Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Георги Георгиев: В Дания има доказани 12 случая на заразени с Сovid-19 от норки

Снимка: pixabay

Коронавирусите засягат както животните, така и хората. Има четири групи човешки коронавируси, като при повечето животни тези вируси предизвикват различна патология. Това не е неизвестно за науката, казва проф. д-р Георги Георгиев д.в.м.н., директор на „Център за оценка на риска по хранителната верига“ към Министерство на земеделието, храните и горите.

Проф. Георгиев припомни, че още в началото на годината, когато тепърва се разрастваше пандемията, е имало съобщения за засегнати котки и кучета в Хонг Конг, след това и в Ню Йорк, както и в различни зоопаркове.

“Всички изследвания тогава показаха, че коронавирусът влиза в организма на тези видове животни, но постепенно изчезва, т.е. не може да се мултиплицира в организма на тези животни и постепенно се намират само следи, докато изчезне вирусът. При норките обаче се осъществява продуктивна инфекция, т.е. норките се разболяват, могат да поддържат инфекцията от вируса, и дори да го връщат на хората”, казва той.

Проф. Георгиев посочи, че в Дания вече има доказани 12 случая на местни хора, които са се заразили със Sars-Cov-2 от норки. Част от тези вируси, които са изолирани в Дания и съдържат мутация в антигените, които са по повърхността на вируса - този вирус се нарича клъстър 5 мутанти и при един от тези мутирали вируси се забелязва, че е резистентен на съществуващите антитела от преболедували от Covid-19 хора.

Това по думите на проф. Георгиев е шокиращ елемент, защото ако се разпространи този вирусен щам, когато науката е изнамерила ваксини, то те ще бъдат неефективни. По тази причина датското правителство е взело сериозни мерки по унищожаването на въпросните ферми за норки, където е открита мутацията.

Чуйте целия разговор с проф. Георгиев в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.