Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Светлана Тихановска пред БНР: Гражданите на Беларус вярват, че времето на диктатора изтича

Нашата борба не е проруска, а срещу един човек, подчертава опозиционният лидер

Светлана Тихановска
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мирната революция в Беларус е закъсняла, казва в интервю за БНР лидерът на демократичната опозиция в Беларус Светлана Тихановска.

„Закъсня, да, закъсня. Всичко това трябваше да стане много по-рано, но може би не достигаше смелост, организация, единство. Родителите на по-възрастното поколение страдат затова, че този товар легна на плещите на децата им. Тези промени можеха да станат доста по-леко, по-рано. Но сигурно си спомняте, че когато някой се решеше да говори срещу режима, изчезваха хора и това внесе корекции в протестните движения.“

Според Тихановска първостепенна задача за демократичните сили е свалянето на Александър Лукашенко от власт, след което на хората трябва да се даде възможност сами да изберат бъдещето си. По думите й това ще отнеме седмици или месеци, но не и година.

„Индивидуалните санкции имат по-скоро символичен характер, защото хората, които са в този списък, така или иначе, не могат да пътуват в ЕС и отдавна нямат никакви сметки в Европа, защото всичко са изкарали оттам. Това е просто знак, който казва: "Следим ситуацията, осъждаме ви и сте в санкционния списък", коментира Светлана Тихановска относно разширяването на списъка на Брюксел с още имена от Беларус.

„Ударът щеше да е по-голям, ако санкциите бях приети спрямо силовици, учители, ръководители на някои предприятия, които биха искали да излязат в Европа, но не могат заради санкциите. Въпреки това сме благодарни на Европа за всичките списъци. Това е знак, че тя е солидарна с хората от Беларус, не наблюдава събитията отстрани, участва непосредствено в тях и се бори за правата на човека заедно с нас. Ние сме убедени, че санкционните списъци ще се разширяват още“, допълва опозиционният лидер.

„В момента ние се борим срещу един човек. Обикновените хора винаги са следвали неговите заповеди - става това, което той реши. Затова сега не искаме да гледаме към Русия или към Запада, а просто се борим срещу диктатурата. А когато на власт дойде новият президент, той ще попита хората: "С кого искате да сте по-близки - с Европа, Русия или Украйна?" Тоест, ще им даде правото сами да решават. Ние се намираме в такова географско положение, че можем да съществуваме напълно самостоятелно. Ние сме в идеалния център на Европа, можем да създадем търговски отношения и с Русия, и с Европа, като се интегрираме по-тясно с нея, защото при режима на Лукашенко за съжаление се отдалечихме, тъй като там не приемат диктатурата. Можем да се развиваме във всички направления. В нашия цивилизован свят е толкова лесно да бъдеш самостоятелна и цивилизована държава и да дружиш с всички, колкото и наивно да звучи. Имаме примери с много страни, които водят неутрална политика, с всички са в приятелски и търговски отношения и се чувстват прекрасно. Например Дания.“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Запитана колко време му остава на режима, Светлана Тихановска изтъкна, че е трудно да се направят такива прогнози.

Гражданите на Беларус са убедени, че времето на диктатора е изтекло. Той все още се е вкопчил с последни сили във властта чрез насилие, обаче е политически банкрутирал. Вочите на хората той е никой, не му вярват, не искат да го виждат и органически не го понасят. Това може да отнеме седмица или месеци, но най-важното е, че те се промениха и вече няма да отстъпят. Натискът, който оказва протестното движение вътре в страната и отвън, ще даде своите плодове. Става дума за седмици или месеци, но в никакъв случай не и цяла година.

Сега светът се управлява чрез интернет и ако преди информацията достигаше до хората за цели седмици, сега това става за секунда, а това внася сериозни промени в организацията на протестните движения, отбелязва още Тихановска.

„У нас се правят много аналогии с протестните движения в Полша, но те имаха доста повече време за това. А и не трябва да се сравняват движенията в различните страни, защото всяка върви по своя път. Имаше такива сравнения с мирната революция в Армения, както и с Украйна. Ние сме съвсем различни. Някои елементи си приличат, но общите насоки са други. Времето се мени,  хората също, а обстоятелствата са съвсем други.“

Има ли опасност от военно нахлуване на Русия в Беларус или Русия да „погълне“ Беларус и в крайна сметка да се реализира съюзната държава?

