Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Португалската фадо звезда Рикардо Рибейро: "Слушайте фадо с желание и го чувствайте с душата си"

    Очакваме с интерес първия концерт у нас на португалската фадо звезда Рикардо Рибейро. Той е в рамките на "Европейския музикален фестивал" и ще се състои на 18 ноември в зала „България“ в София. Заедно с Рикардо Рибейро на сцената ще бъдат Бернардо Ромао-португалска китара, Карлош Мануел Проенса-фадо китара и Даниел Пинто-бас китара. Рикардо Рибейро е роден на 19 август в Лисабон 1981 г. От дете е запленен от традиционното фадо и най- вече от легендата на фадо музиката Фернандо Маурисио. Дебютира през 2004 година с участие в компилационния албум „Трибют към Амалия Родригеш“, последван през същата година от първия му солов албум, наречен „Рикардо Рибейро“. Той получи много позитивни отзиви от музикалната критика.  Днес португалския фадо певец има четири студийни албума. Хит в португалската класация за албуми стана  "Porta do Coração"- "Врата към сърцето", който влезе в топ 5. Рикардо Рибейро беше лаконичен в отговорите си на въпросите, които му зададох със съдействито на Португалския културен и езиков център Камойш. Още в началото му споделих, че сме гледали у нас концертите на много фадо певеци като Мариза, Карминьо, Ана Мура, Дулсе Понтеш, Кука Розета. В България фадото е много харесван стил и има своите верни почитатели. Затова и концертът на триото ви се очаква с интерес, какво ще включва програмата ви на 18 ноември в София и как ще опишете трито от музиканти, които ще ви придружат.

RR- Ще представя на българската публика фадото, което ме съпровожда от много ранна възраст, автентично и традиционно фадо, което „пее” за живота и смъртта. Тези музиканти са едни от най-добрите в Португалия. Освен таланта им другото, което ни обединява е силната човешка връзка между нас, която кара фадото и поезията да бъдат по-автентични.

Какво повлия на решението ви да станете фадо изпълнител и как се оформи професионалния ви път.

RR- Самият живот. На човек се случва само това, за което е готов, на което е способен.

Бях в Лисабон по време на „Евровизия 2018“ и имах възможността да посетя музея на фадо музиката. Безспорно голямата звезда, царицата на фадото е Амалия Родригеш. Как се отрази нейната личност и нейната музика върху вас като изпълнител и творец.
RR- Амалия е пример и вдъхновение. Амалия помага да се разбере разликата между способност и талант.

Има ли някаква разлика между женското и мъжкото фадо.

RR- Няма голяма разлика. Пеенето е дело на свободата. Всички сме свободни, ако узнаем как да се освободим.

Имаше период, в който фадото беше сочено като демоде, какво е отношението днес към този типичен за португалската музика стил.

RR- Традициите имат своите апогеи, но и своите падения. Имат много падения – плод на невежеството. Днес фадото заема специална част в сърцето на всеки португалец.

За вас като музикант и певец какво е фадо музиката.

RR- „Фадото е всичко, което се случва, когато се смееш и когато плачеш, когато си спомняш и когато забравяш, когато мразиш и когато обичаш."

Какво бихте искали да кажете на българските слушатели и на тези, които ще бъдат с вас на концерта ви на 18 ноември в зала „България“ в София.

 RR- Нека слушат фадо с желание и да го чувстват с душата си. Благодарим им за това, че го харесват.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49