Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трансплантирани пациенти от цялата страна на протест пред здравното министерство

| обновено на 13.11.20 в 16:25
Протестът пред Министерството на здравеопазването в София.
Снимка: БГНЕС

Трансплантирани пациенти от цялата страна излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Причината е, че след трансформирането на клиниката по нефрология в Александровска болница в Covid отделение, не знаят къде ще бъдат лекувани.

На среща, закрита за медиите, зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков е разговарял с част от протестиращите и е поел ангажимент министерството да съдейства за изглаждане на отношенията между ръководството на Александровска болница и екипа Клиниката по нефрология и трансплантации. 

Трансплантираните пациенти са категорични, че преобразуването на клиниката по трансплантации в Covid отделение ги обрича.

„Искаме достъп до самостоятелна клиника, в която да нямаме достъп до други болни и същият колектив да ни преглежда“, заяви един от демонстрантите.

До казуса се стигна, след като беше решено клиниката по нефрология в Александровската болница и тази по пулмология във ВМА да бъдат преобразувани в Covid отделения. Това доведе и до колективната оставка на екипа на клиниката в Александровска болница, след която пациентите не знаят, къде ще бъдат лекувани.

„И се обръщам към министъра на здравеопазването, колкото може по-бързо да върне отделението, екипа на отделението и болните там, за да могат да ни лекуват. Защото за броени дни аз мога да отхвърля за втори път бъбрека или да загина или да се върна към хемодиализно лечение“, каза протестиращ.

Недоволството на трансплантираните пациенти е породено от реорганизацията на здравната система. Те са категорични, че това им отнема възможността за проследяване на заболяването им.

Иван Димитров от Българския пациентски форум, който подкрепя протестиращите, заяви:

„Основният проблем е, че българското здравеопазване абдикира много ясно от това да лекува хроничните пациенти в България. Хвърля абсолютно всички усилия само срещу Covid, като естествено, за съжаление, хроничните пациенти стават заложник на пандемията. И за съжаление, първите, които са такива заложници, това са трансплантираните пациенти, онкологичните, ревматичните. Развиваме се в посока отрицателна на това да лекуваме български граждани по европейски“.

Пред БНР проф. Борис Богов, началник на Александровска болница, обяви, че не е приел оставката на началника на клиниката по нефрология и трансплантации проф. Емил Паскалев и на неговия екип.

Той поясни, че това напускане може да стане с предизвестие, като за началник на клиника трябва тримесечно предизвестие, а за останалите – едномесечно.

„Създадена е организация за трансплантираните пациенти за контролните им прегледи. Нито един пациент няма да бъде върнат“, посочи Богов. Той определи реакцията на проф. Паскалев като абдикация от пациентите. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Георги Пеев: Немедицински причини прозират в местeнето на диспансера за трансплантирани

" Прозират немедицински причини в начина, по който се случи това местене на диспансера, той е притеснителен ", коментира пред БНР Георги Пеев - единственият в България с трансплантация на сърце и бъбрек. Опасенията на трансплантираните пациенти са,..

публикувано на 10.11.20 в 13:22
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ню Йорк Таймс с призив – Байдън да се оттегли от президентстката надпревара в САЩ

Редакционната колегия на вестник "Ню Йорк Таймс" призова Джо Байдън да се оттегли от президентската надпревара в САЩ след лошото му представяне в дебата срещу Доналд Тръмп. Изданието, което по принцип го подкрепя, пише, че той е изглеждал като..

публикувано на 29.06.24 в 09:49

Празникът на киселото мляко започва в Трънско

Как се приготвя прясно сирене ще покажат фермери от Трънско. С майсторската демонстрация ще започне празникът на киселото мляко, който по традиция се провежда в село Студен извор. То е родното място на д-р Стамен Григоров - откривателя на..

публикувано на 29.06.24 в 09:06

"Сцена на вековете" - най-старият оперен фестивал на открито в България

Във Велико Търново от идната седмица започва тазгодишното издание на летния оперен сезон "Сцена на вековете" , в чийто репертоар са включени 15 заглавия - опера, балет, мюзикъл и концерт-спектакли. Жителите и гостите на Велико Търново ще могат да..

публикувано на 29.06.24 в 09:05

Стотици се събират на българо-сръбския събор "Славчето"

Стотици роднини, приятели и туристи от двете страни на границата се очакват на поредния българо-сръбски събор "Славчето". Домакин и организатор този път е общината в Трекляно, миналата година беше Босилеград.  За събора границата се преминава..

публикувано на 29.06.24 в 08:55

По 6 жени ще се състезават за място в "Медицина" и "Дентална медицина" в МУ - София

По шест жени ще се състезават за място в специалностите "Медицина" и "Дентална медицина" в Медицинския университет-София. При мъжете конкуренцията е по-малка - по трима за място. Днес и утре са приемните изпити по биология и химия. С около 20..

публикувано на 29.06.24 в 08:45

Медии в РСМ: Асимилация е довела до създаване на българско малцинство в Албания

"Асимилация е довела до създаване на българско малцинство в Албания", "броят на македонците там е намалял наполовина". Със заглавия в подобен дух медиите в Северна Македония съобщиха за резултатите от преброяването на населението в Албания и ги..

публикувано на 29.06.24 в 08:28
Светите равноапостоли Петър и Павел

Петровден е!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители. Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят..

публикувано на 29.06.24 в 08:24