„Знаете ли, има вероятност и метеорит да падне над Беларус. И ако започнем да мислим: "Ами ако стане това или онова", няма да стигнем доникъде. През цялото време казваме, че нашата борба не е проруска, а срещу един човек. Разбираме, че в момента може да се сключват някакви споразумение с руските лидери, може да се води някаква политическа игра, за която ние не знаем. Но сега не става дума за това. Ако нещо такова стане, тогава беларусите ще се обявят против.“

„В историята има не особено добър пример с Украйна, а след това много се промени отношението на Европа към Русия. Не мисля, че Русия би искала да повтори този опит. Това, разбира се, е въздържащ фактор. В Украйна имаше европейски знамена, тя искаше да влезе в ЕС и в това нямаше нищо лошо. Право на хората е да решават и не трябва да се воюва заради това. Но в Беларус е малко по-различно. Тук има само наши знамена, искаме да останем независими и не искаме да живеем в диктатура.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Наталия Киселова

Наталия Киселова: КС ще се произнесе за специалния прокурор след изборите

От петък тече тримесечният законов срок, в който Висшия съдебен съвет трябва да избере прокурор, разследващ главния прокурор. Тази нова правна фигура обаче атакувана от президента Румен Радев пред Конституционния съд . Трябва ли съдебните кадровици да открият процедурата или е редно да се изчака решението на конституционните съдии?..

публикувано на 01.03.21 в 09:04

Туроператори: Има жажда за пътувания след едногодишното приковаване у дома

От днес отпада ограничителният режим за провеждането на екскурзии в страната. Може би първите пътувания ще се осъществят около 15-20 март – това прогнозира пред БНР Павлина Иванова от Обединение „Бъдеще за туризма“. „ Има доста голям интерес от граждани, които искат да направят някакво движение, защото Covid една година прикова всички..

публикувано на 01.03.21 в 07:54

В Златоград се проведе 12-ото издание на Трифониадата

На празника Трифониада в Златоград се събраха рекорден брой винопроизводители. За всички гости - влизащи и излизащи в стария град - бяха обособени коридори. Навсякъде имаше дезинфектанти и се раздаваха маски.   По традиция беше изпълнен ритуалът по зарязване на лозите. За да оцени вината беше повикан специалист енолог. Бизнесменът..

публикувано на 28.02.21 в 14:46

БЧК с безплатен национален телефонен номер за консултации с психолози

Българският червен кръст откри безплатен национален телефонен номер 08001 1466 за консултации с психолози във връзка с пандемията от коронавирус. Чрез него гражданите ще могат да се свързват и да разказват  за своите проблеми и  притеснения и да получат съвет или конкретна помощ. Създаването на Контактния център със седалище Пловдив..

публикувано на 28.02.21 в 12:05
Софийската филхармония

Българските културни институти в Централна Европа ще отбележат заедно 3 март

Българските културни институти в Берлин, Прага, Братислава, Будапеща и Рим ще отбележат националния празник с обща инициатива, която включва онлайн прожекции на филми и концерт на Софийската филхармония. Програмата ще е достъпна само за българите, живеещи на територията на Германия, Чехия, Словакия, Унгария и Италия. Българските културни..

публикувано на 28.02.21 в 07:37
Ивановските скални църкви

Историкът Евгени Георгиев доказа, че Ивановската скална лавра е най-голямата в България

Регионалният исторически музей в Русе продължава изследователската дейност в рамките на Националния археологически резерват " Ивановски скални църкви ". Този път обект на изследване е комплексът " Стълбицата ", който досега е бил пренебрегван, тъй като е труднодостъпен и е невъзможно достигането му без специална алпийска екипировка. В годината, в..

публикувано на 28.02.21 в 06:58
Стоян Влахов

Стоян Влахов: Когато направиш едно добро, ставаш по-добър човек

Стоян Влахов е едно от популярните лица на Пазарджик. Той е филолог, бивш полицай, занимава се със силови спортове, понякога пее в църковния хор и се вълнува от историята.   Вярва в библейския цитат: „Има време за всяко нещо и време за всяка  работа под небето“ и казва: "Когато направиш едно добро , ставаш по-добър човек ." В цялата тази палитра..

публикувано на 28.02.21 в 06:31