Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители искат изцяло дистанционно обучение, смятат мерките за неефективни

Снимка: БГНЕС

Заради страх от заразяване с Covid-19 може да се получи отлив на преподаватели не само за присъствено, но и за дистанционно обучение, предупреждават преподаватели от Фейсбук групата „Учители за безопасно образование". Опасенията на учителите в настоящата епидемична ситуация водят до подаване на молби за отпуск и напускане на работа.

Преди дни от групата изпратиха отворено писмо до премиера и министрите на здравеопазването и на образованието с настояване всички ученици от цялата страна да преминат на дистанционно обучение до края на епидемичната обстановка като мярка срещу разпространението на коронавируса в училищата.

В писмото, подкрепено от над 8 000 подписа за 8 дни, педагозите предлагат в определени училища да бъдат оставени дежурни паралелки, в които да бъдат обучавани деца на самотни родители, както и деца на родители, които са в крайна невъзможност  да се грижат за децата си по време на електронното обучение.

Учителите, които искат преминаване към дистанционно обучение, смятат за неефективни и неадекватни последните мерки на правителството за справяне с разпространението на заразата в учебните заведения.

Напрежението в образователната система се натрупва заради смъртните случаи на преподаватели, сблъскали се с коронавирусната инфекция, смята учителката по информатика от Варна Лилия Стоянова. Тя твърди, че колегите й са много уплашени и масово обмислят да си пускат отпуск. 

Гоним бройката на починалите медици от март насам. При нас това се случва от началото на учебната година към днешна дата, два месеца.“

Стоянова припомни, че в близките няколко години ще се пенсионират 40 хиляди учители, които сега са в предпенсионна възраст.

Само със забърсване на чиновете със спирт и проветряване няма да се постигне безопасна среда в училище, категорична е Лилия Стоянова. Тя оспорва мярката училищата с над 20 на сто заболеваемост да преминават към дистанционен режим на обучение.

„Общо взето, ще изчакаме да изгори на 20% къщата, за да извикаме пожарната – това не е решение“, коментира преподавателката.

Малките се изпращат на училище с уж лека хрема, която може да се окаже фатална за възрастните преподаватели с хронични заболявания“, изтъква преподавател по биология и физическо възпитание в столично училище. Той допълва, че децата не знаят как да използват маските и не разбират сериозността на проблема.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Анкета: 80 на сто от учителите искат пълно преминаване към онлайн обучение

Близо 80 на сто българските учители и директори смятат, че цялата образователна система трябва да премине временно в електронно обучение от разстояние, а над 76% от тях са на мнение, че  училищната среда е опасна за работа. Това показва анкета на..

публикувано на 11.11.20 в 11:16
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент..

публикувано на 14.07.24 в 20:59
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека..

публикувано на 14.07.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Иракските власти откриха масов гроб, за който се смята, че е на жертви на ИД

Иракските власти откриха масов гроб с тленни останки, за които се смята, че са на жертви на  групировката "Ислямска държава" (RO). Предполага се в него  има поне 140 тела. Те са открити на около 70 километра западно от Мосул в Северен Ирак - град, който..

публикувано на 14.07.24 в 19:58
Джейн Гудол

Загуба на местообитания, лов и трафик на бебета са сред основните заплахи за шимпанзетата

Днес отбелязваме деня на нашия най-близък генетичен роднина в животинското царство - шимпанзетата. Споделяме над 98 процента от нашето ДНК с шимпанзетата, които всъщност са човекоподобни маймуни и за разлика от същинските маймуни нямат опашка. Те..

публикувано на 14.07.24 в 19:35
Пораженията от израелски въздушен удар в района на Ал-Маваси в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 13 юли 2024 г.

Училище, администрирано от ООН, е взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, Ивицата Газа

Училище, администрирано от ООН, бе взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, в централната част на Ивицата Газа. Има убити и ранени. Според медии, контролирани от "Хамас", става дума за най-малко 15 убити. Говорител на израелската армия..

публикувано на 14.07.24 в 19:32
Кирил Петков (вляво) и Николай Денков (на втори план в центъра) от ПП-ДБ при президента Радев (вдясно), архив.

От ПП-ДБ искат среща с президента, за да обсъдят политическата криза

От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на..

публикувано на 14.07.24 в 19:06