Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки задържани в Минск на пореден протест срещу Лукашенко

Протест Беларус срещу Александър Лукашенко, 13 ноември 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Беларуската полиция арестува днес десетки души в Минск на демонстрация срещу президента Александър Лукашенко, предаде Ройтерс.

Очевидец разказа, че органите на реда използвали гумени куршуми срещу протестиращите. Използван е и сълзотворен газ.

Мобилният интернет е бил изключен в града.

Беларус е в политическа криза на фона на многохилядни протести всяка седмица от изборите през август, на които Лукашенко спечели пореден мандат. Противниците му настояват, че вотът е бил фалшифициран и настояват да подаде оставка.

Уличните протести бяха възпламенени наново след смъртта на 31-годишен демонстрант – Роман Бондаренко, който почина в болница, след като бил пребита от силите за сигурност. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Светлана Тихановска

Светлана Тихановска пред БНР: Гражданите на Беларус вярват, че времето на диктатора изтича

Мирната революция в Беларус е закъсняла, казва в интервю за БНР лидерът на демократичната опозиция в Беларус Светлана Тихановска. „Закъсня, да, закъсня. Всичко това трябваше да стане много по-рано, но може би не достигаше смелост, организация,..

публикувано на 11.11.20 в 09:49
Минск  - 8 ноември 2020 г.

Над 800 задържани в Беларус при днешните протести срещу Лукашенко

Броят на арестуваните при опозиционните протести в беларуската столица Минск и други градове в страната надхвърли 800, съобщи правозащитната организация "Вясна", цитирана от ТАСС и БТА. На сайта на организацията беше публикуван списък със задържани..

обновено на 08.11.20 в 22:35
Сергей Шойгу

Шойгу: Опитът за смяна на властта в Беларус е с финансовата подкрепа на Запада

В Беларус беше направен опит за смяна на властта с политическата и финансова подкрепа на Запада. Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу. На съвместно заседание на колегиите на министерствата на отбраната на Русия и Беларус..

публикувано на 27.10.20 в 13:40
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлиян Попов

Юлиян Попов: Активната роля на кмета е важна за прилагане на климатични политики в градовете

До края на сесията на Междуправителствения панел  по  изменение  на климата на  ООН в София трябва да се изяснят насоките за следващия голям доклад №7, който привършва 2028 г. и за доклада за градовете и климата довършен 2027. Делегациите..

публикувано на 31.07.24 в 15:11
Завод

Снаряд е избухнал в "Терем - Цар Самуил" в Костенец

Снаряд е избухнал в държавното предприятие "Терем - Цар Самуил" в Костенец.  По първоначална информация това е станало при изпитания.  Има сериозни материални щети.  Няма данни за пострадали. Очаквайте подробности.

публикувано на 31.07.24 в 15:06

Пожар край Монтана, горят сухи треви

Пожар е избухнал край монтанския квартал "Кошарник", сигналът е подаден малко преди 12:00 часа днес. Един екип на пожарната в Монтана се бори с пламъците край града. Пожарът е в района на ромския квартал "Кошарник", в близост до гробищния парк...

публикувано на 31.07.24 в 15:00
Сградата на Община Перник

Управителят на болницата в Перник е освободен от поста си с решение на ОбС

Управителят на Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в Перник Емил Ненков бе освободен от поста си с решение на местния ОбС. На негово място временно до назначаването на конкурс бе избрана Ина Петрова. Емил..

публикувано на 31.07.24 в 14:39
Снимката е илюстративна

НС забрани продажбата на вейпове на хора под 18 години

Народното събрание единодушно одобри на първо четене забрана за употреба, продажба и предлагане на хора под 18 години на бездимни и нагреваеми тютюневи изделия, както и на безникотинови изделия Това са така наречените "вейпове". Като първа стъпка..

публикувано на 31.07.24 в 14:02
Калин Стоянов

Ситуацията с пожарите в Благоевградско е тежка, но няма опасност за населени места

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов определи ситуацията с пожарите в област Благоевград като доста тежка, но успокои, че към момента няма опасност за населени места: "Лошото е, че вероятно през днешния ден също ще има високи..

публикувано на 31.07.24 в 14:00
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Иран ще отвърне на удара чрез прокситата си, най-вече чрез "Хизбула"

Убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания е голяма обида и унижение за самата държава Иран , защото как израелците проникнаха в системата за сигурност на Иран.  Това коментира в интервю за БНР преподавателят и журналист Мохамед Халаф...

публикувано на 31.07.24 в 13:48