Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международните теми от седмицата: Нов президент на САЩ и нова ваксина срещу Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-широко място в новинарските емисии и тази седмица заемаха следизборните новини от САЩ. Там, след близо пет дни драматични обрати в изборните резултати, за нов президент беше обявен Джоузеф Байдън. Кандидатът на Демократическата партия успя в последния момент да обърне в своя полза резултата в ключовия щат Пенсилвания. Това му беше достатъчно, за да си осигури повече от необходимите 270 гласа в Избирателната колегия, за да бъде утвърден като стопанин на Белия дом за следващите четири години. Впоследствие стана известно, че Байдън е надделял и в четири от шестте останали щата, в които броенето продължи по-дълго - Невада, Мичиган, Аризона и Джорджия, а Доналд Тръмп има преднина в Северна Каролина и Аляска. В национален мащаб бюлетините, подадени за Байдън, са 5 милиона повече, отколкото за Доналд Тръмп.

В победната си реч Джо Байдън обеща да обедини нацията. Той състави екип от експерти, което да работят за справяне с пандемията от коронавирус. Сред другите приоритети, които Байдън посочи, са преодоляването на расизма и съживяването на икономиката. „Америка се завръща!“ - такова уверение, според екипа на Байдън, са получили в телефонни разговори с него лидерите на съюзнически държави като Великобритания, Франция и Германия. Джо Байдън получи поздравление и от Китай, но Русия, продължава да се въздържа от подобна стъпка с аргумента, че изчаква приключване на следизборните процедури.

Настоящият президент Доналд Тръмп продължава да не признава загуба на изборите. Негови представители са внесли съдебни искове за предполагаеми нарушения и измами в преброяването на гласовете в няколко щата.

Доналд Тръмп и Джо Байдън

Твърденията на Тръмп, че подадени за него близо 3 милиона гласа са изтрити, бяха отхвърлени от федерални и щатски институции и компании, които отговарят за сигурността на изборите. Те излязоха с общо изявление, в което се казва, че вотът на 3 ноември е бил най-сигурният в американската история и няма никакви доказателства гласуването да е било опорочено.

Боевете за Нагорни Карабах тази седмица бяха прекратени със споразумение, което Армения и Азербайджан сключиха с посредничеството на Русия. Според текста на споразумението, управляваната от етнически арменци област Нагорни Карабах продължава а съществува, но с неуточнен статут на фона на стремежите на Ереван да издейства независимост на тази територия от Баку. Армения трябва да върне на Азербайджан всички територии около Нагорни Карабах, които Ереван контролира след конфликта в началото на 90-те години. Освен това Азербайджан си запазва важни райони, което завзе при боевете в последните седмици - сред тях важният град Шуша. По линията на съприкосновение Русия разполага близо 2 хиляди свои военни с тежка бойна техника, които ще трябва да гарантират мира.

Кадри, разпространени от министерството на отбраната на АрменияАрмения прие драматично споразумението. „Неизразимо болезнено за арменския народ“ го нарече премиерът Никол Пашинян, но мотивира подписа си под него с това, че едно продължаване на конфликта би нанесло по-големи вреди на Армения. Приемането на тази сделка обаче предизвика и протести, като гневни арменци нахлуха в сградите на правителството и на парламента. И докато в Армения се гневят, в Азербайджан празнуват. Президентът Илхам Алиев демонстрира задоволство от споразумението, а Турция нарече документа „свещен успех“ за своя съюзник Азербайджан.

Разпространението на коронавируса по света продължи да се засилва. Общият брой на официално обявените заразените тази седмица надхвърли 50 милиона, а починалите вече са над 1 милион 250 хиляди. Най-засегната държава остават Съединените щати, където са една пета от случаите.

На този фон от американската фармацевтична компания „Пфайзер“ обявиха пробив в създаването на ваксина срещу Ковид 19. Разработената заедно с германския им партньор „БайОнтек“ ваксина е показала над 90 процента ефективност. Според изпълнителния директор на „Пфайзер“ Албърт Бурла първите доставки могат да бъдат направени още до края на тази година. Европейската комисия одобри договор с компанията „Пфайзер“, според който 300 милиона дози от бъдещата й ваксина ще бъдат купени за страните-членки на ЕС.

Да следват пазарните стандарти и екологичните цели на ЕС - за това се договориха през седмицата страните от Западните Балкани. С техните декларации завърши съдомакинстваната от България и Северна Македония среща от т.нар. Берлински процес. В официалните си изявления след срещата, премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев не засегнаха въпроса за споровете, заради които България все още не приема рамката за преговори между ЕС и Северна Македония.

Три дни по-късно в Народното събрание вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви от името на правителството, че тази седмица не се е стигнало до никакво ново решени, но за София въпросът остава открит. От своя страна Зоран Заев, след като се върна в Скопие, определи водените в София разговори като „конструктивни и приятелски“ и изрази надежда, че те ще продължат и ще бъде намерено, по думите, му „общо печелившо решение“.

Седмицата на бързи обороти можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46