Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12-и ДКЦ в София влиза смело в битката с коронавируса

д-р Васил Василев и старшата сестра Василиса Стойнева
Снимка: Евелина Стоянова

Eкипите на общинските поликлиники в София също се включват активно в борбата с Covid-19. До средата на седмицата ще бъдат разкрити първите Covid зони в някои от тях. Ще бъде осигурен клиничен преглед от лекар, безплатен антигенен тест, кръвни изследвания и при нужда - образно изследване на бял дроб (рентген). Така личният лекар ще може да предпише адекватно лечение за хората, които могат да останат вкъщи и те да са спокойни. 

Тези, които се нуждаят от лечение в болница, ще бъдат пренасочени от екипите на Спешна помощ.

Екипите ще бъдат финансово подкрепени, като всеки от лекарите, лаборантите и сестрите от ДКЦ-ата ще получи по 1000 лева към заплатата.

Допълнително за всеки преглед поликлиниката ще получи по 10 лева финансиране за екипите, които работят на първа линия

Каква ще бъде организацията за работа в 12-и ДКЦ в един от най-големите райони на София – „Люлин“. 

Директорът д-р Васил Василев увери, че необходимата организация е създадена. Пациентите със съмнения ще влизат през отделен вход. Медицинският персонал е обезпечен с необходимите предпазни средства. 

„До 30 минути излиза резултатът от антигенния тест. Ако пациентът се нуждае от преглед, такъв ще му бъде направен. Ако има нужда от кръвни изследвания, такива ще му се направят. Всички изследвания ще могат да бъдат получени по електронен път. Благодарен съм на целия ми екип, който застава зад мен. Работим от началото на пандемията. Ще имам и двама специализанти, които ще се включат в нашия график. Идеята на тези зони е да може леките случаи да имат достъп до нас и към болниците да бъдат насочвани само случаите за хоспитализацията“. 

Василиса Стойнева е старши медицинска сестра: 

„Смятам до края да помагам с каквото мога. Моята нагласа е положителна. Продължавам само напред. Всички сме на линия, засега не сме имали болни колеги“. 

Клиничен лаборант Тодорка Монева сподели пред „Хоризонт“, че при положителен тест пациентът се насочва към личния лекар

В поликлиниката има и мобилен екип за тестване. Обслужени са над 1000 общински служители, които са били част от колективи с доказано болни колеги. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гергана Василева Румен Иванов

Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите

Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите.  От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да  живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..

публикувано на 10.07.24 в 17:33
Милена Кирниколова

Милена Кирниколова - гост в "Горещо сърце" за победите в Шотокан карате-до за 2024 година

Милена Кирниколова е известен инструктор по карате в Плевен. Нейните възпитаници непрекъснато печелят престижни отличия. Тя е гост в "Горещо сърце" по "Хоризонт". Истинска гордост са победите на световното първенство по карате в японската столица Токио.  Самата Кирниколова завоюва бронз при ветераните в родината на този спорт.  Тя е изключителен..

публикувано на 08.07.24 в 10:37
Ясен Пенчев

Ясен Пенчев- един от осемте стипендианти в програмата за талантливи наши кандидат-студенти

В разгара на кандидатстудентската кампания , когато пътя си избират хиляди зрелостници у нас, ще ви срещнем с отличника на випуска от Природо-математическата гимназия в Габрово . Той отдавна е наясно с какво иска да се занимава и решава да продължи образованието си в България.  Ясен Пенчев е един от осемте стипендианти в програмата за..

публикувано на 07.07.24 в 09:05
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35