Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън: Не виждам сини и червени, виждам само Съединени щати

Джо Байдън и съпругата му се радват на изборната победа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Сега е време за изцеление в Америка" - това каза избраният за нов президент на Съединените щати Джо Байдън и обеща да посвети 4-годишния си мандат на преодоляване на разделението сред американците. В победната си реч Байдън заяви, че народът е осигурил на него и подгласничката му Камала Харис явна и убедителна победа.

„Обещавам да бъда президент, който се стреми не да разделя, а да обединява, който не вижда сини щати и червени щати, а вижда само Съединени щати. Аз се стремях да получа този пост, за да възстановя душата на Америка, за да възстановя гръбнака на тази нация - средната класа, и да направя Америка отново уважавана по целия свят“, каза Байдън

Той се ангажира да управлява като американски президент, а не като представител на Демократическата партия и обеща още кабинетът му да изглежда така, както изглежда Америка и да се постарае да внесе промяна в статуквото опонентите да бъдат възприемани като врагове. 

Байдън каза, че първата му работа като избран президент ще бъде още в понеделник да подбере научни съветници и експерти, които да оглавят кампанията срещу коронавируса.

Байдън и избраната за вицепрезидент Камала Харис публикуваха онлайн приоритетите, с които ще се справят, след като поемат управлението през януари догодина - овладяване на пандемията от Covid-19, възстановяване на икономиката, защита на равенството между расите и ограничаване на глобалното затопляне.

Баща и син - Хънтър Байдън и Джо Байдън

Настоящият президент Доналд Тръмп още не се е признал за победен на изборите и негови представители са внесли съдебни искове за предполагаеми нарушения и измами в преброяването на гласовете в няколко щата.

За привържениците на Байдън обаче след вестта за победата му след няколко дни очакване, напрежението  отстъпи място на спонтанни улични празненства.

Байдън определи победата си над настоящия държавен глава Доналд Тръмп като "убедителна". Като отбеляза разочарованието на поддръжниците на Тръмп, той добави:

"Те не са наши врагове. Те са американци.". Байдън подчерта, че американците искат демократите и републиканците да работят заедно в интерес на нацията:

"Нека тази свирепа ера на демонизиране в Америка да започне да приключва, тук и сега. Отказът на републиканци и демократи да си сътрудничат едни с други не е някаква тайнствена сила, отвъд нашия контрол, това е решение, избор, който ние правим. И ако можем да решим да не си сътрудничим, тогава можем да решим да си сътрудничим."

Байдън говори в град Уилмингтън в щата Делауер, пред свои привърженици, събрали се да отпразнуват победата му.

Преди Байдън говори новоизбраната за вицепрезидент Камала Харис.

56-годишната Харис, която е сенатор от Калифорния, заяви, че избирателите са донесли "нов ден за Америка" и, че Байдън е имал "смелостта да разруши една от най-значимите бариери" в страната и да подбере жена за кандидат-вицепрезидент.

Камала Харис

Реакциите по света

Правителството на България е решено да работи за задълбочаване на партньорството със Съединените щати и за укрепване на трансатлантическото сътрудничество. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във фейсбук.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече новоизбрания американски президент Джо Байдън "силен поддръжник на НАТО и трансатлантическите отношения".

Според президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер победата на Байдън дава надежда за "нова обща почва" между Берлин и Вашингтон.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че очаква да работи с новия американски президент за укрепване на специалния съюз между Щатите и Израел.

Избирането на Джо Байдън ще засили антируската реторика, смята Андрей Климов - председател на комисията за защита на държавния суверенитет в Съвета на Руската федерация.

Турция ще остави отворени каналите за комуникация между Анкара и Вашингтон, заяви турският вицепрезидент Фуат Октай, като изрази очакване новата американска администрация да се откаже от "едностранния подход" към Сирия, Ирак, Либия, Нагорни Карабах.

От Иран очаквано дойде заявка за връщане към ядрената сделка.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29