Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Култови снимки от Източна Германия в изложба "Преломът на Изток. Живот в преход"

Снимка: Здравка Маслянкова

Култови снимки и разкази описват промените в ежедневието на хората от Източна Германия след Обединението през 1990 г. Посолството на Германия у нас в сътрудничество с Центъра за култура ТАМ и Регионалната народна библиотека „Петко Славейков“ представят във Велико Търново историческата изложба „Преломът на Изток. Живот в преход".

Изложбата „Преломът на Изток. Живот в преход” е посветена на 30-годишнината от обединението на Източна и Западна Германия, която се отбеляза на 3 октомври 2020 г. Кадрите, придружени от поясняващи текстове и връзка към видео интервюта, приканват към осмисляне на настъпилите промени в живота на хората не само от ГДР, но и от Източния блок като цяло, разказва Галин Попов от великотърновския клуб за изкуства ТАМ, с чието съдействие изложбата на Немското посолство гостува във великотърновската регионална библиотека „Петко Славейков“.

Изложбата представя моменти от първите години след обявяването на Германското единство през 1990 г. и акцентира върху опита на източногерманците, натрупан по време на прехода. Техният живот, както и ежедневието на хората в Източна Европа, включително и в България, коренно се променят след промените през 1989/1990 година. Снимките са запечатали ключови моменти и послания от този период и са дело на германски фотографи като Пол Гласер, Хералд Хаусвалд, Ан-Кристин Янсон и други. Авторът на изложбата е историкът и публицист Щефан Волле. Освен снимки и информацията, разположена по информационните табла, посетителите могат да чуят лични истории и разкази, като последват QR кодовете, разположени на всяко едно от таблата", допълни Галин Попов.

Снимка: Здравка Маслянкова

Чрез снимките посетители могат да се запознаят с очакванията и мечтите на хората от Източна Германия. Изложбата разказва за опитите за ново начало, но и за икономическия крах на комунистическите предприятия, за високата безработица, за загубите и страховете, които управляват живота на гражданите от Източна Европа, поясни Галин Попов: 

Това, което е интересно, че тази промяна и преходът е отнел много по-малко време, отколкото при нас и е интересно да се проследи как при тях като хора зад Стената тези процеси са били много интензивни и много по-бързо е станала промяната, от колкото при нас в България. В днешно време определено общуването е много по-лесно, не само заради това, че сме част от един голям съюз, а също и възможността да пътуваме толкова евтино, да общуваме през социалните мрежи наистина размива усещането за граници“. 

Снимка: Здравка Маслянкова

Изложбата е интересна и вълнуваща и с нетрадиционното представяне на историческите събития. Картината се оформя с поглед върху ситуацията на жената, на семейството и на младежите, разделени между техното, пънка и десния радикализъм, коментира Галин Попов от великотърновския клуб за изкуства ТАМ: 

„Харесват ми снимки, които засягат теми като техно, пънк, музикални субкултурни течения. Беше интересно да видя как такава изложба, подготвена от институция като посолство, обръща внимание на целия спектър на обществото и начина, по който всеки един от нас е променен от този преход“.

Историческата изложба „Преломът на Изток. Живот в преход”, посветена на 30 години от обединението на Източна и Западна Германия може да бъде видяна във фоайето на великотърновската Регионалната библиотека „Петко Славейков“ до 16 ноември.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Маестро Крикор Четинян и участници в майсторския му клас в Пловдив през 2016 г.

С Малка тържествена меса от Росини честват 80-годишнината на маестро Крикор Четинян

С тържествен концерт на 30 март от 18:00 ч. в залата на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" ще бъде почетена 80-годишнината на големия хоров диригент Крикор Четинян.  Входът за публиката е свободен. В концерта ще прозвучи Малка тържествена меса от Джоакино Росини в изпълнение на вокалния ансамбъл..

публикувано на 29.03.24 в 23:13
Елена Башкирова

Европейският музикален фестивал Варна празнува 20-годишнина

Европейският музикален фестивал Варна, като всички културни форуми в България, преминава през много перипетии по пътя към своята 20-годишнина. Въпреки всички предизвикателства обаче, той не просто оцелява, но и успява да зарадва за пореден път меломаните в морската ни столица, представяйки й за първи или за пореден път солисти и ансамбли с международна..

публикувано на 29.03.24 в 22:29
Снимката е илюстративна

Изкуството - миг щастие, за който живеем!

Колко са важни за нас хората на изкуствата, дали ги ценим и подкрепяме ли ги достатъчно , защото те не само ни забавляват, но и обогатяват, възпитават и ни напомнят за красотата и значението на човешкото съществуване? Специални гости по темата в "Нощен Хоризонт" са естрадния изпълнител Мария Добрева, Звезделина Станчева – танцов изпълнител,..

публикувано на 29.03.24 в 10:39
Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов с концерти и майсторски клас в София и Русе

Двайсет и пет годишният пианист Емануил Иванов, когото слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" избраха за "Млад музикант на годината 2019", вече има завидна международна кариера. През март той пристигна в България за серия ангажименти в Русе и София. С два концерта Емануил гостува на Международния фестивал „Мартенски..

публикувано на 29.03.24 в 09:51
Юлия Аткова

Юлия Аткова: Искаме да образоваме комплексни артисти

Нашето желание е да образоваме едни комплексни артисти, хора на изкуството, каза пред БНР Юлия Аткова – директор на Частната професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт АКАТАМУС. Според нея едно от слабите места в българското образование е, че всички деца, независимо от техните интереси и таланти, учат по една и съща програма:..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва да защити тези красиви морски създания, е Ханс Кристиан Андерсен с прекрасната си приказка за..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:  Група А / 9-12 г. – две класически вариации и една съвременна хореография, Група В / 13-16 г. и Група С..

публикувано на 27.03.24 в 14:17