Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон обсъди ситуацията в Нагорни Карабах с премиера на Армения

| обновено на 13.11.20 в 07:51
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон е заявил в телефонен разговор с арменския премиер Никол Пашинян, че е готов да помогне за постигането на трайно и балансирано решение за всички страни в конфликта за Нагорни Карабах, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на френското президентство.

Снощи Макрон посрещна в президентството представители на арменската общност във Франция, като обеща хуманитарна помощ на Ереван, предаде Франс прес.

В същото време в столицата на Армения за третa поредна вечер се събраха хиляди хора, за да протестират срещу условията на споразумението за примирие в конфликта за отцепническия район, предаде Асошиейтед прес.

Сделката, договорена с посредничеството на Русия, предизвика празненства в Баку, но разгневи арменците и много от тях излязоха по улиците малко след нейното обявяване във вторник.

Арменските власти заявиха, че са задържали 10 опозиционни политици по обвинения в разпалване на масови размирици. По информация на агенция РИА Новости са били задържани над 60 души.

Същевременно руска делегация се очаква да посети Турция днес, за да обсъди въпроса за създаването на съвместен наблюдателен център в Нагорни Карабах. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Миротворците пристигнаха вчера в Ереван.

Руски миротворци заминаха за Нагорни Карабах

Първата група руски миротворци замина от Ереван за Нагорни Карабах, където ще контролира изпълнението на договореното между лидерите на Русия, Армения и Азербайджан мирно споразумение. Същевременно в  Армения расте протестът срещу постигнатата..

обновено на 11.11.20 в 18:00

Пашинян и Алиев подписаха за примирие в Нагорни Карабах с посредничеството на Путин

Арменският премиер Никол Пашинян подписа споразумение за прекратяване на бойните действия в Нагорни Карабах с президентите на Русия и Азербайджан Владимир Путин и Илхам Алиев. Според съобщението, публикувано във Фейсбук страницата на премиера,..

обновено на 10.11.20 в 09:05
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на правната комисия в парламента Радомир Чолаков

ГЕРБ и ДПС не искат заседания на НС през предизборната кампания, опозицията - против

Народите представители обсъждат четири различни проекта за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Основната промяна е внесена от ГЕРБ-СДС и ДПС, която предвижда по време на предизборната кампания до свикване..

публикувано на 18.04.24 в 10:05
Димитър Радев

Димитър Радев: Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г. е възможен сценарий

Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г. е възможен и на този етап по-вероятен сценарии. Това заяви управителят на Българската народна банка Димитър Радев в интервю за БТА. Управителят на БНБ заяви още, че "бюджетът трябва да е..

публикувано на 18.04.24 в 10:02

Откриват мемориал "Тутраканска епопея 1916" в с. Шуменци

Днес и утре в Тутракан ще се проведе национална научна конференция под надслов " Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история " по повод Международния ден за опазване на недвижимото културно наследство. Конференцията ще..

публикувано на 18.04.24 в 10:00
Изглед към сградата на британския парламент

Продължава битката на двете камари на парламента на Острова по законопроекта "Руанда"

Във Великобритания продължава битката между двете камари на парламента по спорния законопроект за депортиране в Руанда на търсещи убежище на Острова. Трети пореден ден тази седмица законодателството се прехвърля между Камарата на общините и Камарата..

публикувано на 18.04.24 в 09:52

Тревожна тенденция: Работещите бедни се увеличават постоянно

" Ситуацията на пазара на труда е противоречива. По-скоро е такава на застой ".  Това каза пред БНР Георги Първанов - експерт по човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта...

публикувано на 18.04.24 в 09:25
Мартин Димитров

ПП-ДБ иска извънредно заседание на НС за "Булгаргаз"-"Боташ"

От ПП-ДБ внесоха искане за извънредно заседание на парламента с единствена точка в дневния ред – обсъждане и приемане на доклада на Временната комисия по повод споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ". Според..

публикувано на 18.04.24 в 09:23
Йенс Столтенберг

НАТО обсъжда предоставянето на още военна помощ за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика утре заседание на Съвета НАТО - Украйна, за да се обсъди предоставянето на още военна помощ за Украйна, основно за противовъздушната й отбрана. В събота Камарата на представителите на американския..

публикувано на 18.04.24 в 09:14