дебат в държавата ври и кипи и всеки ден ни зарежда с нов епизод - чертаят се червени линии, пускат се тайни записи и се търси прошка - един училищен директор от Шумен спечели с категорична подкрепа гласуван от колегите му вот на доверие.  Павел Павлов провежда тази демократична процедура на всеки 4 години. От..

публикувано на 25.07.22 в 19:25
Ирина Тодорова и Хавиер Гома

Хавиер Гома: Културата като обичай и като светоглед

" Съществуват два вида развитие . Първият е насочен напред във времето, в бъдещето, докато втория вид развитие е развитието навътре, в дълбочина". Това посочи в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" испанският есеист Хавиер Гома : "Не може да става въпрос само за това да живеем по-дълго, но и за това да живеем по-добре...

публикувано на 25.07.22 в 11:56