Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова: Проблемът е недоверието в правителството и в мерките, които то предприема

Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

"Управляващите действат хаотично и приема мерки на парче. Пропуснаха златно време - лятото, когато цялата система трябваше да се подготви за втората вълна на пандемията". Това каза пред БНР Корнелия Нинова - председател на БСП. Тя припомни, че социалистите са предупреждавали, че трябва да се задейства Националният план за реакция при грипна пандемия, където са разписани педантично стъпките за действие. 

"Един от най-големите проблеми е недоверието на хората в правителството и в мерките, които то предприема, затова хората реагират така", подчерта Нинова и добави, че управляващите не правят нищо за решаване на трупаните с години проблеми в здравната система. Тя посочи, че БСП предлага медицинската сестра да стане защитена професия.

"Имаме конкретен план с 4 предложения. Първото е да поставим в центъра на системата човека. Да се приеме за здравноосигурените лица да има гарантиран 24-часов достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване. За неосигурените здравно да има базов пакет от медицински услуги, които да се заплащат от държавата".

По думите на лидерката на социалистите много важно е да бъде премахнат търговският статут на болниците:

"Заплащането на публичните финанси от НЗОК да се изплащат към болници, които не са търговски дружества. Частните болници, ако искат, да останат търговски дружества". 

В предаването "12+3" Нинова коментира и партийната кондиция на БСП:

"Колегите (напусналите ПГ на "БСП за България" и БСП - б.р.) се самоопровергаха, защото подкрепата им за кворума в НС и за ГЕРБ в гласуванията показват истинските им намерения. Не им е проблемът вземането на решения в групата, очевидно и докато са били в групата, са имали друг тип колаборация. Сами си показаха истинското лице, което е на колаборация с ГЕРБ".

Според социалистическата лидерка на изборите ще стане ясно дали хората ги припознават като алтернатива на ГЕРБ. Тя отказа да коментира прогнозите на социологическите агенции.

Тя подчерта, че е важно БСП да е последователна в партийната си политика:

"Очертахме се като алтернатива, защото останахме единствените, които не се поддадохме на изкушенията за власт. Нашата цел е да сменим олигархичния модел на власт и няма как да участваме в него".

Нинова определи Бюджет 2021 като предизборен и временна политика, която не решава нито един проблем трайно и заяви, че БСП предлага трайна политика, която да реши проблемите на следващите 3 години. Парламентарната група на БСП няма да подкрепи бюджета, подчерта тя:

"Не искаме да ставаме съучастници в законодателство, което е лобистко. Защо да стоим да даваме нашите гласове за нещо, което очевидно е срещу интересите на народа".

Интервюто на Снежана Иванова с Корнелия Нинова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Красимир Янков

Отцепниците от БСП внасят законови промени за преференциалния вот

Депутатите, напуснали парламентарната група на БСП, внасят промени в Изборния кодекс, свързани с преференциалния вот. Те предвиждат премахване на т. нар. бонус за водача и отпадане на 7-процентовия праг за пренареждане на листата. Красимир..

публикувано на 07.10.20 в 12:53
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джеймс О'Брайън

Джеймс О`Брайън: САЩ ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел

Съединените щати ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел, заяви в специално интервю за Българското национално радио помощник държавният секретар по въпросите на Европа и Евразия Джеймс О`Брайън. Той започна поредната си..

публикувано на 16.04.24 в 07:44

145 години от приемането на Търновската конституция

Днес се навършват 145 години от приемането на Търновската конституция. 230 са били първите ни следосвобожденски народни представители, които са заседавали във Велико Търново от 10 февруари до 16 април 1879 година в Учредителното събрание и са..

публикувано на 16.04.24 в 07:37
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски отново призова за активна подкрепа срещу руската инвазия

Украинският президент Володимир Зеленски поднови призивите си за активна подкрепа на Запада за неговата страна срещу руската инвазия, давайки за пример западната подкрепа за Израел при атаката от Иран, предаде БТА. Киев и Москва са били близо до..

публикувано на 16.04.24 в 07:37

На второ четене: Бюджетната комисия разглежда промените в инвестиционната програма на общините

Бюджетната комисия в парламента ще разгледа на второ четене промените в Инвестиционната програма на общините.  Между двете четения е направено само едно предложение, което съдържа технически редакции. Общините имаха възможност за промени в..

публикувано на 16.04.24 в 07:29

Комисията по отбрана обсъжда 30% увеличение на заплатите на военните

Комисията по отбрана ще обсъди предложението за промяната на базата на която се определя размерът на основното месечно възнаграждение за военните. Предложението е подкрепено от всички парламентарни групи. След промените в Закона за отбраната..

публикувано на 16.04.24 в 07:26

Очаква се Румен Радев: Ще одобри ли Даниел Митов за външен служебен министър?

Служебният премиер Димитър Главчев предложи Даниел Митов за служебен министър на външните работи на мястото на Стефан Димитров. Предложението трябва да бъде одобрено от президента Румен Радев. Предложението за рокада в МВнР дойде няколко часа след..

публикувано на 16.04.24 в 07:19
проф. Милко Палангурски

Проф. Милко Палангурски: Имаме комплекс за подарена държавност

"Последно действащият парламент се превръща в предизборен орган. Безсмислено е в една парламентарна държава парламентът дълго време да отсъства, но качеството на политическия живот може да изкористи тази идея ." Това мнение изказа пред БНР във..

публикувано на 16.04.24 в 06:54