Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските вузове подготвят повече лекари и учители и по-малко икономисти и юристи

Снимка: Pixabay

Основни тенденции в развитието на българското висше образование през последните години бяха откроени при представяне на рейтинговата система на вузовете. Сред тях са увеличаване на броя на студентите, които се учат в професионалните направления с добра реализация на труда, и намаляване на броя на студентите в направления с по-слаба реализация на трудовия пазар.

Георги Стойчев, от консорциума, изготвящ рейтинговата система: 

Структурата на висшето образование се доближава до нуждите на обществото и пазара на труда у нас. Българските висши училища подготвят повече лекари, учители, инженери, в сектор сигурност и отбраната, в култура и изкуство. Подготвят се обаче по-малко икономисти, юристи, политолози“.

По думите му се наблюдава по-добра реализация на завършили студенти, както и ръст на доходите на завършилите. Увеличава се броят и качеството на научните публикация. Удвоява се броят на чуждестранните студенти. 

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев направи преглед на важни промени в българското висше образование и посочи. 

Висшите училища не само трябва да привлекат млади хора, а преподаватели трябва да станат най-добрите студенти. За да се случи това, трябва да има изпреварващ ръст на МРЗ за длъжността „асистент“. Ще предложим тя да бъде 1300 лева от 1-ви януари“. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Георги Стойчев /БГНЕС/

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Макаби Яфо" - един от най-добрите футболни отбори на Израел, символ на единството на българските евреи

Ще ви разкажем за един отбор в Израел, на който казват, че е български. Става въпрос за "Макаби Яфо" , който тази година става на 75 години. Годишнината съвпадна с отбелязването на 130 години от създаването на първия еврейски футболен отбор "Самсон" в Пловдив и 100 години от "Макаби" София. Най-големите звезди на "Макаби Яфо" от златният му..

публикувано на 20.04.24 в 12:48

Референдум в Косово - сръбски призив за бойкот. Зрее ли нова криза?

Изборите в Косово са законни, но са лишени от всякаква представителност, каза преди година бившият ни посланик там Боби Бобев. В проведения тогава местен вот в 4-те доминирани от сръбската общност общини - Северна Митровица, Звечан, Зубин поток и Лепосавич, сърбите обявиха бойкот и с избирателна активност под 4% бяха избрани кметове от албанското..

публикувано на 20.04.24 в 12:30

Хероинът, открит на Капитан Андреево – за 16 млн. лева

Намереният на "Капитан Андреево" хероин е на парична стойност 16 милиона лева.   Дрогата е открита в турски тир, пътувал е от Иран, през Турция за страна от ЕС, като е декларирал превозването на матраци. Камионът е пристигнал на "Капитан Андреево" на 17 април, т.е. преди три дни. Отклонен е за щателна митническа проверка, след като митничарите са..

публикувано на 20.04.24 в 12:20
Министър-председателят Димитър Главчев

Главчев с предложение към президента – иска да поеме и външното министерство

Служебният премиер Димитър Главчев да бъде и външен министър. Това е предложил самият той вчера на президента Румен Радев. "Вчера водихме разговори с президента Радев и му предложих аз да поема външно министерство. Ако издаде указ да поема външно министерство, ще нося политическа отговорност и за него. В сегашния състав с министър Димитров..

обновено на 20.04.24 в 12:19

От 3 до 10 август Банско отново ще бъде джаз

От 3 до 10 август  Банско отново ще бъде джаз . Ясни са не само датите, но и програмата на фестивала, която ще бъде обявена  на пресконференция в понеделник, 22 април.   Алеята на джаза най-после ще стане факт , а една от  първите пет скулптури на музиканти от камък ще бъде на д-р Емил Илиев , създателят на най-мащабното културно събитие у..

публикувано на 20.04.24 в 11:55

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война, целяща да връщането ни обратно в орбитата на Кремъл

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия да се върне обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите ѝ за присъединяване към Европейския съюз. Това заяви в интервю за вестник "Таймс" президентът на страната Саломе Зурабишвили. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия "Грузинска мечта" и нейният..

публикувано на 20.04.24 в 11:33
Маргаритис Схинас

Брюксел ще продължи помага на Гърция да защитава външните си граници

Брюксел ще продължи помага на Гърция да защитава външните си граници, които са такива и на Европа. Това подчерта заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас в края на двудневното си посещение в страната. Външната европейска граница в област Еврос е силно охранявана и защитена, заяви заместник-председателят на..

публикувано на 20.04.24 в 11:19