Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Цанева, ЦИК: Все още не знаем къде ще съхраняваме машините за гласуване

Поръчката за 9600 електронни устройства ще бъде обявена в много скоро време

Таня Цанева
Снимка: БГНЕС

"Опитвахме се да съкратим сроковете, затова заседанието ни беше в този късен час", обясни пред БНР говорителят на Централната избирателна комисия Таня Цанева. В петък ЦИК реши да обяви обществена поръчка за доставка на 9600 електронни устройства след проведено нощно заседание. С тях трябва да се гласува на предстоящите парламентарни избори. Според последните поправки в Изборния кодекс във всички секции с над 300 избиратели трябва да има възможност както за гласуване с хартиени бюлетини, така и с машини. 3750 лева е цената на една машина за гласуване.

По думите ѝ все още не е ясно къде ще се съхраняват машините, защото те изискват специални условия и охрана. Няма яснота и за сградата, в която ще бъде настанена ЦИК, след като са получили уведомление от председателя на парламента, че трябва да напуснат сградата на бившия партиен дом, където вече се помещава Народното събрание. Цанева обяви, че бъде поискана отсрочка това да се случи след парламентарните избори, които предстоят.

"Имаше промени в Изборния кодекс и ЦИК нямаше яснота дали ще има само машинно гласуване, или ще има гласуване на хартия и с машини. Едно е да се купят 25 хиляди машини, друго е да се купят по-малко, както ние сега определихме", посочи Цанева като една от причините за забавянето на поръчката и добави:

"Направихме обстойно проучване на пазара и на цените. Направихме запитвания към потенциални доставчици за други цени".

"Поръчката ще бъде обявена в много скоро време, ще бъде публикуване на сайта на Централната избирателна комисия и бъдещите участниците ще могат да работят по документацията и по изпълнението", каза тя и подчерта, че в документацията са заложени условия и възможности за участници и български, и от чужбина. 

Цанева подчерта, че поръчката е за покупка на машини с инсталиран системен и приложен софтуер, но и с изходния код:

"Това значи, че ние не купуваме само едни кутии. Този код ще ни даде възможност при следващи избори сами да модифицираме машините към използване за друг тип избори. Затова сме базирали тази цена, включена е и логистиката и други съпътстващи дейност - доставка, обслужване, транспортиране, обучение и други".

Интервюто на Диана Янкулова с Таня Цанева в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата, в която ще се помещава историческият комплекс

В Троян откриват исторически комплекс "Балканци"

В Троян ще бъде открит официално новият исторически комплекс "Балканци" . Той разказва историята на героичния 34-ти пехотен троянски полк, участвал активно и със значима роля в славните битки на Българската армия по време на Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. Комплексът е изграден от доброволци от Националното..

публикувано на 12.09.24 в 06:59
Алберто Фухимори, архив от 2018 г.

Починал е Алберто Фухимори, противоречивият бивш президент на Перу

Бившият президент на Перу, прекарал 16 години в затвора за престъпления срещу човечеството, Алберто Фухимори е починал на 86-годишна възраст. От семейството му съобщиха, че той е напуснал този свят след дълга битка с рака. Фухимори е починал в Лима, по-малко от година след като бе освободен предсрочно от затвора. Преди месец дъщеря му Кейко заяви,..

публикувано на 12.09.24 в 04:43

Северна Корея изстреля нов бараж от ракети

Северна Корея изстреля днес серия от балистични ракети с голям обсег от източното си крайбрежие, предаде Ройтерс, като се позова на армията на Южна Корея. В по-ранно свое изявление южнокорейските военни говориха за неопределен тип ракета. След това агенцията се позова на японската брегова охрана. Според нея севернокорейска ракета, за която..

публикувано на 12.09.24 в 03:24

Часове след дебата им, Тръмп и Харис заедно почетоха жертвите на 11 септември

Часове след първия им и засега единствен предизборен телевизионен дебат вицепрезидентът Камала Харис и бившият президент Доналд Тръмп се събраха отново пред мемориала на жертвите от атентатите от 11-септември 2001 година в Ню Йорк. Камала Харис и Доналд Тръмп се ръкуваха и размениха няколко думи въпреки оспорвания им телевизионен дебат..

публикувано на 12.09.24 в 03:10

Шестима служители на ООН са убити при израелски удар в Газа

Шестима служители на агенцията на ООН за палестинските бежанци са били убити при два израелски въздушни удари срещу училище в централната част на ивицата Газа. Сред загиналите е ръководителят на убежище за разселени палестинци в училището, както и петима други, които са помагали на настанените, уточняват от агенцията, според която това е..

публикувано на 12.09.24 в 02:41

Инфлацията в САЩ продължава да намалява

Инфлацията в САЩ е намаляла, а увеличението на цените е най-ниско от 3 години насам. Очакванията са Федералния резерв, който играе ролята на Централна банка на САЩ да намали лихвените проценти следващата седмица. Според доклада на Министерството на труда ,миналият месец потребителските цени са се повишили само с 2,5% спрямо миналата година. Това..

публикувано на 12.09.24 в 02:36

Индипендънт: "Хийтроу" може да загуби 4 милиона пътници заради бюрокрация

Британското летище „Хийтроу“ може да губи по 4 милиона пътници годишно, заради допълнителни бюрократични мерки, които бяха одобрени от правителството. Става дума за изискването от април 2025 година задграничните транзитни пътници да се регистрират и да платят по 10 паунда за така нареченото „електронно разрешение за пътуване“, съобщи вестник..

публикувано на 12.09.24 в 02:19